Volg ons

Wat is een flexibel energiecontract?

De term flexibel energiecontract wordt zowel gebruikt voor een variabel als een dynamisch energiecontract. Maar wanneer kies je welk contract? We leggen de verschillende contractvormen uit voor (groene) stroom en gas.

1. Variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract kan de prijs per kWh en m3 gas die je betaalt elke maand omhoog of omlaag gaan. Dit is afhankelijk van de vraag en aanbod in de markt.

2. Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract kan de energieprijs per uur stijgen of dalen afhankelijk van wat er op dat moment gebeurt op de energiemarkt. Stel dat het op een bepaald moment hard waait en de zon schijnt, kan de prijs zelfs onder nul gaan waardoor je geld toe krijgt als je energie verbruikt! Bij Groenpand bieden we (nog) geen dynamische contractvorm.

3. Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract zet je de prijs voor stroom en gas vast voor 1, 2 of 3 jaar. Dit is de contractvorm die de meeste zekerheid geeft. Momenteel bieden wij geen vast energiecontract aan. 

Geschreven door
Renate Harmanny 

Adviseur groene energie bij Groenpand. Helpt klanten met vragen over energie en hun energierekening. En geeft bespaar advies op basis van het verbruik.

Hoe maak ik de keuze?

De keuze voor het juiste contract hangt af van de mate waarin je wilt inspelen op de energieprijs, dan wel zekerheid wilt. Als je een stabiele prijs wilt, is een vast contract de beste keuze. Als je verwacht dat de energieprijs verder gaat dalen en hiervan wilt profiteren, is een variabel contract een goede keus. Als je je eigen stroomverbruik op uurniveau aan wilt passen aan de prijs op dat moment, zou je een dynamisch contract kunnen overwegen.

Kortom: Variabele contracten laten de prijs maandelijks veranderen, terwijl dynamische contracten de prijzen per uur laten veranderen, waardoor je soms zelfs een kans hebt om geld terug te ontvangen voor je stroomgebruik. Met een vast contract kies je voor zekerheid en leg je je tarief voor langere tijd vast.

Op dit moment biedt Groenpand Energie alleen een variabel energiecontract aan.

Bekijk ons huidige contractaanbod 

Energietarieven vergelijken


7 mythes over zonnepanelen weerlegd
Moet ik in 2024 wel of geen zonnepanelen nemen?