Energiescan
De afspraak met de energieadviseur duurt 1 uur voor gemiddelde woningen, 1,5 uur voor grote woningen en vanaf 1 dagdeel voor bedrijfspanden, afhankelijk van de specifieke vragen.
Voor gemiddelde woonhuizen: Je krijg een afspraak met een energieadviseur, online of bij jou thuis (€1,21 per km vanaf
ons kantoor
). Tijdens de afspraak stelt de adviseur je vragen en inventariseert alle informatie over jouw huis. Na afloop ontvang je jouw persoonlijke bespaarplan. In dit plan staan je grote energieverbruikers, energiebesparingsadviezen en of je huis geschikt is voor duurzame oplossingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt het plan rustig doornemen en als je daarna nog vragen hebt, kun je die nog een keer telefonisch of per e-mail stellen, dat zit inbegrepen in de energiescan.
Voor grote woonhuizen en bedrijfspanden: Je krijgt een afspraak met een energieadviseur bij jou op locatie. Tijdens de afspraak stelt de adviseur je vragen en neemt het pand goed op. Na afloop ontvang je het plan met zaken die je kunt doen om energie te besparen of zelfs op te wekken. In dit plan staan de grote energieverbruikers, energiebesparingsadviezen en of je pand geschikt is voor duurzame oplossingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt daarna zelf bepalen wat je met de bevindingen doet. Groenpand kan je helpen met uitvoeren van installaties.
Als je kiest voor advies op afstand, kun je kiezen uit een telefonisch gesprek of videobellen. Voor het videobellen heb je een computer of smartphone met camera nodig. We maken hiervoor gebruik van Google Meet. Daarvoor hoef je niks te downloaden. Zorg dat je van te voren checkt dat je camera en microfoon goed werken, zodat we direct aan de slag kunnen!
Jazeker, je kunt met elk energievraagstuk bij ons terecht! Wil je bijvoorbeeld een ventilatieplan, een verwarmingsplan of ben je benieuwd of je pand volledig gasloos kan worden? Neem contact met ons op en dan voorzien we jou van een passend voorstel en persoonlijk energieadvies.
Voor iedereen die energie wil besparen! Het maakt niet uit of je net begint of dat je bijvoorbeeld al zonnepanelen op je dak hebt liggen en de eerste isolaties hebt gedaan. Met de energiescan kijken we waar in jouw huis of bedrijfspand de grootste winst te behalen valt.
Zonnepanelen
Er is een verschil tussen het vermogen van een zonnepaneel, en de daadwerkelijke opwek. Het kan immers niet elke dag een stralend blauwe hemel in juni zijn. Om een beeld te krijgen van de opwek in een gemiddelde situatie kun je het aantal Wattpiek (Wp) van het paneel vermenigvuldigen met 0,85 en zet je er kWh achter. Dan heb je een aardig beeld van de jaaropbrengst van een zonnepaneel op een gemiddeld dak in Nederland.
Onze panelen hebben een vermogen van 390 Wp en wekken dus gemiddeld 331,5 kWh op per paneel per jaar (390 x 0,85 = 331,5).
Als je een offerte aanvraagt, helpen wij met uitrekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig zou hebben!
Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer (met eventueel power optimizers), de bekabeling van de panelen naar de omvormer (DC traject) en van omvormer naar meterkast (AC traject) en het montagesysteem.
De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand.
Zonnepanelen zijn platen waarop twee dunne lagen van lichtgevoelig materiaal zijn aangebracht. Dat materiaal is bijna altijd silicium. Silicium kom je bijna overal tegen, bijvoorbeeld als je over het strand loopt, of op de Veluwe woont. Het komt namelijk vooral voor in zand en stof. Meer dan 90% van de aardkorst bestaat uit silicium.
Silicium heeft foto-voltaïsche (PhotoVoltaic, vaak afgekort tot PV) eigenschappen. Dat wil zeggen dat er spanning ontstaat wanneer er licht op valt. Het spanningsverschil tussen twee lagen silicium levert vervolgens elektriciteit op.
Als je de opgewekte elektriciteit weet te geleiden naar je apparaten, dan heb je dus energie van de zon weten te benutten. Voordat je deze elektriciteit kan gebruiken, moet het nog eerst wel omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit is wat de omvormer doet!
Een omvormer kan de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt omzetten wisselstroom. Dat is belangrijk, want gelijkstroom is gevaarlijk wanneer mensen ermee in aanraking komen. Bovendien zijn alle huizen in Nederland afgestemd op wisselstroom. Omvormers zijn altijd afgestemd op het soort en het aantal zonnepanelen dat je hebt en zijn dan ook verkrijgbaar in talloze soorten en maten. Ze zijn altijd noodzakelijk als je je eigen zonnestroom wilt gebruiken.
Een omvormer moet ergens in of om het huis geplaatst worden. Mensen kiezen daarvoor vaak een plekje op de zolder, de gangkast of de garage. Een vereiste is dat de omvormer voldoende ruimte heeft zodat hij geventileerd hangt en niet oververhit kan raken.
Dat is erg afhankelijk van het aantal en het type panelen dat je kiest. Voor een kostenindicatie kun je vrijblijvend een (indicatieve) offerte bij ons aanvragen. Over het algemeen ligt voor kleinere systemen de prijs per paneel hoger dan voor een groot systeem. Dit komt omdat er ongeacht het aantal panelen, er een aantal vaste kosten voor de installatie zijn. Hierbij kan je denken aan de bekabeling naar de meterkast, maar ook de installatiekosten en reiskosten van onze installateurs. Dus hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper de prijs per paneel wordt.
Leuk dat je interesse hebt in zonnepanelen! Via deze link kom je bij ons formulier om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen. Wanneer we je antwoorden hebben ontvangen, zullen we zo snel mogelijk je aanvraag bekijken en contact met je opnemen voor een offerte op afstand of een afspraak bij je thuis!
Bij een huisopname komt één van onze adviseurs bij je thuis langs om de mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning te bekijken. Een huisopname duurt ongeveer een uur. Tijdens de huisopname wordt er uitleg gegeven over de mogelijkheden tot verduurzaming en kan je je opties met de adviseur bespreken. Ook zal de adviseur de woning bekijken: zo zal de adviseur voor zonnepanelen natuurlijk kijken naar het dak, maar ook of er nog aanpassingen nodig zijn in de meterkast, waar de omvormer het beste kan hangen en hoe het kabeltraject moet lopen. Op basis van deze informatie zal er een maatwerk-offerte voor je worden opgesteld.
Wij werken veel met zonnepanelen van Trina Solar en SoliTek. Voor de omvormers werken wij meestal met SolarEdge, dit is een type omvormer met power optimizers. Ons montagesysteem komt van Van der Valk (Pro+ en Pitched Roof Clamp systemen). Deze merken zijn uitgekozen vanwege de goede kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij vinden het belangrijk om te werken met fabrikanten waarmee we een stabiele band kunnen opbouwen en die duurzaam produceren.
