Volg ons

Energielabel C voor kantoren verplicht in 2023

Aanbod / AdviesZakelijk / Energielabel C 2023

Zet op tijd de juiste stappen voor jouw bedrijfspand


Per 1 januari 2023 moeten kantoorpanden verplicht energielabel C of beter hebben om nog te mogen worden gebruikt als kantoor. Is jouw pand al klaar voor deze energielabel eis? Groenpand helpt je om op tijd de juiste stappen te zetten. En het mooie is: door energie te besparen of zelfs op te wekken, gaan je energielasten ook nog omlaag én help je mee aan een beter klimaat. In drie stappen kan ook jouw kantoorpand naar energielabel C of beter. Neem dus direct contact met ons op voor persoonlijk advies!​


Plan een Energiescan ❯

Waarom de energielabel C eis in 2023?

In het Bouwbesluit 2012 is opgenomen dat kantoorpanden per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Dat betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Op de website van het RVO kun je alle details en wetgeving vinden. In het Bouwbesluit staan voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu voor gebouwen opgenomen. Dat is belangrijk, om ervoor te zorgen dat gebouwen in Nederland degelijk en toekomstbestendig zijn. Voor gebouweigenaren kan dit natuurlijk wel gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je gebouw op dit moment een te hoog energieverbruik heeft. Zorg ervoor dat je op tijd de juiste stappen zet om te voldoen aan de nieuwe eis. Groenpand kan je hierbij helpen.

Wanneer is energielabel C verplicht?

 De eis voor energielabel C geldt met ingang van 1 januari 2023 voor de volgende kantoorgebouwen:

  • Het gebouw is groter dan 100 m2
  • Het pand heeft voor minimaal 50% van het totale gebruiksoppervlak een kantoorfunctie
  • Het gebouw is over twee jaar nog in gebruik (geen sloop, transformatie of onteigening)
  • Het is geen monument

Uitzonderingen op de verplichting vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als het kantoorpand na januari 2023 energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar een boete van maximaal €81.000,- of moet je het pand sluiten. Door op tijd de juiste stappen te zetten, kun je dit voorkomen. Je voldoet aan de wet, bespaart op je energielasten en werkt mee aan een beter klimaat!


vergaderzaal met energielabels met energielabel c uitgelicht

In 3 stappen naar energielabel C

Stap 1: Inzicht 

Allereerst beantwoorden we de vraag: wat heeft jouw kantoorpand nodig om naar energielabel C (of beter) te komen? We bepalen de mogelijkheden, uitstootreductiecijfers en kosten en houden hierbij rekening met zaken als de constructie van het pand, vergunningen, subsidies en terugverdientijden. We bekijken panden altijd als een geheel en berekenen de meest rendabele oplossing.

Stap 2: Installaties

Groenpand biedt de oplossingen waarmee ook jouw pand een prachtig energielabel krijgt én waarmee je kosten bespaart. We hebben alle kennis en kunde in huis voor duurzame maatregelen, energieadvies en maatwerk oplossingen. Om snel én rendabel naar energielabel C te gaan, kunnen we onder andere deze duurzame maatregelen voor je installeren:

 Zonnepanelen

PVT-panelen

Warmtepomp

 Groendak

Stap 3: Nieuw energielabel

Na de installatie van duurzame maatregelen gaan we naar de afrondingsfase. In deze stap monitoren we de opbrengst van de installatie en brengen we jaarlijkse kosten, keurmerken en verzekeringen in kaart. En natuurlijk vragen we het nieuwe energielabel aan!

Bij Groenpand vind je alle duurzame installaties onder één dak. Wij ontzorgen volledig in het proces naar energielabel C. Neem snel contact met ons op voor de beste oplossingen voor jouw pand!

Wie is Groenpand?

Groenpand is gespecialiseerd in het verduurzamen van panden, particulier en zakelijk. We leveren energieadvies en duurzame installaties waaronder zonnepanelen, warmtepompen, groendaken en laadpalen. Ook voorzien we particulieren en bedrijven van groene stroom en gas. Alles wat nodig is om elk pand zo energieneutraal mogelijk te maken.

Groenpand gelooft in duurzaam ondernemen. In plaats van energie slurpen en verspillen, kunnen onze panden energie besparen en opwekken. Zo kunnen wij als bedrijven onderdeel zijn van een groene toekomst. Bovendien behalen duurzame investeringen, zeker gezien de hoge energieprijzen van het moment, een zeer hoog rendement. De terugverdientijd is korter dan ooit en de kostenbesparing op de energierekening is direct.