Volg ons

Groenpand neemt Woon Duurzaam over

Woon Duurzaam gaat verder onder de vlag van Groenpand. In december 2023 stopte de financiering van het Amsterdamse bedrijf Woon Duurzaam, waardoor noodgedwongen het werk werd neergelegd. "Een hele zware beslissing", geeft oprichter Rense van Dijk aan. Na een intensief traject van enkele weken is besloten dat Groenpand de activiteiten van Woon Duurzaam gaat voortzetten. Daarmee maakt Groenpand ook een start met een tweede vestiging, Groenpand Amsterdam. Met deze stap komt er een oplossing voor veel klanten van Woon Duurzaam en wordt meteen een berg aan kennis en ervaringen toegevoegd aan het Utrechtse Groenpand. 

Groenpand oprichters IJmert Muilwijk en Joren Harmanny hebben al sinds de start van het bedrijf goed contact met Woon Duurzaam initiatiefnemer Rense van Dijk. Van Dijk: "We hebben altijd veel respect en bewondering gehad voor het werk van onze Utrechtse evenknie, dus we zijn heel blij dat zij nu degene zijn die een doorstart gaan realiseren. Hiermee kunnen de lopende projecten afgemaakt worden en onze klanten uit de brand geholpen worden, al zal dat niet in alle gevallen mogelijk zijn.” Harmanny: “Dat respect en die bewondering is helemaal wederzijds. Door deze samenloop van omstandigheden kunnen we nu ook een start kunnen maken met vestiging Groenpand Amsterdam, dat stond al een hele tijd op onze wensenlijst." 

Overeenkomsten en verschillen Groenpand en Woon Duurzaam

Bij de één heet het woningen verduurzamen, bij de ander panden vergroenen, maar het komt vrijwel op hetzelfde neer: het energiezuinig maken van gebouwen. Groenpand biedt een wat bredere dienstverlening aan met Groenpand Energie, een energieleverancier gericht op eigenaren van zonnepanelen. Groenpand neemt het ook allemaal wat letterlijker: groene daken met sedum of Nederlandse kruiden en bloemen horen bij de standaard dienstverlening. Woon Duurzaam heeft juist meer expertise en ervaring opgebouwd in het installeren van all-electric warmtepompen, met name van het merk Vaillant (type monoblock), terwijl Groenpand vaker voor Fujitsu Atlantic koos (type split). Beide bedrijven hebben vanuit een integrale benadering en idealistische blik woningeigenaren willen helpen energie besparen en opwekken, met als doel om klimaatverandering tegen te gaan.

Doorstart

Groenpand oprichter Joren schrok enorm toen Woon Duurzaam oprichter Rense hem belde vlak voor de kerst met het nieuws dat Woon Duurzaam in zwaar weer verkeerde. Het is "echt enorm zonde, als er een bedrijf met die belangrijke missie niet door kan". Maar Rense ging niet bij de pakken neerzitten en heeft samen met Joren de schouders eronder gezet om een doorstart te realiseren. Beiden zijn blij eruit te zijn gekomen, zodat het opgebouwde werk voortgezet kan worden. De doorstart die Groenpand Amsterdam met Woon Duurzaam nu maakt bestaat uit een paar onderdelen. De lopende installatieprojecten, onderhoudscontracten voor werkende warmtepompen, installatiegaranties, medewerkers van Woon Duurzaam en een aantal andere zaken zoals de gereedschappen en een zelf ontwikkeld softwarepakket.

Lopende installatieprojecten worden zoveel mogelijk afgemaakt

De klanten die middenin een project zaten met Woon Duurzaam zijn het hardst getroffen. Alle mensen die verder willen met een warmtepomp van Vaillant, Fujitsu Atlantic, Triple Solar of Remeha ontvangen van Groenpand een voorstel, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het al uitgevoerde werk, de gedane aanbetalingen en gemaakte afspraken. Mensen die niet met een van de genoemde merken verder willen of kunnen worden doorverwezen naar een lokale gespecialiseerde installateur. Het betreft voornamelijk lopende projecten met een zelfstandige warmtepomp, maar gelukkig kunnen andere installaties van Woon Duurzaam (zoals zonnepanelen, een laadpaal of radiatoren) in de meeste gevallen gewoon door Groenpand worden uitgevoerd.

Installatiegaranties 

Hoewel de installatiegaranties van Woon Duurzaam niet overdraagbaar zijn, is het belangrijk dat alle installaties goed blijven werken. Daarom is Groenpand beschikbaar voor vragen en biedt onderhoud of reparaties aan. Als er reparaties nodig zijn, zal per geval bekeken moeten worden welke kosten hierbij horen. Wanneer het warmtepompen betreft biedt Groenpand alleen reparatiewerk aan voor dezelfde merken en types waarmee nieuwe projecten worden uitgevoerd (Fujitsu Atlantic, Vaillant, Remeha & Triple Solar).

Onderhoudscontracten

Klanten die een onderhoudscontract hadden bij Woon Duurzaam krijgen van Groenpand een nieuw, zeer vergelijkbaar aanbod. In een enkel geval gaat het om een warmtepomp van een ander merk of type dan degenen die door Groenpand worden ondersteund. In die gevallen wordt er doorverwezen naar een lokale specialist.

Medewerkers

Werknemers en zelfstandigen die voor Woon Duurzaam werkten krijgen van Groenpand een aanbod om bij Groenpand te komen werken. Met een groot aantal medewerkers zijn al gesprekken gevoerd, werknemers of zelfstandigen die nog geen contact hebben gehad met Groenpand worden van harte uitgenodigd contact te zoeken.
 

Vragen of meer informatie

Groenpand Amsterdam neemt persoonlijk contact op met alle voormalige klanten van Woon Duurzaam om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor vragen, ondersteuning of meer informatie zijn we bereikbaar via amsterdam@groenpand.nl of op 085 401 53 35.


Toekomst

Groenpand bedrijfsleider Joren Harmanny over de toekomst: “Met deze overname kunnen we ervoor zorgen dat klanten en medewerkers van Woon Duurzaam niet in de kou komen te zitten en tegelijkertijd de duurzame visies van Woon Duurzaam en Groenpand voortzetten en laten groeien. We kijken ernaar uit om samen met onze nieuwe klanten en partners in Amsterdam en omstreken aan een groenere toekomst te bouwen!


Groenpand is Triple Solar Gold Partner