Tot uiterlijk twee weken na de huisopname. We proberen altijd zo snel mogelijk de offerte per mail te versturen. Hoe snel je de offerte ontvangt is bijvoorbeeld afhankelijk van het schema van de adviseur en de complexiteit van de situatie. Er zijn situaties die eerst even met collega’s overlegd moeten worden voordat de offerte kan worden verstuurd.
Gemiddeld duurt het 4 tot 8 jaar om je zonnestroomsysteem terug te verdienen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal panelen dat je aanschaft, de helling van je dak, de richting waarin de zonnepanelen liggen en de prijs voor elektriciteit.
De meeste mensen willen hun elektriciteitsverbruik gaan opwekken met zonnepanelen. Om uit te rekenen hoeveel panelen je daarvoor ongeveer nodig hebt, kun je de volgende rekensom gebruiken:
jaarverbruik elektriciteit in Watts / (aantal Wattpiek panelen x 0,85)
We nemen als voorbeeld een zonnepaneel met 390 Wattpiek (meeteenheid zonnestroom). 0,85 staat voor de netto opbrengst van zonnepanelen. Stel dat jouw jaarlijks elektriciteitsverbruik 3.000 Watt is, dan is de rekensom als volgt: 3.000 / 390 * 0,85 = 9 zonnepanelen.
Een schuin dak met dakpannen of een plat dak met bitumen of EPDM zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Een dak op het zuiden is het meest ideaal, maar ook een oostelijke of westelijke dakligging kan aantrekkelijk zijn. Zonnepanelen op het noorden wekken doorgaans minder op, maar ook dat is weer afhankelijk van hoe schuin de hoek van het dak is.
Overige dakbedekkingen, zoals leien of rieten daken, zijn over het algemeen niet geschikt voor zonnepanelen. Op rieten dak kunnen zonnepanelen niet worden geplaatst wegens brandgevaar. Leien daken hebben een ander montagemateriaal nodig, waar onze installateurs niet voor zijn opgeleid.
Bekijk alle vereisten op ons blog: is jouw dak geschikt voor zonnepanelen.
Wij installeren voornamelijk omvormers van SolarEdge, vaak in combinatie met Power Optimizers van SolarEdge. Ook plaatsen wij regelmatig SMA en Huawei omvormers.
Dat weten we helaas niet exact, maar als jouw omvormer binnenkomt krijg je direct bericht van ons om de installatie in te plannen. Wij willen net zo graag als jij de installatie zo snel mogelijk helemaal afmaken. Het is niet nodig om hier achteraan te bellen of te mailen wanneer jij aan de beurt bent: we kunnen die vraag op dit moment niet beantwoorden.
Vanwege een wereldwijd chiptekort, en een enorme toename in de vraag naar omvormers zijn er dit jaar enorme tekorten. En dat kan nog wel tot in 2023 voortduren. Mede doordat wij al bijna 10 jaar lang samenwerken met SolarEdge en SMA, krijgen wij gelukkig wel regelmatig omvormers geleverd, maar veel minder dan we bestellen en met veel langere wachttijden. Ook krijgen we niet 100% duidelijkheid over wanneer er wat geleverd wordt. Daarom hebben we nu een wachtlijst. Degenen die het langst op onze omvormerwachtlijst staan zijn in principe als eerste aan de beurt. Het kan soms gebeuren dat er een ander type omvormer (die bij jou niet bruikbaar is) al eerder wordt geleverd en dat we daardoor iemand anders, die korter op de lijst stond, toch eerder kunnen helpen. Toch heeft het geen zin tussentijds van omvormer te wisselen, onze verkoopadviseurs houden al zoveel mogelijk rekening met de beschikbaarheid van omvormers.
We bieden onze excuus aan voor deze vervelende situatie, we hopen dat we je zo snel mogelijk verder kunnen helpen om je eigen hernieuwbare zonnestroom te gaan oogsten. In de tussentijd kunnen we je misschien ergens anders mee helpen? Kijk bijvoorbeeld op onze aanbodpagina.
Wij streven ernaar binnen zes maanden na akkoord de zonnepanelen te installeren. Dit is wel afhankelijk van de seizoensdrukte, het is bijvoorbeeld voor zonnepanelen drukker in de zomer dan in de winter. Ook bij groepsaankopen kan het wat langer duren voordat de panelen worden geïnstalleerd. Je kan daarom altijd even bij je adviseur navragen wat de wachttijd is, zij hebben altijd overzicht over hoe het ervoor staat met onze planning!
Meestal zijn de installateurs binnen een dag klaar met installeren. De installateurs beginnen rond 8:00 uur ’s ochtends en zijn in de middag klaar met de installatie. Dit geldt vooral voor kleine installaties tot een stuk of 20 panelen. Wanneer er meer dan 20 panelen worden geïnstalleerd, plannen we vaak een extra dag voor de installatie in of sturen we een groter installatieteam op pad.
Het belangrijkste is dat de installateurs voldoende ruimte hebben om aan het werk te gaan. Het zou daarom erg fijn zijn als de plekken waar onze installateurs aan de slag gaan, zoals de meterkast en plek voor de omvormer, opgeruimd zijn. Ook is het erg handig als er een parkeerplaats voor de deur is, waar de bus met materiaal kan parkeren. Ten slotte, een lekker kopje koffie of thee om de dag mee te beginnen is natuurlijk ook nooit verkeerd ;)
Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn aangesloten wekken ze stroom op. Het duurt echter enkele weken voordat je je opwek ook kunt volgen in onze app. Dat komt omdat wij jouw panelen persoonlijk aanmelden in het systeem van de omvormerleverancier. Nadat wij jouw zonnestroomsysteem hebben aangemeld en je uitgenodigd hebben voor de omgeving, kun je je opwek op de voet volgen!
Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Voor sommige problemen zal er iemand langskomen, andere dingen kunnen van een afstand worden opgelost. Het kan ook zijn dat de omvormer prima werkt, maar dat deze geen internetverbinding meer heeft. Wees gerust: ook zonder internet gaat de opwek van zonnestroom gewoon door. Doorloop deze stappen om de internetconnectie met je omvormer te checken en indien nodig te herstellen.
Controleer of de internetverbinding werkt:
Staat in de meterkast de groep van de zonnepanelen aan?
Zitten alle stekkertjes van het internet in de router/modem?
Heb je powerlinks: zitten deze rechtstreeks in een wandcontactdoos (niet in een stekkerdoos)? Branden er drie lampjes op de powerlinks?
Je internetverbinding resetten:
Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, kun je je modem/router of je powerlinks proberen te resetten. Hierdoor wordt er opnieuw contact gemaakt met de omvormer en dat wil nog wel eens de oplossing zijn. Dit doe je door middel van een reset knopje of, als die er niet op zit, door de stekker even uit het stopcontact te halen.
Powerlinks kun je resetten door het knopje dat onderop zit 7 seconden ingedrukt te houden totdat alle drie de lampjes gaan knipperen. Je begint met de powerlink die verbonden is met je modem/router en daarna binnen twee minuten bij de powerlink die verbonden is met de omvormer. Ze zullen dan opnieuw verbinding met elkaar zoeken.
