Volg ons

Ons team / Installateurs / Marijn van Rossum 

Marijn van Rossum

Kweker van Groendak planten


Marijn is kweker van circulaire en biobased en groendak materialen voor Groenpand. Bijvoorbeeld in de vorm van sedum- en bloemen modules op basis van geëxpandeerde kurk. Daarnaast verzorgt hij de aanleg van sedumdaken en advies.

Marijn heeft een passie voor groen en sociaal ondernemen en is van daaruit in 2014 gestart met een eigen bedrijf: Earth Kweek. Earth Kweek is de eerste volledig biologische kweker van groendaken in Nederland. Samen met Earth Kweek geeft Groenpand Nederlandse daken een Green Makeover: sedumdak met zonnepanelen en een warmtepomp buitenunit bijvoorbeeld.

Ervaring en vaardigheden
  • Inheemse planten
  • Groendaksystemen
  • Biobased materialen
  • Sinds 2014 kweker van sedum- en bloemen modules
Wie ben je?

Ik ben Marijn, geboren in 1986 op het schone Goeree Overflakkee. Hier ben ik opgegroeid op de boerderij van mijn ouders waar gewassen als aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten worden verbouwd. Al op vroege leeftijd was ik met een kleine kruiwagen in de tuin te vinden en bouwde ik hutten in het stro. Hoewel mijn studie de kant op ging van cultuur en media, bleef ik altijd graag met natuur bezig. Dit resulteerde vaak in expedities met vrienden naar exotische en minder exotische natuurgebieden waarbij de al dan niet expliciete strijd om de beste foto tot mooie avonturen kon leiden. In 2009 ben ik mijn eigen film- en animatiebedrijf Mirage begonnen, in 2014 de kwekerij voor groendakplanten Earth Kweek.

marijn van rossum
Wat inspireert je?

Mensen die een verschil willen maken door toewijding en daadkracht.

Waarom Groenpand?

Net na mijn studie kon ik niet voldoende rondkomen met mijn filmwerkzaamheden. Ik was op zoek naar praktisch werk, het liefst buiten met de vingers in de klei. Ik kwam bij studentenklusbedrijf MijnStudent terecht waar ik een jaar lang met plezier o.a. als tuinstudent heb gewerkt. Hier leerde ik ook Joren kennen, medeoprichter en eigenaar van Groenpand.

Een aantal jaar later begon ik op de boerderij van mijn ouders met het kweken van sedumplanten, kruiden, bloemen en grassen voor groendaken. Tijdens een bezoek aan Groenpand ontmoette ik ook IJmert en Peter en bleek er een goede klik te zijn, zowel persoonlijk als tussen onze bedrijven. Een mooie samenwerking volgde, eerst op het gebied van film en later ook bij de aanleg van groendaken. Het mooie aan Groenpand vind ik hun passie voor het milieu en hun missie de negatieve impact van de mens hierop tegen te gaan.

Wat vind je leuk en minder leuk aan je werk?

In het geval van Earth Kweek zijn er twee redenen waarom ik begonnen ben met ondernemen. In de eerste plaats vind ik het heerlijk om buiten bezig te zijn. Ik denk dat fysiek werk, mits verantwoord en met genoeg afwisseling, goed is voor lichaam en geest. Tijdens onkruid wieden bijvoorbeeld (een veel voorkomende activiteit als bio kweker) nemen mijn gedachtes de vrije loop en kom ik niet alleen tot rust maar ontstaan ook nieuwe ideeën. In de tweede plaats haal ik veel energie uit het kunnen aanbieden van een product dat de wereld letterlijk en figuurlijk groener maakt. Ik heb altijd erg leuke klanten omdat dit vaak mensen zijn met dezelfde ideeën.

Waar ik minder goed in ben, en ik automatisch minder plezier uit haal, is de zakelijke kant van het ondernemen en het verkopen van mijn producten. Het liefst houd ik me bezig met waar ik wel goed in ben; kweken en het door ontwikkelen van producten. Gelukkig heb ik hierbij aan Groenpand een goede partner. Zij weten hoe de markt in elkaar zit, waar mensen tegenaan lopen, welke oplossingen ze kunnen bieden en hoe ze hun producten duidelijk kunnen presenteren zodat de klant precies weet wat ze kan verwachten.