Volg ons

Slimme laadpaal met zonnepanelen in Aalsmeer

Ruth en Pieter uit Aalsmeer rijden op hun eigen zonnestroom. Hun slimme laadpaal zorgt ervoor dat hun elektrische Kia Niro altijd optimaal oplaadt met de stroom van de zonnepanelen op het dak. Dat is pas efficiënt rijden!

In november 2022 werden 16 zonnepanelen van 395 Wattpiek geïnstalleerd. Zowel op de voorkant als op de achterkant van het huis. Op deze manier is er op elk moment van de dag optimale opwek van zonnestroom. De SolarEdge SE4000H HD-Wave omvormer is perfect voor parallel geschakelde systemen zoals deze, met meerdere dakvlakken en oriëntaties. 

Ruth vertelt: "We hebben zonnepanelen genomen voor het stroomverbruik in huis, maar we wisten ook dat we elektrisch wilden gaan rijden. Daarom hebben we meer zonnepanelen genomen dan alleen voor ons jaarlijkse energieverbruik in huis. We hebben een overschot van 2.200 kWh die we nu mooi kunnen gebruiken voor elektrisch rijden!"

In maart 2023 werd de Easee laadpaal geplaatst met Equalizer voor load balancing en slimme functionaliteiten. In de Easee app kunnen ze nu kiezen of ze stroom van het net willen gebruiken om extra snel te kunnen laden, of vooral met hun eigen gratis stroom van het dak willen laden. Ook installeerden Ruth en Pieter een Homewizard . Nu hebben ze geweldig inzicht in hun energieverbruik én laadstatistieken. Kijk maar eens naar deze screenshots:

Je ziet hier de opwek ( groen), verbruik van zonnestroom ( blauw) en netstroom ( paars).

In dit eerste plaatje kiest Ruth voor de instelling opladen met 'net+zonne-energie'. De laadpaal laadt dan op volle kracht vanaf je hem inplugt. De auto zal lekker snel vol zijn, maar verbruikt wel extra stroom van het net (de paarse piek).


In het tweede plaatje kiest Ruth de instelling 'Alleen overschot'. De omvormer kijkt wanneer de zonnepanelen meer dan 6A terugleveren en gaat dan de auto pas laden. Dit gaat trager, maar ze laadt wel volledig op eigen gratis zonnestroom (blauw). 

Ruth zegt dat ze sinds ze de Homewizard heeft, nog bewuster bezig is met hoe ze de auto oplaadt. "Ik kan er echt en sport van maken om zoveel mogelijk te laden met mijn eigen zonnestroom. Ik ben blij met de laadpaal in combinatie met zonnepanelen. En ik raad aan om ook de Homewizard erbij te nemen, dan zie je precies hoe het werkt en wat het je oplevert"

Wij wensen Ruth en Pieter veel elektrisch rijdplezier!

Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten

Ook slim rijden op je eigen zonnestroom?

Vraag direct een offerte aan ❯


Groenpand's eerste PVT-systeem in een Utrechtse woning uit 1894