Volg ons

Groendak met zonnepanelen: een win-win

Een groendak met zonnepanelen ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt er ook nog eens voor dat je zonnepanelen meer rendement geven. Een win-win voor jou en de natuur dus! Bovendien ontvang je in de meeste gemeentes een aantrekkelijke subsidie op een sedumdak en wordt er geen BTW op zonnepanelen meer geheven. Benieuwd wat de combinatie nog meer bijzonder maakt? Lees gauw verder!


Snel naar:

 1. Sedumdak: goed voor insecten én je dak
 2. Isolerende werking
 3. Het duurzaamste groendak
 4. Meer rendement uit je zonnepanelen
 5. Subsidiemogelijkheden
 6. Waarom Groenpand?


Geschreven door
Marijn van Rossum

groendak installateur marijn

Groendak specialist bij Groenpand. Marijn heeft in 2014 Earth Kweek opgericht, de eerste biologische groendak teler van Nederland. Hij houdt zich dagelijks bezig met het kweken van groendaken en verder ontwikkelen van zijn producten.

Sedumdak: goed voor insecten én je dak

Wist je dat je dakbedekking met sedum tot wel 2x zo lang meegaat? Dit komt omdat je dak met sedum minder blootgesteld wordt aan UV straling en andere weersinvloeden. Op termijn kan dit dus flinke kosten besparen. 

Daarnaast vormt een sedumdak een fijne omgeving voor bijen en andere insecten. Die kleine beestjes spelen een belangrijke rol in de natuur en ook voor ons voedsel is het belangrijk dat het goed gaat met de bijen.


schuin aanzicht van een groendak op een schuin dak

Isolerende werking

De voordelen houden hier niet op: sedumdaken hebben weinig water nodig, ze vangen fijnstof en CO2 af én ze isoleren jouw huis. In de zomer koelen de plantjes in het groendak je woning, in de winter kan de kurklaag de warmte langer vasthouden. 

Traditionele sedumdaken gebruiken een kunststof drainagemat. In plaats hiervan gebruiken wij een plaat van geëxpandeerde kurk, 100% natuurlijk dus. Omdat kurk goed isoleert, levert dit tevens extra isolatie op van je dak. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Het duurzaamste groendak

Het bijzondere van een groendak van Groenpand ten opzichte van een traditioneel groendak is dat de plantjes op biologische wijze geteeld worden en de modules van biobased materiaal zijn opgebouwd. Wij gebruiken met name inheemse plantensoorten die in Nederland thuishoren. Afhankelijk van je voorkeur kies je voor sedum modules of modules met wilde bloemen. 

Daarnaast zorgt een sedumdak ervoor dat het hemelwater langer wordt vastgehouden op het dak. Meer groene daken in de stad ontlasten de riolering en maken de kans op wateroverlast dus kleiner bij hevige regenbuien.Meer rendement uit je zonnepanelen

Als je een sedumdak combineert met zonnepanelen, haal je meer rendement uit je panelen. Dat zit zo: zonnepanelen leveren minder op als ze erg warm worden op hete zomerdagen. Een groendak heeft verkoelende eigenschappen. De zonnepanelen worden tot wel 6 graden afgekoeld door de nabijheid van de planten. Hierdoor kan het rendement van je zonnepanelen verbeteren met 2% tot maar liefst 8%! Kortom: je zonnepanelen wekken meer stroom op als je ook een groendak hebt. 


Wij zouden Groenpand niet zijn als we niet ook de duurzaamste zonnepanelen leveren. Deze worden samen met de sedum modules geïnstalleerd door ons eigen installatieteam. Één offerte, één aanspreekpunt en nazorg. Vaak wordt het geheel binnen 1 dag geïnstalleerd. 

Met zonnepanelen op je dak word je zelf energieproducent en gaat je energierekening omlaag. Zonnepanelen verdien je gemiddeld al na 3 tot 5 jaar terug, afhankelijk van de energieprijzen en het aantal panelen op je dak.


Subsidiemogelijkheden groendak met zonnepanelen

In veel gemeenten ontvang je tot 33% subsidie op een groendak. Ook als je een constructieberekening laat maken, kun je hier tot €200,- van terugkrijgen. Check bij het Duurzaam Bouwloket  of je in jouw gemeente in aanmerking komt. 

Op zonnepanelen betaal je sinds 1 januari 2023 geen BTW . Dit scheelt dus flink in de portemonnee!


Waarom een groendak met zonnepanelen van Groenpand?

 • Één aanspreekpunt 
 • Biobased en gerecyclede materialen 
 • Op biologische wijze geteeld sedum 
 • De duurzaamste zonnepanelen 
 • Eigen installatieteam 
 • Alles tegelijk geplaatst

Waar wacht je nog op? Vraag direct een offerte aan!

Vraag direct een offerte aan >

sedumdak wordt nat gesproeid en afgewerkt

Zinvol werk doen: een kijkje achter de schermen bij Groenpand