Volg ons

Ons team / Installateurs / Douwe Bijlsma

Douwe Bijlsma


Wie ben je?

Ik ben Douwe Bijlsma, geboren in 1980 in het pittoreske Kamerik. Dit is een dorpje in de buurt van Utrecht. Als kind speelde ik veel buiten, schaatsen in de polders, stiekem hutten bouwen in hooibergen en voetballen op het veldje. In de zomers gingen wij vaak kamperen in het wild, bijvoorbeeld in Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Na mijn middelbare school ben ik gaan studeren in Utrecht, richting ICT. Deze studie ging mij goed af. Echter, toen ik daarna daadwerkelijk aan het werk ging bleek dat 40 uur p/w op kantoor zitten niet aan mij besteed was. Na wat omwentelingen belandde in uiteindelijk in de bouw: als elektricien bij mijn broer. Na hier 10 jaar met plezier gewerkt te hebben, vond ik het tijd voor een nieuwe werkomgeving. Deze heb ik uiteindelijk gevonden bij Groenpand.

Waarom werk je juist bij Groenpand?

Ik was op zoek naar een andere werkomgeving, eentje met mensen die meer aansloten bij hoe ik de laatste jaren tegen de wereld aankijk. Ik was eigenlijk gestopt als elektricien om te ontdekken in welke richting ik verder wilde. Na een periode zelfstandig verschillende dingen te hebben geprobeerd, kwam ik Joren en Ijmert tegen. Hiermee klikte het goed. De reden waarom ze het bedrijf zijn begonnen staat mij erg aan; niet vanuit winstoogmerk, maar om de wereld te verbeteren door te vergroenen en te verduurzamen. Na een dagje meedraaien en een aantal gesprekken ben ik in dienst gegaan.

douwe bijlsma

Weliswaar opnieuw elektricien, wat niet mijn bedoeling was, maar wel met oog op ontwikkeling op andere gebieden. Ook de mogelijkheid om op termijn kantoor- en buitenwerk te kunnen combineren heeft me overtuigd om het Groenpand-team te versterken als elektricien. Op die manier kan ik wel met mijn handen blijven werken, maar ook nieuwe dingen leren. De collega’s bij Groenpand zijn anders dan bij elk installatiebedrijf dat ik ken: gedreven door duurzaamheid, vergroening en een mooiere en betere wereld. Hier sta ik ook achter. Of het ons lukt om dit te bewerkstelligen weet ik niet, maar als we het niet proberen lukt het sowieso niet.

Wat doe je verder in je leven?

Momenteel vooral veel met mijn kinderen, vaak ook met mijn vriendin erbij. Veel op pad, naar buiten, samen klussen, ze dingen leren die belangrijk zijn in het leven en vooral zoveel mogelijk genieten. Daarnaast sportte ik veel, tennis, mountainbiken, snowboarden bijvoorbeeld. Binnenkort ga ik om weer soepeler te worden beginnen met yoga, en daarna wil ik doorpakken naar weer met regelmaat sporten. Sporten (het liefst buiten), geeft energie en rust tegelijk voor mij. Omdat ik Lyme gehad heb staat dit dus op een laag pitje.

Het laatste jaar ben ik ook bezig met mijn eigen brood bakken. Dit doe ik met zuurdesem, wat het wat moeilijker maakt dan met gist, maar daarom wel uitdagender. Mijn broden zijn met vlagen uiterst professioneel (al zeg ik het zelf). En sinds vorige zomer dus bezig op mijn moestuindak, daar komt ook best veel opbrengst vanaf dus dat maakt een plezierige bezigheid. Ook mag ik graag een biertje (of whisky) drinken, in een café of bij een concertje in bijvoorbeeld Tivoli, Ekko of Db’s met mijn vrienden. Genoeg over mij, hoe is het met jou?

Wie of wat inspireert je?

Mensen die ondanks dat het tegenzit, toch positief blijven. Ik vind dit zelf soms moeilijk. Gelukkig gaat het me steeds beter af. Al doende leert men. Ik ben de laatste jaren wat meer gedwongen om van de kleine dingen in het leven te genieten. Dat me steeds stukjes beter, door te waarderen wat je hebt in plaats van terug te kijken wat je niet meer kan.

Woon je zelf in een Groenpand?

Ik woon in een tochtig jaren ’30 huis in de Rivierenwijk, waar ik inmiddels flink wat verduurzaamd heb: ik heb onlangs de vloer geisoleerd, zelf uiteraard zonnepanelen op mijn dak gelegd en op het dak van mijn schuurtje zowaar een groendak met moestuin, bijen- en vlinderhotel gemaakt :)