Volg ons

Ons team / Oprichters / Joren Harmanny

Joren Harmanny

Oprichter & algemeen directeur


Joren heeft in 2013 Groenpand mede-opgericht. Hij overziet het geheel van activiteiten en maakt zelf ook energieadviezen. Als milieuwetenschapper en idealist pur sang is hij aanjager van innovatie en verduurzaming binnen Groenpand.

Wie ben je?

Mijn naam is Joren Harmanny. Ik ben geboren in 1983, getrouwd met Renate Leder, vader van drie kinderen: Artan, Elissa en Leander. Ik ben opgegroeid in de historische Hanzestad Kampen. Al van jongs af aan ben ik bezig met milieuvraagstukken en daarom ben ik in 2003 in Utrecht Milieuwetenschappen komen studeren. Die studie bracht onder woorden wat ik eigenlijk al wist: de kloof tussen mens en natuur wordt steeds groter. Die kloof kent alleen maar verliezers. De natuur wordt overal ter wereld verwoest, maar mensen kunnen ook niet overleven zonder frisse lucht, zonder zuurstof, zonder schoon drinkwater en voedsel. Werk aan de winkel dus. Enter Groenpand.

Ervaring en vaardigheden:
  • Duurzaam verwarmen en warmtesystemen
  • Duurzame bouwmaterialen en biobased bouwen
  • Circulaire economie, Life cycle analysis
  • Sinds 2013 (nul-op-de-meter) energieadviseur
joren harmanny
Wie of wat inspireert je?

Heldendom, filosofen en avonturiers. De natuur, het heelal en God. Boeken die de tand des tijds hebben doorstaan. De massiviteit van bergen. Bossen van duizenden jaren oud. Nogal hoogdravend allemaal? Tja, dat hoort wel een beetje bij mij inderdaad :-)

Waarom heb je Groenpand opgericht?

Op het moment dat ik was afgestudeerd (2007) waren maar weinig mensen in Nederland bezig met milieuvraagstukken (laat staan: oplossingen!) en was het moeilijk hier je brood mee te verdienen. Daarom belandde ik in het bedrijfsleven, samen met twee vrienden (Gerhard te Velde en Jochem Oldenbroek) richtte ik het studentenklusbedrijf MijnStudent (tegenwoordig Eager People) op. Vijf jaar lang bouwden we keihard aan onze organisatie, waar ik enorm veel van leerde. Als onopgeleide ondernemer met personeel maak je in zo’n periode een enorme ontwikkeling door. Ik leerde over verkopen, zakelijke relaties aangaan, boekhouden, personeelsbeleid, conflicten oplossen, overheidsbeleid, moeilijke gesprekken voeren en beslissingen nemen, enzovoorts.

Op de achtergrond bleef ik steeds in gesprek met vrienden en mede-idealisten IJmert Muilwijk en Henrik Looij over de mogelijkheden om een concrete bijdrage te leveren aan de duurzame energie revolutie in Nederland (die maar niet van de grond wilde komen). Jarenlang bleef het aandeel duurzame energie (tov het totaal) onder de 1%. Terwijl er steeds meer door wetenschappers gewaarschuwd werd voor klimaatverandering (een direct gevolg van de menselijke CO2 uitstoot, een onvermijdelijke consequentie van het verbranden van fossiele brandstoffen). Henrik, IJmert en ik maakten ons hier nogal druk over en we besloten er zelf wat aan te doen.

Geheel in de geest van de tijd richtten we een social enterprise op. Een bedrijf dat in de eerste plaats impact wil maken, een verandering teweeg brengen. En oh ja, dan is het handig als je ook winst maakt, want dan kun je groeien en steeds meer impact maken. We zetten een missie en een visie uiteen: we willen van een wereld die draait op fossiele, centraal opgewekte energie naar een wereld die draait op hernieuwbare, decentraal opgewekte energie. We zouden ons gaan richten op de verduurzaming van de gebouwde omgeving, omdat dat in Nederland de grootste bijdrager is aan klimaatverandering.

Het bedrijf is Groenpand gaan heten. We maken gebouwen zoveel mogelijk onafhankelijk van het vervuilende Nederlandse energienet. Nog steeds hebben we een enorme focus op resultaten boeken. Daarom maken we ieder jaar een filmpje om onze inspanningen en resultaten van dat jaar in beeld te brengen. Alle filmpjes zijn op youtube terug te zien. Als voorbeeld hieronder het filmpje van 2016.

 
 


Wanneer ben jij succesvol in je werk?

Als ondernemer denk ik dat mijn rol is: anderen tot bloei laten komen. Dat blijft voor mij de grootste uitdaging. Hoe kun je eraan bijdragen dat mensen gaan excelleren? Ik probeer dat door mensen zoveel mogelijk te (helpen) inspireren, ze niet in de weg te zitten om hun werk goed te kunnen doen en de faciliteiten te bieden (opleidingen, coachingsgesprekken, boeken, prettige werkplek, enz.) om echt goed te worden. Ik geloof zelf niet dat talent een enorme rol speelt, al kan het wel helpen. Ik denk dat mensen zich enorm kunnen ontwikkelen onder de juiste omstandigheden. Wat die omstandigheden precies zijn: dat blijft voortdurend zoeken.

Wat doe je verder nog met je leven?

Als jonge vader en ambitieuze ondernemer hou je niet vreselijk veel tijd over :). Ik hou van vreemde culturen en verre reizen en neem dan tegenwoordig mijn gezin mee. Vrienden en familie zijn belangrijk en probeer ik voldoende tijd voor vrij te houden. Sporten doe ik ook graag (liefst met vrienden), met name hardlopen en Aikido. Als er dan nog tijd overblijft om af en toe een goed boek te lezen ben ik dik tevreden.