📅 Bekijk onze aankomende evenementen en webinars >

Aanbod /  Duurzame Energie  Groene stroom en gas  /  Dynamisch contract

Dynamisch contract


Als Nederlandse energieleverancier die kiest voor duurzaamheid bieden we vanaf heden ook dynamische energiecontracten aan. In Scandinavië is dit al een tijd echt de standaard, maar in Nederland zijn deze contracten ook sterk in opkomst. Dynamische contracten: wat zijn het, waarom biedt Groenpand Energie dit ook aan en hoe draagt dit bij aan duurzaamheid of de energietransitie? We leggen je op deze pagina uit waarom dynamische contracten niet alleen goed kunnen zijn voor je portemonnee, maar ook voor de maatschappij en de transitie naar duurzame, decentrale energie.

Aanmelden voor pilot dynamisch energiecontract 

Wat is een dynamisch contract?

Als jij een energiecontract hebt voor stroom of gas dan zijn er 2 punten waarop contracten zich onderscheiden:

  1. De looptijd van het contract (bijvoorbeeld een maand, een jaar of meerdere jaren)
  2. De regelmaat waarmee de prijs wijzigt (bijvoorbeeld ieder uur, iedere maand of ieder jaar)

Een dynamisch contract is een energiecontract waarbij de prijzen meebewegen met de energiebeurs. Voor stroom verandert de prijs ieder uur, voor gas verandert de prijs iedere dag. 

Waarom zou je dat willen? Kijk maar eens naar onderstaande screenshot van de prijzen op de energiebeurs, de prijzen wisselen enorm en daar kan jij van profiteren. 

Midden op de dag krijg je steeds vaker geld toe als je stroom afneemt. ‘s Ochtends en ‘s avonds krijg je juist vaak enorme bedragen betaald als je stroom aan het net levert. Als je dit slim aanpakt en je laat een slimme app het werk opknappen, dan kan je hier flink van profiteren en betaal je altijd de laagste prijs voor energie of leveren jouw zonnepanelen altijd het meeste op. 

Bron: Europese energiebeurs EPEX Spot Day Ahead maandag 29 juli 2024  

Rekenvoorbeeld

Kijk eens mee naar bovenstaand grafiekje. Stel dat jij een dynamisch energiecontract hebt en dat je op maandag 29 juli 2024 om 11 uur in de ochtend je wasmachine aan had gezet. Voor 1 wasbeurt gebruik je ongeveer 1 kWh. Voor die ene kWh kreeg je dan ongeveer 3,5 cent toe. Helaas zou je er wel energiebelasting over moeten betalen, maar toch. Goedkoper de was doen dan dat kan bijna niet.  

Stel dat jij zonnepanelen en een thuisbatterij hebt. Dan had je toen de wasmachine aanstond je zonne-energie niet voor je wasmachine ingezet, maar je batterij ermee opgeladen. Die batterij ging dan om 20.00 uur stroom terugleveren aan het net. Je had daar dan 1,70 euro per kWh uur voor gekregen. Dit keer betaal je daar geen energiebelasting over. Daarmee had je in één middag / avond met een batterij van 10 kWh al 17 euro kunnen verdienen. 


Dat is een dynamisch energiecontract. Dat je je energieverbruik zo slim mogelijk matcht met wat er op de energiebeurs gebeurt en daarmee profiteert van de wisselende prijzen. Het maakt hierbij wel uit hoeveel controle je hebt over je energiegebruik. Natuurlijk heb jij geen tijd om de hele dag heen en weer te rennen om je wasmachine of je thuisbatterij aan te zetten. Dus daar heb je apps voor, die voor jou het rekenwerk doen en naar de prijzen op de energiebeurs kijken. Hoe jij die app instelt bepaalt wat er gebeurt in je meterkast en dus ook hoe jouw energierekening uitpakt. Ook hierover, verderop meer. Eerst even naar het waarom. Want waarom zou je dat willen zo’n dynamisch energiecontract? Valt er echt geld mee te besparen of zelfs te verdienen? Zijn er dan nog andere voor- of nadelen?

Waarom een dynamisch contract?

Met een dynamisch energiecontract kun je dus slim inspelen op de wisselende prijzen op de energiebeurs. Althans, dat laat je een app doen. Maar dat levert niet alleen een financieel voordeel op voor jou, maar ook een voordeel voor de energietransitie. We leggen je uit hoe dat werkt.

