Volg ons

Welke subsidies en leningen zijn er voor woningverduurzaming in 2024?

Laatst geüpdatet: 16 januari 2024

Verduurzamen is mooi, maar je moet het wel nog "even" ergens van betalen. Waar doe je dat van? In dit artikel laten we zien welke mogelijkheden je hebt om de rekening te betalen (voordat je gaat terugverdienen). We zetten de actuele subsidieregelingen, duurzame leningen en hypotheekmogelijkheden voor je op een rij.

Om te beginnen even een disclaimer: Groenpand is geen financieel adviseur. Wel laten we je graag zien welke financieringsmogelijkheden er zijn. We hebben links naar onafhankelijke partijen en deskundigen toegevoegd. We hopen dat je daar goed en juist gebruik van maakt. 
Over de auteur(s)

Deze blog is geschreven door Marjolein van Dillen. Marjolein is energieadviseur en pandbeheerder bij Groenpand. Ze heeft 25 jaar ervaring als business analist in de financiële sector.

pot met muntgeld waar een plant uit groeit

Terugverdientijd en rendement

Als je over de gehele levensduur kijkt, is de aanschaf zonnepanelen een warmtepomp, isolatie en andere duurzame oplossingen voordeliger dan wonen in een niet-verduurzaamd huis. De investering die je aan het begin doet, verdien je over de jaren heen terug. Daarna vloeit de besparing 100% je eigen portemonnee in. Elk jaar weer. 

Als je de terugverdientijd van je duurzame oplossing gaat berekenen, let dan op welke energieprijzen je gebruikt. Welke energieprijzen gebruiken de berekeningen en tools die je tegenkomt op internet? De oude energieprijzen? De hoge prijzen van 2022? De gemiddelde prijzen van vorig jaar? Het maakt allemaal veel uit. Hoe hoger de energieprijzen, hoe korter de terugverdientijden van isolatie en energiemaatregelen. 

Het rendement van zonnepanelen staat momenteel gelijk aan een rente van 6% op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! 

Subsidies

Natuurlijk ga je kijken of je subsidie kunt krijgen . De Nederlandse overheid heeft het streven om in 2050 energieneutraal te zijn en geeft daarom subsidies voor duurzame maatregelen. Subsidies voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, isolatie en andere maatregelen kunnen worden uitgegeven door de Belastingdienst, Rijksoverheid "RVO", provincies en gemeenten. 

Subsidies maken uiteindelijk de rekening lager. Let wel even op: Heel vaak moet je wel eerst de rekening van de installatie betalen en krijg je pas later een bedrag teruggestort.

0% btw op zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 hoef je geen btw meer te betalen  op zonnepanelen. Zowel over de producten als de installatie. En je hoeft deze btw niet eens meer terug te vragen via de Belastingdienst, de btw staat niet meer op de rekening. Dat scheelt jou geld en het scheelt iedereen moeite. Die heb je alvast binnen!

Spaargeld

Eigen spaargeld is vaak de goedkoopste oplossing, als je dat zo lang kunt missen. Mensen die een duurzame investering hebben gedaan, weten hoe verrassend snel je spaarrekening (weer) oploopt als je de lagere energielasten elke maand doorstuurt naar je spaarrekening. Met dat gespaarde geld kun je weer de volgende verduurzamende stap zetten. Zo verdien je je investeringen terug en woon je in een comfortabel huis dat ook nog eens meer waard is, mocht je het ooit willen verkopen. 

Ook als je maar een deel via je spaargeld kan doen, is dit zeker te overwegen. Houd wel de spaaradviezen van het NIBUD in de gaten m.b.t. hoeveel spaargeld je achter de hand wilt houden.

Duurzaamheidsleningen

Als je nu nog een stuk van de rekening over hebt, kun je overwegen een lening af te sluiten. Voor verduurzamende maatregelen zijn er speciale leningen met gunstige rentes en voorwaarden. Het kan zelfs zo zijn dat je met je zonnepanelen, warmtepomp of isolatie maandelijks meer geld bespaart op je energierekening dan dat de lening kost. Dat is gunstig lenen dus!