Wifi verbinding met de omvormer herstellen:
Als je omvormer internet ontvangt via Wifi dan kun je deze opnieuw verbinding laten leggen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de omvormer de Wifi-verbinding kwijt is geraakt.
SMA: Bekijk deze video voor het herstellen van de Wifi-verbinding van een SMA omvormer. Het wachtwoord dat je nodig hebt staat achterop het instructie boekje geschreven dat wij hebben achtergelaten bij de omvormer.
SolarEdge: Bekijk deze video voor het herstellen van de Wifi-verbinding van een SolarEdge omvormer. Je kunt de verbinding ook testen door de omvormer status te checken. Volg hiervoor de instructies van dit filmpje. Wanneer het tweede vinkje niet op groen staat moeten de volgende poorten worden opengezet in de router voor de omvormer. Poort 22222, 22221 en 80.
Let op: Omvormers werken alleen op een Wifi-frequentie van 2.4 GHz. Heb je je Wifi-frequentie op 5 GHz gezet, dan verliest je omvormer de verbinding met het Wifi-netwerk. Sluit de omvormer aan via een internetkabel of zet de frequentie terug naar 2.4 GHz.
Mijn omvormer doet het nog steeds niet
Is het probleem hiermee niet verholpen of heb je hulp nodig bij het nalopen van deze stappen? Meld dan je storing via www.groenpand.nl/storing. Vergeet hierbij niet om duidelijke foto’s mee te sturen, dan kunnen we het probleem sneller vinden en oplossen!
Als je vooraf een ervaren installateur en betrouwbare zonnepanelen hebt geselecteerd, dan is er vrijwel geen onderhoud nodig voor je eigen energie-installatie. Zonnepanelen kunnen vaak wel 25 jaar zonder problemen opwekken. Een omvormer heeft helaas een kortere levensduur. Zelfs de beste omvormers kunnen al na 10 – 15 jaar aan vervanging toe zijn.
Zonnepanelen zelf hebben weinig onderhoud nodig. Nadat de installateur een zonnepanelensysteem op je dak heeft geïnstalleerd, raden wij je aan om deze minimaal 1 keer per jaar te controleren op vuil. Wanneer het regent spoelt het meeste vuil van de panelen af, maar soms blijft er wat achter. Daarom is het goed om de panelen af en toe met een zachte bezem of spons te wassen met lauwwarm water zonder zeep of met gedemineraliseerd water vanwege eventuele kalkvlekken.
Als je een plat dak hebt, dan is het vaak goed mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Als je een hellend dak hebt, kan het verstandig zijn om aan de glazenwasser te vragen of hij de zonnepanelen wil wassen. Op deze manier voorkomt je ongelukken bij het beklimmen van het dak.
Je kunt een app downloaden voor iPhone of Android, of een webapplicatie gebruiken van de omvormerfabrikant, waarin is te zien hoe de zonnepanelen presteren. Wij kunnen op afstand meekijken naar het systeem, mocht er ooit iets zijn, dan krijgen we daar direct een melding van binnen. Je hebt als het goed is na de plaatsing van je zonnepanelen een e-mail ontvangen met de vraag om een inlog aan te maken.
Je kunt de volgende links gebruiken voor SolarEdge omvormers:
Je kunt de volgende links gebruiken voor SMA omvormers:
LET OP: Groenpand biedt alleen garantie op de monitoring van het systeem wanneer door ons een UTP kabel is getrokken van de omvormer naar het modem / de router. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de internetverbinding.
Er zit geen subsidie op zonnepanelen voor particulieren. Wel is de btw op zonnepanelen in 2023 afgeschaft voor particulieren en kun je gebruik maken van de salderingsregeling.
Bedrijven en (non-profit) instellingen kunnen in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie van de RVO.
De btw regels voor zonnepanelen zijn veranderd in 2023. Voor onze klanten die al een aanbetaling hebben gedaan in 2022 betekent dat het volgende:
Wanneer je al een aanbetaling hebt gedaan - inclusief BTW - dan zal Groenpand dit verrekenen in de eindfactuur. Deze eindfactuur ontvang je na de installatie van de zonnepanelen en daar staan geen BTW meer op vermeld.
Bij het maken van de eindfactuur gebeurt het volgende:
- De aanbetalingsfactuur wordt gecrediteerd, dat wil zeggen, hij wordt ongedaan gemaakt in de administratie. Hierdoor wordt de btw terug gedraaid.
- Dan wordt de eindfactuur gemaakt voor het project, zonder btw.
- De aanbetaling wordt gekoppeld aan de eindfactuur, waardoor er nog een restbedrag overblijft om te betalen.
Rekenvoorbeeld:
De totale klus kost 2000 euro, zonder btw.
De 50% aanbetalingsfactuur was 1000 euro + 21% btw = 1210 euro.
Je hebt dus al 1210 euro aan ons betaald.
De eindfactuur wordt nu 2000-1210=790 euro nog te betalen.
Salderen is de regeling waarbij je de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je aan het net terug levert tegen elkaar wegstreept. Je hoeft dan alleen nog voor het netto energieverbruik te betalen. Rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan is je netto energieverbruik per jaar 1500 kWh. Alleen dat energieverbruik hoef je bij je energieleverancier te betalen.
Deze salderingsregeling kan alleen als je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee je energie afneemt. Ook telt de salderingsregeling alleen voor kleinverbruikers (een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 Ampère).
Ja! Het is verplicht je zonnepaneleninstallatie te registreren bij de netbeheerder. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het stabiel houden van het elektriciteitsnet en voor de energiemeter in je huis. Voorheen konden wij de zonnepanelen voor je registreren, maar vanwege de nieuwe privacywetgeving kan dat (voorlopig) niet meer en moet je dit zelf doen. Je registreert je zonnepanelen door een account aan te maken op www.energieleveren.nl. Hier vul je jouw gegevens in, waaronder technische gegevens van de installatie. Deze gegevens sturen wij je toe wanneer er een datum voor de installatie ingepland staat.
Het risico op schade of verlies is bij kwalitatieve zonnepanelen en een degelijke installatie vrij laag. Toch kan het zijn dat je niet voor verrassingen wilt komen te staan, of misschien heb je niet veel vertrouwen in de kwaliteit van het door jou aangeschafte systeem. In dat geval kan een verzekering uitkomst bieden. Je kunt dan all-risk verzekeren tegen schade en als je wilt, kun je zelfs de opbrengst verzekeren. Uiteraard brengt dit extra kosten met zich mee van enkele tientallen tot ongeveer honderd euro per jaar. Het is raadzaam om eventuele verzekeringskosten mee te nemen in je financiële totaalplaatje.
Als je een opstalverzekering of een inboedelverzekering hebt: geef dan door dat er zonnepanelen geplaatst zijn. Verzekeraars gaan verschillend om met dit relatief nieuwe onderwerp, maar het is altijd de moeite waard om het door te geven.
