Volg ons

Energiecompensatie regeling nov en dec 2022

19 oktober 2022

Het zal je niet ontgaan zijn dat de rijksoverheid een prijsplafond voor de energieprijzen heeft aangekondigd met ingang van januari 2023. Wat misschien wel nieuw voor je is, is dat ook nog dit jaar alle huishoudens financiële steun krijgen. Voor de maanden november en december komt er nu een tijdelijke overbruggingsregeling. Ieder huishouden krijgt twee keer een compensatie van €190,- netto op de energierekening. Daarmee worden de hoge prijzen nu alvast iets gecompenseerd voordat het prijsplafond in gaat.

Hoe werkt de overbruggingsregeling?

Energieleveranciers kunnen in november en december per maand een subsidie voor hun klanten aanvragen bij het ministerie. De leveranciers zorgen er voor dat de subsidie terecht komt bij de energieklant. Wij verwachten dat we het eerste subsidiebedrag (voor de maand november) uiterlijk eind november kunnen ontvangen. De subsidie voor december ontvangen we in de maand december. Na ontvangst van de subsidie zullen we het bedrag van €190,- aan onze klanten uitkeren. Er zal een normale incasso plaatsvinden van je voorschotbedrag en daarna zal het subsidiebedrag aan je worden teruggestort. Je zult dus beide maanden twee transacties zien op je bankrekening. Kort samengevat: in november én in december zal je €190,- gestort krijgen.

Lagere energierekening

Wij zijn verheugd je te mogen inlichten over deze regeling waardoor je energierekening tijdelijk lager wordt. Dit geeft ons allemaal wat financiële verlichting in dure tijden. Je zou kunnen overwegen om het bedrag dat je straks minder hoeft te betalen, te investeren in energiebesparende maatregelen voor je woning. Op die manier heb je ook volgend jaar nog plezier van een lagere energierekening. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, tochtstrips of dikke gordijnen.

Wil je meer weten over de regeling? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder. Heb je daarna nog vragen, dan mag je ons altijd een mailtje sturen via energie@groenpand.nl.

Veelgestelde vragen

Dit is een veel ingewikkeldere regeling waar achter de schermen hard aan gewerkt wordt door de overheid, energieleveranciers en IT’ers. Op dit moment is er nog veel onduidelijk. We zijn betrokken bij de gesprekken en zullen jullie op de hoogte brengen via een nieuwsbrief als we meer weten.

Elk huishouden in Nederland heeft recht op de overbruggingsregeling, ook als je maandelijkse energierekening lager is dan het subsidiebedrag. Ook in jouw geval krijg je in november en december €190,- gestort. Zie het als een beloning voor de energiebesparing die je doet! Kijk voor meer informatie naar dit bericht van de Rijksoverheid.

Groenpand keert €190,- uit in de dagen na de incasso’s die op 25 november en 25 december plaatsvinden.

Energieleveranciers hebben van de overheid vrijheid gekregen in de manier waarop de subsidie bij hun klanten terecht komt. Het kan dus zijn dat je buren die bij een andere energieleverancier zitten, de subsidie op een andere manier of ander tijdstip krijgen. Kijk voor meer informatie naar dit bericht van de Rijksoverheid.

Groenpand zal tweemaal, namelijk in de maand november en december, €190,- aan je uitkeren. Dit zal gebeuren in de dagen na de incasso van je voorschotbedrag in deze maanden. De incasso van je voorschotbedrag verloopt verder zoals normaal. De subsidie komt bij je terecht als extra uitkering. Dit heet ook wel een creditfactuur. Als je je factuur per mail krijgt, zal de compensatie daar zichtbaar zijn. Uiteraard is de extra uitkering ook te raadplegen als je inlogt in het portal.


Groenpand geeft jou de tools om wél iets te doen aan klimaatverandering