Op volgorde van minste naar meeste rentelasten:

 Je provincie of gemeente kan een SVn duurzaamheidslening  aanbieden via Duurzaam Thuis . Ruim 100 gemeenten doen mee. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn) regelt de aanvraag, de uitbetaling en administratie. De rentes zijn laag: bekijk de actuele tarieven  

Het Nationaal Warmtefonds  heeft de Energiebespaarlening. De rente hiervan is laag, op dit moment heel vergelijkbaar met die van een nieuwe hypotheek. Voor bewoners met een verzamelinkomen tot €60.000 zelfs 0%. Het warmtefonds is ook interessant voor appartementbezitters, omdat de VvE een lening kan krijgen, dan maakt de investering makkelijker. En je mag altijd aflossen, bijv. met het geld dat je bespaart op je lagere energierekening. Check wel even goed de voorwaarden 

Naast de bank, mag je altijd een lening afsluiten bij familie . Als je dit officieel uitvoert, een contract opstelt met zakelijke voorwaarden en inschrijft via de notaris, kan het aftrekbaar zijn van de belasting, net als je gewone hypotheek. Bij een familielening heb je wel iets meer vrijheid in het opstellen van de voorwaarden. Wisselende rentepercentages of rentevrije perioden zijn mogelijk. Ook hier zijn de regels niet simpel, dus zorg (eventueel met een adviseur) dat dit goed geregeld is.

Natuurlijk is er de optie van een persoonlijke lening bij een bank of andere instelling. Dat is de duurste optie, dus kijk hier goed rond wat de beste oplossing voor jou is. Maar als je een lening met een gunstige rente hebt weten te vinden, rendeert zelfs in dit geval je duurzame investering.

portemonnee met euro briefjes

miniatuur woning met vergrootglas op bouwtekening met spaarvarken op de achtergrond

Verduurzaming in je hypotheek

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je een aantal mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren. Per 1 januari 2024 zijn er nieuwe, gunstige regels bijgekomen. We zetten alle opties voor je op een rijtje.

  • Als je nu een hypotheek afsluit, mag je 106% van de woningwaarde financieren  . De 6% bovenop de woningwaarde mag je gebruiken om verduurzamende maatregelen mee te financieren. Dit extra budget wordt gestort in een duurzaamheidsdepot of bouwdepot. Uit dit depot kun je nota's laten goedkeuren en uitbetalen. Een aantal banken rekent voor dit deel zelfs lagere tarieven. Maar let op: niet alle hypotheekverstrekkers werken aan de 106% regeling mee. 
  • Ook bestaande hypotheekeigenaren kunnen in ieder geval 6% van hun woningwaarde bovenop hun huidige hypotheekmaximum lenen. Heb je overwaarde  ? Dan kun je je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek op je woning sluiten voor verduurzaming.

  • Nieuw in 2024: Voor het kopen van een energiezuinige woning krijg je extra hypotheek  Vanaf energielabel C en D kun je €5.000 extra hypotheek krijgen. Dit loopt op tot €50.000 voor energielabel A++++ met energieprestatiegarantie. Oftewel: koop je een huis waar veel aan verduurzaamd is, dan krijg je van de hypotheekverstrekker een hogere hypotheek. 
  • Voor bestaande huiseigenaren is dit ook belangrijk om te weten. Als je investeert in een echt duurzaam huis, kunnen je kopers goedkoper en/of meer geld lenen. Verduurzamen komt dus echt terug in je woningwaarde en het kan de aantrekkelijkheid van jouw huis op de woningmarkt verhogen. 

  • Nieuw in 2024: Als je een huis koopt met een laag energielabel kun je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen  Voorheen was dit maximaal €9.000. Bij een huis met energielabel E, F of G kun je €20.000 extra lenen. Zelfs bij energielabel A+++ mag je nog €10.000 extra lenen bovenop je hypotheek om je huis te verduurzamen.

  • Er zijn banken die jou extra 'belonen' voor het verduurzamen van je woning, waaronder de Triodos Bank , waar je rentekorting krijgt op je hypotheek als je je energielabel verbetert. 

Veel opties dus! Check jouw mogelijkheden bij je hypotheekadviseur. 

huis met zonnepanelen dak omringt door groene tuin

Help je portemonnee en het klimaat

We hopen dat er tussen deze opsomming van mogelijkheden één of meerdere opties zitten die je helpen de investeringen in jouw huis te realiseren. Of je nu kiest voor een lening, verhoging van je hypotheek of gewoon profiteert van de subsidies van de overheid, het klimaat vaart er altijd wel bij.

Benieuwd naar hoe Groenpand je kan helpen om je woning kunt verduurzamen? Kijk dan bij ons aanbod.

Volledige aanbod bekijken >


Waarom het juist geld kost als je niet investeert in zonnepanelen en een warmtepomp