Warmtepomp
Een warmtepomp kan energie onttrekken aan een bron en die omzetten in bruikbare warmte voor een gebouw. Als bron kan worden gebruikt:
- Lucht
- Water
- Bodem
In bestaande woonhuizen en appartementen (residentiële gebouwen) wordt bijna altijd gekozen voor de lucht als bron. We noemen dit lucht/water warmtepompen, omdat ze de warmte overbrengen van de lucht naar je CV water. In de utiliteitsbouw (kantoren, scholen, ziekenhuizen) wordt vaak voor de bodem als bron gekozen. Bij een warmtepomp denken mensen vaak aan een boring, maar dat is bij woonhuizen dus helemaal niet nodig.
Een lucht/water warmtepomp (LWW) haalt energie uit de lucht en waardeert die op naar een hogere temperatuur. Daarmee kan een pand worden verwarmd. Een LWW haalt ongeveer 3 kWh warmte uit de lucht en heeft 1 kWh elektra nodig om dit om te zetten in warmte in huis. Dat levert 4 kWh aan nuttige energie op. Een warmtepomp heeft dus eigenlijk een efficiëntie van 400%! Dat is enorm hoog. Een HR ketel heeft een efficiëntie van maximaal 97%. Een warmtepomp is dus altijd energiezuiniger dan een HR ketel op gas. In beide gevallen gaat het wel over theoretische efficiëntie, in de praktijk bepaalt een optelsom van meerdere factoren het exacte rendement van een CV ketel of warmtepomp.
Dat valt reuze mee. De buitenunit van een warmtepomp maakt inderdaad geluid, maar hoeveel is afhankelijk van de locatie en de montage. Het geluid kun je het best vergelijken met het zoemen van een oude koelkast. Normaal gesproken hoor je dit binnenshuis niet. In sommige gevallen kan de constructie waarop de buitenunit bevestigd wordt echter de geluidstrillingen doorgeven. Voornamelijk bij houten constructies is het risico hierop groter. Zaak dus om goed na te denken over de plek van die ventilator. Op de dakkapel, boven je slaapkamer, is bijvoorbeeld meestal geen goede plek. Op het dak van de schuur, of op beugels aan een ongebruikte muur kunnen juist wel goede plekken zijn waardoor je helemaal geen last hebt van het geluid. We gebruiken altijd speciale rubberen pluggen of trillingsdempende voeten voor de montage. In bijna alle gevallen is er hierdoor geen of weinig geluidsoverlast door deze maatregelen.
Ja, met een warmtepomp kun je je huis prima aangenaam verwarmen. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat je vaak niet zonder meer een CV ketel kunt inruilen voor een warmtepomp. Een CV ketel werkt meestal samen met radiatoren, op hoge temperatuur, terwijl een warmtepomp liever op lage temperatuur werkt, en dat gaat beter samen met bijvoorbeeld vloerverwarming. Vaak zijn er aanpassingen nodig, of is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Soms kan er worden bijverwarmd met een houtkachel of infrarood-panelen (IR-panelen). Er zal altijd iemand met verstand van zaken moeten langskomen om je situatie op te nemen en een exacte berekening te maken, een advies te geven en een offerte te kunnen uitbrengen. Dus het antwoord is eigenlijk: als je van een expert het advies krijgt om je huis met een warmtepomp te verwarmen, dan kun je ervan uitgaan dat je het lekker warm krijgt / houdt. Als je via internet een offerte opvraagt zonder dat er iemand met je meedenkt en rekent is de kans groter dat je bedrogen uitkomt.
Een zelfstandige warmtepomp kan volledig voorzien in de warmtevraag van een pand, een hybride warmtepomp heeft daar de hulp van een gasketel voor nodig. Het woord hybride slaat er in dit geval dus op, net als bij auto’s, dat er meerdere energiedragers worden gebruikt. De meeste hybride warmtepompen gebruiken de lucht als warmtebron, de energiedragers bestaan dan uit de buitenlucht en gas dat via het net wordt aangeleverd.
Een zelfstandige warmtepomp wordt ook wel monovalente warmtepomp genoemd, dat betekend dat dit apparaat maar één energiedrager gebruikt als bron. Dit is bijvoorbeeld bodemwarmte of luchtwarmte. Met een monovalente warmtepomp kun je volledig van het gas af en met een hybride niet. Een belangrijk verschil is ook dat met een zelfstandige warmtepomp meestal in warm tapwater (zoals keukenkraan, douche en bad) wordt voorzien, met een hybride warmtepomp wordt juist alleen het CV-systeem (radiatoren en vloerverwarming) van warm water voorzien. De zelfstandige warmtepomp gebruikt daarvoor een buffervat of boilervat, een onderdeel dat bij hybride warmtepompen ontbreekt. Het temperatuurbereik van de zelfstandige warmtepomp is ook veel groter, deze moet kunnen werken bij een buitentemperatuur van -10°C, terwijl een hybride warmtepomp vaak al uitslaat bij 4°C. Het punt waarop een hybride warmtepomp zichzelf uitschakelt is overigens instelbaar, vaak wordt daarbij het omslagpunt gehanteerd waarbij het goedkoper is om op gas de woning te verwarmen, dan met de warmtepomp. Dit is afhankelijk van de actuele energieprijzen, voor zowel gas als elektriciteit; omdat de gasprijs en de elektriciteitsprijs voor het grootste deel bestaan uit energiebelasting (ook wel milieubelasting), heeft de overheid een sterk stuurmiddel in handen om de toepassing van warmtepompen en CV-ketels te stimuleren, danwel te ontmoedigen.
Als een warmtepomp voortdurend op een lage COP draait is het financieel niet aantrekkelijk om de CV-ketel af te schaffen en over te stappen op een warmtepomp. Ook kan het zo zijn dat er net een nieuwe CV-ketel hangt en om die direct weg te doen is ook niet erg duurzaam. Daarom bestaan er ook hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op de huidige CV-ketel. Er blijft dan gas gestookt worden, vooral in situaties dat de warmtepomp een lage COP heeft. Er wordt dan alleen gas verbruikt als dat voor het financieel rendement aantrekkelijk is.
Een zelfstandige warmtepomp (wordt ook wel full-electric warmtepomp of monovalente warmtepomp genoemd) neemt de verwarming volledig over. Er kan voor worden gekozen om de warmtepomp dan ook het warm water te laten verwarmen en elektrisch te gaan koken. Een pand kan dan volledig van het gas af, de gaskraan kan verzegeld of afgesloten worden. Om helemaal van het gas af te gaan is financieel aantrekkelijker, omdat daarmee op vastrechtkosten wordt bespaard. Wij brengen altijd een duidelijk advies uit voor hybride of zelfstandige warmtepomp en begeleiden pand-eigenaren in de transitie naar een gasloze of energiezuinige woning.
