Volg ons

Ons team  /  Advies & Verkoop  /Renate Harmanny

Renate Harmanny

Adviseur Groene energie


Adviseur Groene energie bij Groenpand. Helpt klanten met vragen over energie en hun energierekening. En geeft bespaar advies op basis van het verbruik.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben opgegroeid in Zoetermeer en woon sinds 2002 in Utrecht waar ik Taal- en Cultuurstudies heb gestudeerd. Binnen deze studie kun je alle hoeken en gaten van de Letterenfaculteit onderzoeken van geschiedenis en kunstgeschiedenis tot taalkunde en alle vreemde talen – en dat heb ik dan ook gedaan. Met een voorliefde voor de Engelse taal (door mijn moeder met de paplepel ingegoten) heb ik me gespecialiseerd in de periode van de Renaissance. Daarnaast was ik actief lid van een studentenvereniging en heb ik nog een jaar filosofie erbij gedaan.

Na het behalen van mijn Bachelor heb ik een Research Master Literary Studies gedaan, om er in de loop van de tijd achter te komen dat ik in mijn werkende leven een concretere bijdrage aan de maatschappij wilde leveren en heb ik een aantal jaren gewerkt voor stichting Present Utrecht, een organisatie die groepen vrijwilligers voor een eenmalige klus of activiteit koppelt aan mensen die hulp nodig hebben. Prachtig werk waar ik erg blij van werd. Toch begon het op een gegeven moment te kriebelen en was ik toe aan iets nieuws.

renate harmanny
Ervaring & vaardigheden
  • De energiemarkt en ontwikkelingen
  • Energie bespaar advies op basis van verbruiksdata
  • Ervaring bij diverse maatschappelijke organisaties
  • Maakt de lekkerste maaltijden uit eigen tuin
Waarom werk je bij Groenpand?

Ik was al een aantal jaren bewuster bezig met waar ons eten en onze kleren vandaan komen, maar ook de spullen die we gebruiken, de reizen die we maken etc. en ik merkte dat ik het niet alleen bij mezelf wilde veranderen, maar ook anderen wilde inspireren. Inmiddels was ik ook getrouwd en had ik kinderen – de sterkste motivatie die je kunt bedenken om de wereld beter achter te laten. De link met Groenpand was kort: mijn man Joren is een van de oprichters, en toen er iemand nodig was bij de financiële administratie kwam de andere paplepel van pas: mijn vader heeft zijn hele werkzame leven bij het ministerie van Financiën gewerkt en van hem heb ik de precisie met cijfers geleerd.

Het leukste aan werken bij Groenpand is dat ik onderdeel ben van een enorm gemotiveerd en enthousiast team van collega’s met een gezamenlijk doel dat heel erg concreet de wereld verbetert. Ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk!

Wie of wat inspireert je?

Inspiratie vind ik op verschillende vlakken. Mijn ouders heb ik al genoemd, maar ook schrijvers en sprekers die ondanks de enorme uitdagingen waar we voor staan met een positieve blik naar de mens en de toekomst kijken, zoals Rutger Bregman. Of leiders die het anders durven doen en niet alleen naar economische groei kijken, maar sociaal welzijn als uitgangspunt nemen, zoals de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, en de premiers van IJsland en Schotland – toevallig alle drie vrouw?

Wat doe je verder nog?

Met 3 jonge kinderen en werk is mijn week goeddeels gevuld. Vrije momenten spendeer ik afwisselend met een goed boek, met familie en vrienden, op een yogamatje of in de natuur. En hardlopen, ja, dat moet ik binnenkort weer een keer oppakken!

Wat is je favoriete boek?

Als kind was ik verslingerd aan de boeken van Thea Beckman (de trilogie over de Honderdjarige oorlog, Hasse Simonsdochter, maar ook de toekomstromancyclus over Thule). De manier waarop zij het verleden tot leven wist te roepen, ik kon er geen genoeg van krijgen! Mijn favoriete boek van de afgelopen jaren is Ian McEwan’s Atonement, een briljant boek over de enorme gevolgen van een (onschuldige?) fout van een jong meisje voor haar omgeving en haarzelf.