Volg ons
Veelgestelde vragen Service en onderhoud

Waarom produceren mijn zonnepanelen niet maximaal?

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom je zonnepanelen minder produceren dan je verwacht.

Weersomstandigheden

Bewolking, regen, hoge temperaturen, de stand van de zon en luchtvervuiling hebben allemaal invloed op de prestaties van de zonnecellen. Op een bewolkte of regenachtige dag kan er minder zonlicht de panelen bereiken en wordt er dus minder opgewekt dan op een zonnige dag. Maar meer zon is niet altijd beter. Ook hoge temperaturen kunnen namelijk een nadelig effect hebben op de prestaties van je panelen. Voor je opwek is een heldere hemel met veel zon en relatief koele temperatuur het meest optimaal.

Netcongestie

Wanneer veel bewoners in dezelfde buurt zonnepanelen hebben en op een zonnige dag weinig stroom verbruikt wordt, maar wél veel wordt opgewekt, ontstaat er netcongestie; een soort file op het elektriciteitsnet. Om onveilige situaties te voorkomen worden omvormers bij een te hoog voltage uitgeschakeld en kun je niet meer terugleveren aan het laagspanningsnet. Je kunt dan nog wel gewoon elektriciteit verbruiken. Hoe meer mensen dat doen, hoe eerder de spanning weer op een veilig niveau komt er er teruggeleverd kan worden. Als dit regelmatig voorkomt kun je dit het beste melden bij je netbeheerder (afhankelijk van waar je woont is dat bijvoorbeeld Stedin, Liander of Enexis). Je netbeheerder heeft een leveringsplicht, ook voor teruglevering, en zal dus aanpassingen moeten doen aan het laagspanningsnet zodat teruglevering weer mogelijk is. Helaas kan dit soms lang duren, maar uiteindelijk zal het worden opgelost. De langere wachttijd komt doordat procedures van vergunningen tijd in beslag nemen, maar ook omdat er sprake is van een tekort aan technici en materiaal schaarste. Tot die tijd kan je deze problemen beperken door je energieverbruik zoveel mogelijk te plannen op de momenten dat het erg zonnig is.

Technisch probleem

Wanneer geen van bovenstaande aan de hand lijkt te zijn, speelt er misschien een ander probleem. Stuur ons een bericht via het serviceformulier.


Heeft dit antwoord je geholpen?

Alle veelgestelde vragen