COP staat voor ‘Coëfficiënt of Performance’. Een lucht/water warmtepomp (LWW) kan 1 kWh elektra gebruiken om 4 kWh energie bruikbare warmte te produceren. De LWW kan de nuttige energie dus verviervoudigen. We zeggen daarom dat de warmtepomp een COP heeft van 4. De COP van een warmtepomp kan sterk wisselen. In een huis dat heel slecht geïsoleerd is, waar alles wordt verwarmd met kleine dunne radiatoren en waar de ramen vaak openstaan of heel wisselend stookgedrag is heeft een warmtepomp een heel lage COP, van misschien maar 1,5. In een huis dat juist goed geïsoleerd is met overal vloerverwarming en heel consistent stookgedrag kan op herfstdagen misschien wel een COP van 5,0 worden gehaald. De verschillen zijn dus situatieafhankelijk en een COP kan niet precies vooraf gegarandeerd worden, wat het natuurlijk lastig maakt om de kosten van een CV-ketel af te zetten tegen de kosten van een warmtepomp.
Het kán voorkomen dat onze adviseur een negatief advies uitbrengt voor het installeren van een warmtepomp. Gelukkig zijn er ook veel alternatieven die in sommige gevallen een betere oplossing zijn. Voorbeelden daarvan zijn:
- Infraroodpanelen: Vooral handig als er nog geen CV-systeem aanwezig is in een pand, of om bij te verwarmen.
- Houtkachels en palletkachels: Ideaal om de koude pieken in het jaar op te vangen. Kies wel voor een HR-kachel en neem er meteen een roetfilter bij op je schoorsteen om je buren een plezier te doen. En vergeet niet duurzaam hout in te kopen.
- Zonnecollectoren: Kunnen een mooie aanvulling zijn op de warmtepomp of op de CV-ketel om bij te verwarmen. Met name geschikt voor warm water (douchen), maar kan ook een rol spelen in ruimte verwarming.
- CV-ketel op groen gas: De technologie om zelf groen gas te maken is al beschikbaar. Bijvoorbeeld vanuit mest of biomassa, zoals resthout. Helaas gebeurt dit nog enorm weinig en is er te weinig potentieel om heel Nederland mee te verwarmen.
- CV-ketel op waterstof: Is nog heel erg duur, maar worden wat testen mee gedaan. Ook is het maken van waterstof nog heel inefficiënt, waardoor mensen zoals Elon Musk denken dat dit het sowieso nooit gaat worden.
- Stadsverwarming / blokverwarming: Wordt steeds meer toegepast, met name in nieuwbouwwijken. Biedt grote kansen als het gepaard gaat met duurzaam opgewekte warmte, en helaas is dat nu lang niet altijd het geval. Stadswarmte is nu vrijwel altijd monopolistisch en pakt voor mensen duur uit. Vaak wordt er bijvoorbeeld industriële restwarmte gebruikt. Dat klinkt duurzaam, maar het motiveert de industrie natuurlijk niet om energie te gaan besparen, waar ze eigenlijk wel mee bezig zouden moeten zijn.
Het aller, allerbelangrijkste alternatief voor een warmtepomp is natuurlijk om je huis gewoon enorm goed te isoleren, zodat je bijna geen gas meer nodig hebt. Dit moedigen wij ook van harte aan.
Laten we ervan uitgaan dat je daarmee bedoelt “Kan ik het warm blijven krijgen en ben ik dan goedkoper uit dan met een CV-ketel?”, dan nog hangt het af van je persoonlijke situatie. Als je in een nieuwbouwhuis (na 2000 gebouwd) woont is een warmtepomp vaak wel aantrekkelijk, in een ouder huis moeten vaak aanpassingen worden gemaakt. Om je een beeld te geven hebben we een basis checklist gemaakt of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Je kunt ook onze warmtepomp check doen.
Dat is op dit moment lastig te zeggen. Als je bij ons een offerte aanvraagt voor een hybride warmtepomp zetten we je op onze wachtlijst. Sta je al op de lijst, dan hoef je niets te doen. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en starten hopelijk zo snel mogelijk weer met de verkoop en installatie van warmtepompen. Heb je geen interesse meer? Neem dan contact met ons op per e-mail (info@groenpand.nl), dan registreren wij jou direct als niet langer geïnteresseerd en maak je plek voor de volgende op de wachtlijst.
De productie en levering van hybride warmtepompen is tot onze spijt, vanwege tekorten van grondstoffen en wereldproblematiek, nog steeds problematisch. We blijven voortdurend in gesprek met producenten om ervoor te zorgen dat zodra er warmtepompen leverbaar zijn, we direct onze adviseurs weer op pad kunnen sturen. Enige tijd geleden leek het erop dat we een producent hadden gevonden die dit jaar een kleine hoeveelheid hybride warmtepompen kon gaan leveren, maar ook deze producent moest daarop terugkomen. Het blijkt dat er veel onzeker is omtrent de hybride warmtepomp en geen enkele producent leverzekerheid kan bieden. Wat wél zeker is, is dat Groenpand blijft geloven in de hybride warmtepomp. Zodra wij leverzekerheid krijgen van één of meerdere producenten, starten wij wederom met adviseren van dit mooie product.
We vinden het zelf erg jammer dat de verduurzaming op het gebied van warmtepompen stokt, maar we laten ons niet uit het veld slaan. Wij verwachten dat de warmtepomp over een aantal jaar, net als zonnepanelen, niet meer weg te denken is uit een groen pand. Wij doen er alles aan om dat zo snel mogelijk te realiseren. In de tussentijd kunnen we je misschien ergens anders mee helpen? Kijk bijvoorbeeld op onze aanbodpagina.
Bij de warmtepomp wordt een nieuwe thermostaat geleverd, die op de plek komt van de huidige thermostaat. Als je voorkeur hebt voor een bepaalde thermostaat kun je dit aangeven, wij kunnen kijken of de gewenste thermostaat kan samenwerken met de warmtepomp.
Als je gasvrij gaat wonen kun je de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin of Liander) hebt opzeggen. Je kan zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorg dragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kan je de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan jou om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van je gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het blijft wel van belang dat je actief de aanvraag tot verwijdering doet.
Nou, eigenlijk is een CV-ketel duurder. Dat zit zo. Een warmtepomp kost om te beginnen veel meer geld dan een CV-ketel, maar in het gebruik is een warmtepomp juist veel efficiënter en daardoor al snel goedkoper. Omdat een warmtepomp zo’n hoge efficiëntie heeft bespaart deze veel energie. We lichten dit verder toe in ons blog: Waarom het juist geld kost als je niet investeert in een warmtepomp (en zonnepanelen).
Voor woningeigenaren meestal tussen de 1000 en 2500 euro. Kijk in deze lijst om welke warmtepomp het gaat en welk bedrag erbij hoort. Ook voor zakelijke gebruikers zijn er subsidies beschikbaar.