We beperken ons even tot stroom. Op de energiebeurs wordt stroom verhandeld. Er is vraag naar stroom (bijvoorbeeld als jij je wasmachine aanzet) en er is aanbod van stroom (bijvoorbeeld als de zon op jouw zonnepanelen schijnt en jij je eigen zonnestroom niet op kunt maken). Het prijsmechanisme op de beurs werkt redelijk simpel: als de vraag hoger is dan het aanbod, dan stijgt de prijs van energie. Als het aanbod hoger is dan de vraag, dan daalt de prijs juist. 

Als jij een dynamisch contract hebt, dan kan je meedoen in de dynamiek van vraag en aanbod. Als de prijs laag is zet jij je wasmachine aan. Maar waarom is op dat moment de prijs laag? Doordat het aanbod hoger is dan de vraag. Als dat zomaar gebeurt, midden op de dag of in de nacht is er bijna altijd sprake van een overschot aan zonnestroom of windstroom in Nederland. Te weinig mensen hebben dan interesse in die duurzame energie, dan gaat de prijs dus omlaag. Doordat jij gaat wassen als de prijs van energie laag is, help je dus om zonnestroom of windstroom goed te benutten. 

De andere kant op werkt het ook. Als de prijs heel hoog is, kan jij met je thuisbatterij of elektrische auto misschien wel een paar kWh missen en die aan het net terugleveren. Waarom is de prijs op dat moment hoog? Omdat het aanbod lager is dan de vraag. Er is dus op dat moment niet genoeg zonnestroom en windstroom op het net om aan de energievraag te kunnen voldoen. De prijs gaat dan omhoog, want misschien moet er wel een gascentrale aangezet worden, dat is erg duur. Als jij en talloze andere Nederlanders op dat moment hun batterij gaan ontladen, kunnen we samen voorkomen dat er een gascentrale aangezet moet worden. Ook weer duurzaam dus.

Dynamische contracten, zorgen dus voor meer vraag naar -en aanbod van- duurzame energie op het stroomnet! Dat is goed voor de energietransitie en dat is de belangrijkste reden dat wij groot voorstander zijn van dynamische contracten voor elektriciteit.

Wat hebben netcongestie en onbalans te maken met dynamische contracten?

Dynamische contracten hebben dus voordelen voor jouw portemonnee en voor duurzaamheid in Nederland. Misschien ben je daarom al wel fan, wij in ieder geval wel! Maar er zitten meer voordelen aan dynamische contracten dan je denkt. Om uit te leggen hoe dat zit moeten we eerst uitleggen wat onbalans is en wat netcongestie is.

Onbalans 

Iedere mismatch tussen het verwachte gebruik van het net en het daadwerkelijke gebruik van het net noemen we onbalans. Om iedereen altijd van voldoende elektriciteit te voorzien moet het net in balans blijven. Regelmatig raakt het net in onbalans, dan moet er bijvoorbeeld een reservebatterij worden aangezet en dat kost veel geld. In bijgaand grafiekje kun je zien dat de kosten voor onbalans soms wel oplopen tot 400 euro per MWh, oftewel 40 cent per kWh extra kosten.


Bron: Netbeheer Nederland

Netcongestie

Het net bestaat met name uit kabels en zekeringen. Als die zwaarder worden belast dan ze aankunnen noemen we dat netcongestie. In de tijd dat het net werd aangelegd zag de wereld er (voor wat betreft energie) zo totaal anders uit dat veel kabels te dun zijn, en zekeringen niet flexibel genoeg. Door de gelijktijdige energieconsumptie van bijvoorbeeld elektrisch koken of koelen en door het wisselvallige aanbod van met name wind en zon raakt het net vaak overbelast op bepaalde piekmomenten. Daardoor moeten er aanpassingen aan het net worden gemaakt en ook dat kost veel geld. 

Hoe dynamische contracten een oplossing zijn voor onbalans en netcongestie

Stel dat iedereen in Nederland een dynamisch contract zou hebben. Met een slimme app erbij om goed in te spelen op de prijsverschillen op de energiebeurs. Dat maakt het voorspelbaarder voor energieleveranciers hoe mensen hun energiegebruik gaan vormgeven en aanpassen. Mensen gaan bijvoorbeeld de wasmachine pas aanzetten als de zon maximaal schijnt. Daardoor neemt de onbalans af. Hoe minder onbalans op het net, hoe goedkoper de stroom wordt voor iedereen, want onbalanskosten maken een steeds belangrijker deel uit van de kosten voor stroom.

Voor netcongestie geldt een vergelijkbaar principe. Netcongestie kan 2 kanten opwerken. 

