Ik heb / wil een dynamisch energie contract en zonnepanelen, wat zijn mijn opties?

Het afsluiten van een dynamisch energiecontract heeft geen meerwaarde wanneer je zonnepanelen hebt. Dat komt door de flucturerende tarieven afhankelijk van de vraag en aanbod van energie. Teruglevering van overtollige energie wordt bij deze contracten vergoed op basis van het tijdstip van teruglevering, wat problematisch kan zijn wanneer de vergoeding lager is dan de kosten voor afgenomen energie. Dit kan resulteren in hogere energierekeningen.

Wil je dit voorkomen dan kun je twee dingen doen: een inline meter installeren waardoor je nooit energie teruglevert, of handmatig de omvormer uitzetten bij onvoordelige tarieven.

Inline meter installeren

Een inline meter installeer je in de meterkast en kijkt of er energie wordt teruggeleverd door de omvormer. Wanneer dit gebeurt zal het apparaatje de omvormer begrenzen of laten stoppen met produceren waardoor je niets meer teruglevert. Het nadeel van dit systeem is dat het nog niet te koppelen is aan de energietarieven. De omvormer zal dus volledig stoppen met terugleveren, óók wanneer je wel betaald krijgt voor het terugleveren. De kosten voor het installeren en instellen liggen rond de €2000 exclusief btw.

Handmatig uitzetten - let op: hierdoor vervalt mogelijk je garantie!

Het is mogelijk om de omvormer handmatig uit te zetten door de DC schakelaar om te zetten. Een grote maar: de omvormer is door de fabrikant niet ontwikkeld en getest om regelmatig uit en aan te zetten. Wanneer je omvormer defect gaat kan de fabrikant beweren dat er sprake is van niet-standaard gebruik. Het kan zijn dat hierdoor de garantie vervalt en je bij een defecte omvormer voor hoge kosten komt te staan.

Naar Zonnepanelen


Heeft dit antwoord je geholpen?

Alle veelgestelde vragen