Als we kijken naar de komende 15 jaar, wat kost een warmtepomp dan ten opzichte van een CV-ketel? Vijftien jaar is ongeveer de levensduur van een CV-ketel of warmtepomp, dus een goede vergelijkingstermijn. We gaan uit van een gezin in Nederland, met één kind. In een normale situatie, dus met CV-ketel, gebruiken ze dan per jaar: 3500kWh en 1500m3 gas. We rekenen met actuele prijzen, er vanuit gaande dat de belasting op gas blijft stijgen, zoals de overheid heeft aangekondigd.
|
CV-ketel | Warmtepomp hybride | Warmtepomp zelfstandig |
Aanschafkosten (incl. installatie) |
€1.500 |
€5.000 |
€12.000 |
Subsidie |
€0 |
€1.700 |
€2.500 |
Onderhoud |
€1.080 |
€1.080 |
€2.160 |
Gasverbruik in m3 gas / Joule |
22.500 m3 / 791 GJ |
12.000 m3 / 422 GJ |
0 m3 / 0 GJ |
Gasverbruik in € |
€27.000 |
€14.400 |
€0 |
Elektraverbruik in kWh / Joule |
52.500 kWh / 189 GJ |
78.000 kWh / 280 GJ |
100.500 kWh / 362 GJ |
Elektraverbruik in € |
€13.125 |
€19.500 |
€25.125 |
Vaste kosten gasaansluiting |
€2.580 |
€2.580 |
€0 |
Totaal energieverbruik in Joule
|
980 GJ
|
702 GJ
|
362 GJ
|
Totaal energiekosten |
€42.705 |
€36.480 |
€25.125 |
Netto totale kosten in 15 jaar tijd
|
€45.285
|
€40.860
|
€36.785
|
Groendak
Het sedum wordt op natuurlijke wijze gekweekt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De gebruikte materialen zijn van natuurlijke aard of van gerecycled materiaal. Zo is het doek voor waterbuffer gemaakt van gerecyclede vezels welke in Nederland worden ingezameld uit oude kleding en stoffen, worden vervezeld en verwerkt. Kurk wordt gewonnen van de schors van de kurkeik in Portugal. Vanuit de productie van fleskurken wordt het restmateriaal vermalen tot korrels. Deze korrels kunnen zonder toevoegingen in stoomovens tot geëxpandeerde kurkplaten worden geperst.
Het substraat bestaat uit gebroken keramisch materiaal zoals oude dakpannen. De wortelwerende folie geproduceerd op basis van het restafval van suikerriet en wordt ook wel groene polyethyleen genoemd. Door het gebruik van het restafval van suikerriet ontstaat er een nieuw en duurzaam alternatief voor standaard plastic folie.
Wanneer de sedumsoorten bloeien komen er veel bijen, hommels en ook vlinders op af. Deze trekken op hun beurt weer vogels aan. Ook kan een groendak ruimte bieden voor vogels om te nestelen. In de grond kunnen vaak regenwormen gevonden worden, welke de structuur van het groendak goed houden.
Naast het feit dat een groendak er fraai uitziet heeft het ook nog een aantal andere positieve effecten:
- Koelende werking van een groendak door de weerkaatsing van zonlicht (albedowaarde wordt hoger) en door transpiratie en verdamping
- CO2 reductie: direct door CO2 opname van planten, indirect door betere isolatie en dus minder gas nodig
- Opname van fijnstoffen
- Demping van geluidsgolven
- Opname van water
- Biodiversiteit
- Langere levensduur dak (minder temperatuurverschillen en zware weercondities) >20 jaar
-
Efficiëntie van zonnepanelen neemt toe (zie ook ons blog over groendak met zonnepanelen)
Wortelkerende laag: Rootblock Biobased
Drainage laag: Geëxpandeerde kurk
Substraat laag: Gerecyclede dakpannen
Vegetatielaag: Sedum, bloemen of natuur (een mix van sedum, bloemen en hout)
Als je een groendak wilt aanschaffen doorlopen we samen de volgende stappen:
- Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent in een groendak. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl.
- Wij nemen contact met je op om direct een maatwerk voorstel voor het groendak op te stellen of voor het maken van een afspraak waarbij we bij je op locatie komen kijken.
- Als je een definitief voorstel hebt ontvangen horen we graag of je akkoord gaat. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl
- Binnen 2 maanden zorgen we dat het groendak bij je geleverd wordt. Vanaf dat moment draag je bij aan een beter milieu, lagere energiekosten en natuurlijk een mooi groen dak.
Het waterbergend vermogen hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.
- Sedum: 21 liter / m2
- Bloemen: 37 liter / m2
- Natuurdak: 25 liter / m2
Het verzadigd gewicht hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.
- Sedum: 51 kg/ m2
- Bloemen: 80 kg/ m2
- Natuurdak: 65 kg/ m2
Om een groendak gezond en netjes te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Dit onderhoud betekent met name het verwijderen van wildgroei, zoals houtige gewassen (om te voorkomen dat er bomen op uw dak gaan groeien, al gebeurt dit gelukkig niet zo snel). Ook kan er eventueel wat extra voeding toegevoegd worden en is het handig om de waterafvoeren te controleren.
Groenpand staat voor kwalitatief hoogstaande groendaken. Op alle producten en diensten die wij leveren zijn garanties van toepassing.
Onderdeel | Type | Garantie |
Kurk isolatie | Geëxpandeerde kurk isolatie | 3 jaar productgarantie |
Wortelwerende folie | Greenmax RootBlock Biobased | 5 jaar fabrieksgarantie |
Op de investering in groendaken zijn verschillende belastingvoordelen van toepassing. Deze gelden alleen als door de onderneming belasting wordt betaald, dus als er winst wordt gemaakt. De regelingen die vaak het grootste voordeel opleveren zijn de MIA (Milieu Investerings Aftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en de KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek). Voor het
toepassen van deze regelingen zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Wij kunnen hierover adviseren. In deze offerte wordt wel gerekend met deze regelingen, terwijl deze mogelijk niet altijd van toepassing zijn. Vraag bij ons naar de voorwaarden, of kijk zelf op:
Website Belastingdienst, onderwerp KIA
Website RvO, onderwerp MIA en Vamil
Verschillende gemeentes bieden subsidiemogelijkheden voor groendaken. (Tip: kijk op Het Groene Loket of jouw gemeente erbij staat.) De subsidies kunnen oplopen tot wel 50% van de aanschafkosten. Grote gemeenten als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg stimuleren groendaken vanwege de waterbuffer, waardoor de waterafvoeren in de stad en riolering niet overbelast raken. Maar ook kleinere gemeenten zoals Schiedam en Amstelveen geven subsidies op groendaken. Vaak zijn informatie en voorwaarden op de website van de gemeente te vinden. Wanneer gewenst kunnen wij de mogelijkheden navragen bij uw gemeente. Vaak is het ook mogelijk om samen met de buren groendaksubsidie aan te vragen om aan de soms vereiste minimum oppervlakte te komen.
LET OP: Een subsidie moet vaak 8-12 weken voor de aanleg worden aangevraagd.
Laadpaal
Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om verschil te maken tussen particuliere en zakelijke laadpalen.