  1. Het is te druk op het net met energieconsumenten zoals wasmachines (de vraag is te hoog)
  2. Het is te druk op het net met energieproducenten zoals zonnepanelen (het aanbod is te hoog)

Klinkt bekend? Als de vraag te hoog is gaat de prijs ook omhoog. Is het aanbod te hoog dan gaat de prijs naar beneden. Doordat jij daarop in gaat spelen met je dynamische energiecontract ontlast je het net. De vraag is hoog, dus jij gaat extra energie aanbieden met je thuisbatterij. Het aanbod is hoog, dus jij gaat extra energie vragen met je wasmachine. De netcongestie neemt dus af als jij je door de prijs laat sturen. Ook dit is gunstig voor iedereen. Als netbeheerders moeten investeren om netcongestie op te lossen kost dat honderden miljarden euro’s (!). Als we die investeringen niet hoeven te doen, kan jouw energierekening betaalbaar blijven. 

Met een dynamisch contract kan je dus helpen om onbalans op het net en netcongestie te voorkomen, zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen. Daarmee blijft de energierekening voor iedereen beter te betalen. 

Welke soorten energiecontracten zijn er?

Allereerst: we werken achter de schermen aan een keuzehulp en dat is precies hoe het klinkt. Jij geeft aan wat je thuissituatie is en wij helpen je een keuze te maken voor het contract dat het beste bij je past. Want we kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet altijd meer ziet. We geven je voor nu een kort overzicht van de verschillende typen energiecontracten die er zijn en de voor en nadelen daarvan:

Type contract
Dynamisch
Variabel
Model
Vast
Looptijd Maand Maand Half jaar Jaar / jaren
Prijswijziging ieder(e) Stroom: Uur
Gas: Dag
Maand ​ Half jaar
Jaar / jaren
Voordelen  Helpt onbalans voorkomen
 Helpt netcongestie voorkomen
 Helpt energietransitie versnellen
 Je betaalt de echte prijs, dat is vaak voordeliger

 Goede balans tussen prijs en zekerheid
 Veel vrijheid / je zit nergens aan vast
 Vergelijkbaar met anderen
 Meeste zekerheid
Nadelen
 Geen zekerheid over de prijs
 Geen reden om je energiegebruik aan te passen
 Geen reden om je energiegebruik aan te passen
 Vaak duurste optie
 Geen reden om je energiegebruik aan te passen
 Tegenwoordig ongunstig voor zonnepaneel-eigenaren wegens terugleverkosten

 Meer weten? We geven regelmatig webinars en informatieavonden. Meld je aan op: www.groenpand.nl/events

Korte samenvatting: welk contract past bij jou?

  • Vaste Contracten: Geschikt voor degenen die zekerheid willen in hun energiekosten
  • Variabele Contracten: Voor degenen die flexibiliteit zoeken en bereid zijn wat risico te nemen
  • Dynamische Contracten: Voor bewuste consumenten die hun energieverbruik kunnen aanpassen en willen profiteren van de meest gunstige prijzen

Hoe stap ik over op een dynamisch energiecontract bij Groenpand Energie?​

Neem contact met ons op via onderstaande button. We zoeken 100 mensen die mee willen doen aan onze vervolg-pilot dus wees er snel bij. We zetten je contract dan om in een dynamisch energiecontract. Als je vragen voor ons hebt of problemen meldt, pakken we die direct op. De dynamische contracten zijn al beschikbaar in onze app, je kunt op ieder moment inzien hoe je energieverbruik en kosten verlopen. We zijn heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt en of er zaken zijn die we kunnen verbeteren.

Aanmelden voor pilot dynamisch contract

De toekomst van energiecontracten

Dynamische energiecontracten bieden een aantal voordelen die andere typen contracten niet bieden:

  • Helpt onbalans voorkomen en houdt daarmee voor iedereen energie betaalbaar
  • Helpt netcongestie voorkomen en het net te ontlasten
  • Helpt energietransitie versnellen door het aandeel duurzame energie beter te benutten
  • Je betaalt de echte prijs, dat is vaak voordeliger

Wij denken daarom dat dynamische contracten de toekomst kunnen zijn van de energievoorziening. Dat betekent tegelijkertijd dat er veel mensen zijn voor wie een ander type contract nu beter past. Voorlopig blijven vaste, variabele en dynamische contracten dus naast elkaar bestaan. 

Jij kunt nu alvast bij de innovatieve voorhoede van Nederland horen door je op te geven voor onze pilot dynamische contracten. 

Veelgestelde vragen over dynamische contracten