Particuliere laadpaal
Er zijn momenteel geen landelijke subsidies voor de particuliere aanschaf van een laadpaal. Er zijn wel algemene subsidies die het aanschaffen en rijden van elektrische auto’s aantrekkelijker maken. Dit zijn de volgende subsidies:
- Subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren
- BPM-vrijstelling
- MRB-vrijstelling
- Lokale subsidies
Zakelijke laadpaal
Voor zakelijke laadpalen (aangeschaft op naam van een onderneming) zijn er wel subsidies beschikbaar. Dat zijn de volgende subsidies:
- Milieu Investeringsaftrek (MIA)
- Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Om hier aanspraak op te maken, moet je onderneming wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast hebben zakelijke gebruikers nog recht op de volgende algemene subsidies:
- Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
- BPM-vrijstelling
- MRB-vrijstelling
- Bijtellingsvoordeel
- Verlaagd belastingtarief laadpalen
- Lokale subsidies
Stroom & gas
Op basis van de aanhoudend hoge energieprijzen is per 1 januari 2023 de prijsplafondregeling ingevoerd door de overheid. Dat is goed nieuws. Het betekent dat je tot een verbruik van 2900 kWh per jaar niet meer betaalt dan €0,40 per kWh inclusief belastingen. Voor gas betaal je tot een verbruik van 1200 kuub niet meer dan €1,45 inclusief belastingen. Een gemiddeld huishouden valt voor het grootste gedeelte of geheel onder dit plafond. Voor alles wat je meer verbruikt dan die 2900 kWh en 1200 kuub gas zal wel het normale tarief berekend worden. We denken vanuit Groenpand met alle plezier met je mee hoe je het energieverbruik beperkt houdt, zodat je onder dat verbruik blijft.
Gedurende het jaar ontvang je voorschotfacturen met je berekende maandbedrag op basis van je verwachte jaarverbruik. Dit bedrag wordt verminderd een prijsplafondcorrectie (met 0% btw). Bijvoorbeeld:
Het berekende voorschot en de prijsplafondcorrectie zijn gebaseerd op je standaard jaarverbruik en zijn dus altijd schattingen. Op de jaarafrekening die we in januari 2024 maken, wordt op basis van het daadwerkelijke verbruik de daadwerkelijke compensatie verrekend.
Als je zelf voor een vast voorschotbedrag hebt gekozen (in het klantenportaal), dan wordt de prijscorrectie pas op de jaarrekening bepaald.
Voor meer informatie, zie de website van de Rijksoverheid.
In 2023 heeft de overheid een prijsplafond ingevoerd. Daarnaast doet de overheid ook andere dingen om je energierekening weer omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld:
- Milieubelasting op stroom. Op je energierekening staat de regel “vermindering energiebelasting” met daarachter een bedrag. In 2023 wordt is dat €493,27 per jaar verhoogd. Je krijgt dus, ongeacht wat je betaalt voor je energie, komend jaar €493,27 terug.
- Energiebelasting. Dat is een bedrag per verbruikte kWh stroom. In 2023 is de Energiebelasting €0,12599 per kWh. Dat is hoger dan het was in 2022, maar daar staat tegenover dat de Opslag Duurzame Energie (ODE) per dit jaar is afgeschaft. De Energiebelasting in 2023 is daarmee ongeveer gelijk aan EB en ODE van 2022 bij elkaar opgeteld.
- Bijzondere bijstand. Huishoudens met een laag inkomen krijgen via hun gemeente eenmalig ongeveer €200, bovenop de andere tegemoetkomingen.
- Energiebesparende maatregelen. Veel gemeentes bieden gratis advies of vouchers om energiebesparende maatregelen zoals isolatie te realiseren.
Als je meer wilt weten over de tegemoetkoming van de overheid, lees dan verder op
op de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.
Energierekening
Je energierekening wordt bepaald door het tarief en de hoeveelheid energie die je verbruikt plus een aantal vaste kosten. Ieder jaar kijken we terug hoeveel energie je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Dat doen we maar één keer per jaar, omdat we eerst de meterstanden moeten opvragen en voor klanten die geen slimme meter hebben, is dat wat meer gedoe.
Op basis van de meterstanden weten we de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt en opgewekt.
De prijs voor energie bepalen is eenvoudig: als je een vast tarief hebt, dat is precies wat we destijds hebben afgesproken en die blijft hetzelfde tot de einddatum van je contract. Als je een flexibel tarief hebt, heb je per maand een wisselend tarief. Hiervoor kijken we naar het gemiddelde per maand volgens de overzichten van de EPEX voor elektriciteitsprijzen per kWh en LEBA voor gasprijzen per m3. Zo komen we tot je maandelijkse flexibele tarief dat je ook in je klantenportaal ziet staan.
Hoeveelheid vermenigvuldigen met de prijs per eenheid geeft je energierekening, al mogen er dan nog wel wat belastingvoordelen vanaf. Daarnaast betaal je kosten voor netbeheer (per dag) en energiebelasting (per kWh en m3). Tot slot betaal je vastrecht, dat zijn een soort abonnementskosten, vaste kosten per maand die niet afhankelijk zijn van je verbruik.
Voorschot
Je kunt de prijs van een energiecontract dus vastleggen, maar de hoeveelheid niet, die weten we niet van tevoren. Daar maken we een schatting van met behulp van statistieken die we van de netbeheerder krijgen. We gebruiken daarvoor je Standaard Jaar Verbruik (SJI). Dat delen we door twaalf maanden en op basis van die verwachte hoeveelheid brengen we een voorschotbedrag is rekening. Dat voorschotbedrag is dus ook weer afhankelijk van prijs en hoeveelheid. Dat betekent dat je voorschotbedrag kan wijzigen als je verbruik (je SJI) verandert, ook als je een vast contract hebt. Als je een flexibel contract hebt, kan je voorschotbedrag meeveranderen met de hoeveelheid energie die je verbruikt of met de prijs die op dat moment geldt.
Jaarafrekening
Als het jaar is afgelopen (dit doen we in principe op 1 januari) vragen we alle meterstanden op. Op basis daarvan bepalen we hoeveel energie je nu eigenlijk verbruikt had en dus hoeveel je eigenlijk had moeten betalen. Daar trekken we vanaf hoeveel je al betaald hebt en het verschil brengen we in rekening. Het kan dan zijn dat je geld terugkrijgt: bijvoorbeeld als je minder energie bent gaan gebruiken of als de prijzen zijn gedaald. Het kan ook zijn dat je nog een factuur na krijgt, omdat je juist meer energie bent gaan gebruiken of de prijzen zijn gestegen. Als je een vast contract hebt dan hebben prijsstijgingen of prijsdalingen geen invloed op je jaarafrekening.
Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op!
Je krijgt iedere maand een voorschotfactuur. Iedere maand betaal je een voorschotbedrag en één keer per jaar rekenen we uit wat je eigenlijk had moeten betalen, normaliter in januari via een jaarafrekening. We vermenigvuldigen dan per maand je energieverbruik met de prijzen van die maand (dit geldt alleen voor flexibele tarieven). Als je energie bespaard hebt in het jaar ervoor krijg je geld van ons terug. De meesten van jullie hebben de afgelopen jaren geld terug gekregen, bijvoorbeeld omdat we zonnepanelen of een warmtepomp bij je hebben geïnstalleerd. Sinds de energieprijzen gestegen zijn vanaf eind 2021 kan het ook zijn moet bijbetalen als we de jaarafrekening voor je opmaken, soms zelfs als je energie bespaard hebt. Het hangt allemaal van die twee getalletjes af: de prijs van energie maal de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt.
In het klantenportaal kun je, als je een slimme meter hebt, terugvinden wat je verbruik over de afgelopen maanden is geweest. Ook kun je daar een voorschotanalyse vinden, waarmee je kunt zien hoe je betaalde voorschotten zich verhouden tot het gemeten verbruik vanaf 1 januari.
Als je om wat voor reden dan ook voorziet dat je je energierekening niet kan betalen of dat de incasso van het voorschotbedrag geblokkeerd zou kunnen worden, neem dan alsjeblieft zo snel mogelijk contact met ons op. Ook als je voorziet in de problemen te komen door de stijgende prijzen voor energie kun je contact met ons zoeken. We gaan graag met je in overleg over een passende oplossing. We geloven in het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen.
Wij incasseren alle bedragen op de 25e van de maand voorafgaand aan de maand waar het voorschot betrekking op heeft.
De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand.
Het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met grote prijsverschillen in de energieprijzen. Daarom bieden we momenteel we geen vaste prijsafspraken aan. Je kunt wel een modelcontract afsluiten.
Klik
hier
voor meer informatie.
Geen probleem, je hebt automatisch een variabel contract bij Groenpand gekregen of je variabele contract loopt gewoon door. Je zal dus niet zomaar afgesloten worden!
Als je je energiecontract bij ons wilt beëindigen, kun je dit aan ons doorgeven via energie@groenpand.nl of via ons telefoonnummer 085-4011912. Vermeld daarbij je klantnummer, de datum waarop je het contract wilt beëindigen en wat daarvoor de reden is. Wij zullen je beëindiging dan in gang zetten en de eind-meterstanden opvragen, zodat je een eindafrekening van ons kunt krijgen.
Je gegevens kun je wijzigen via het klantenportaal. Hierin kun je contactgegevens zoals je e-mailadres, rekeningnummer of telefoonnummer wijzigen. Je kunt het ook aan ons doorgeven zodat wij dit voor je wijzigen. Je kan dan de gegevens mailen naar energie@groenpand.nl.
Als het contract op een andere naam gezet moet worden of als je gaat verhuizen, moet er meestal een nieuw energiecontract aangemaakt worden. Dit kan je niet zelf regelen, maar doen wij graag voor je! Je kan dan contact met ons opnemen via energie@groenpand.nl, of ons bellen op 085-4011912.
Het maandelijks voorschotbedrag is een schatting van het verwachte energieverbruik per jaar. Je maandelijks voorschotbedrag wordt automatisch geschat aan de hand van het historisch jaarverbruik van vijf jaar op dat adres.
Met de jaarafrekening in januari kijken we wat het daadwerkelijke verbruik is geweest en wat je daarvoor hebt moeten betalen. Het is dus eigenlijk altijd dat je bij de jaarafrekening of geld terugkrijgt of moet bijbetalen.
Ja! Wanneer je vindt dat het voorschotbedrag te hoog of juist te laag is, kan je het voorschotbedrag aanpassen via het klantenportaal. Het voorschotbedrag kan via het klantenportaal met maximaal 20% bijgesteld worden. Mocht je een goede reden hebben om het voorschotbedrag verder bij te stellen, bijv. omdat je zonnepanelen hebt gekregen en daardoor minder stroom gaat gebruiken, dan kun je met ons contact opnemen om het voorschotbedrag verder aan te passen.
Het voorschotbedrag wordt sowieso elk jaar aangepast op basis van de jaarafrekening. Wanneer je dit jaar dus veel energie bespaart, zal je volgend jaar automatisch een lager voorschotbedrag krijgen.
Iedere leverancier van energie rekent naast gebruikskosten ook vastrecht. Dat bestaat uit de kosten voor vaste werkzaamheden die voor alle klanten uitgevoerd moeten worden, met name administratie en klantenservice. Je kunt dit vergelijken met abonnementskosten.
Als je om wat voor reden dan ook voorziet dat je je energierekening niet kan betalen of dat de incasso van het voorschotbedrag geblokkeerd zou kunnen worden, neem dan alsjeblieft zo snel mogelijk contact met ons op. Ook als je voorziet in de problemen te komen door de stijgende prijzen voor energie kun je contact met ons zoeken. We gaan graag met je in overleg over een passende oplossing. We geloven in het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen.
Onderhoudscontract
Dit is een nieuw product binnen Groenpand. We bieden het contract over een tijdje aan. Het duurzaam laten werken van zonnepanelen staat bij dit onderhoudscontract voorop. Dit doen wij door scherp naar jullie opbrengsten te kijken en in te grijpen wanneer hier iets fout gaat.
Zonnepanelen worden altijd gemonteerd onder een hellingshoek. Regen spoelt dan de meeste viezigheid van de panelen af. Zonnepanelen worden daarmee niet snel vies. Dit kan wel per situatie verschillen, bij een drukke weg of naast een bouwplaats zul je eerder vervuiling zien. Qua efficiëntie zal je dit niet snel merken. Mocht je toch je zonnepanelen schoon willen maken gebruik dan kalkvrij water en een zachte borstel. Zeep is niet nodig.
Wij maken zelf geen zonnepanelen schoon. Dit is vaak ook niet nodig, zie daarvoor ook ‘Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?’. Voor grotere systemen (>40 panelen) op platte daken hebben we wel een servicepartner en hiervoor kunnen we specifieke aanbiedingen maken.
Zonnepanelen en de bijbehorende installatie hebben geen bewegende delen die onderhoud nodig hebben. Over het algemeen blijft een geïnstalleerd systeem gewoon werken. Fouten en storingen kunnen echter altijd optreden, die zijn meestal via de monitoring of opbrengsten te zien.
Wanneer er storingen zijn zullen we altijd eerst kijken of we dit op afstand met je op kunnen lossen. Hiermee kunnen we je vaak sneller helpen en bovendien helpen we het milieu door wat minder te rijden. Mocht een bezoek nodig blijken, dan plannen we dit alsnog met je in. Hiervoor rekenen we standaard voorrijdkosten en arbeidsloon. Mocht een bezoek binnen onder garantie vallen dan sturen we uiteraard geen factuur.
Je kunt je onderhoudscontract altijd opzeggen via onze klantenportal. Hiervoor heb je een link ontvangen in je welkomstmail vanuit service@groenpand.nl.
Een onderhoudscontract laten we ingaan na de oplevering van je systeem. Na oplevering registreren we je systeem in ons klantenportal. Hier ontvang je bericht van.
Dit is momenteel nog niet mogelijk. De verwachting is dat dit vanaf de zomer van 2023 wel kan.
Dit is momenteel nog niet mogelijk.
Scope 12 is een externe inspectie voor de technische staat van je zonnesysteem. Deze inspectie is ontworpen vanuit de zonnepanelenbranche en het verbond van verzekeraars. Verzekeraars stellen deze inspectie en bijbehorende vervolginspecties soms verplicht voor grotere systemen op bedrijfspanden.