Volg ons

Groenpand's eerste PVT-systeem in een Utrechtse woning uit 1894

Albertus en Mieke zijn de eigenaren van een prachtig pand uit 1894, bestaande uit een beneden- en bovenhuis aan de singel in Utrecht. In het voorjaar van 2021 besloten ze serieus werk te maken van het verduurzamen van hun pand. Zo lieten ze het dak renoveren en isoleren, de tochtende balkondeuren werden vervangen en er werd HR++ glas geplaatst. Zonnepanelen wilden ze ook nog graag, maar lange tijd was dat niet toegestaan omdat de singel een beschermd stadsgezicht is. Toen in de zomer van 2021 de regels veranderden zijn ze op zoek gegaan naar een leverancier/installateur.

"We kwamen vrij snel uit bij Groenpand! Op de website zagen we dat één van de diensten van Groenpand een energiescan is. En dat leek ons wel wat, want we hadden nog wel meer ideeën om te verduurzamen. Dus Joren Harmanny heeft de dag voor Kerst 2021 de energiescan uitgevoerd. Daaruit kwam een flink rijtje aanbevelingen." 

De grootste eyeopener was dat een deel van het dak aan de achterzijde van de woning (de 'minder gunstige' noord/noordwest kant) , gebruikt kan worden voor een revolutionaire Nederlandse vinding: Triple Solar PVT-warmtepomppanelen in combinatie met een Triple Solar hybride warmtepomp. Door middel van een staaltje slimme techniek kunnen deze panelen niet alleen zonlicht omzetten in elektriciteit, maar onttrekt de achterkant warmte uit de buitenlucht. Die warmte kan worden gebruikt voor de verwarming en warm tapwater, 24 uur per dag, ook bij bewolking of vorst. Deze oplossing heeft in tegenstelling tot de klassieke hybride warmtepomp ook nog eens géén lawaaierige buitenunit nodig.

"Gunstig, want onze buurman is zeer gevoelig voor geluid, en sowieso is er bij het bovenhuis geen voor de hand liggende plek voor een buitenunit. Dus we hadden de warmtepomp voor het bovenhuis al uit ons hoofd gezet, totdat Joren met deze optie kwam."

De techniek was nog zo nieuw dat Groenpand deze nog niet eerder had geïnstalleerd. Het offertetraject en het aanvragen van de vergunning namen uiteindelijk de eerste helft van 2022 in beslag. Maar in augustus was het eindelijk zover en werd het dak aan beide zijden vol gelegd. Op de voorkant kwamen 6 Maxeon Sunpower zonnepanelen te liggen. Aan de achterkant kwamen nog eens 7 zonnepanelen, gecombineerd met 3 Triple Solar PVT-warmtepomppanelen. De warmtepomp zelf en het bijbehorende 200 liter boilervat zijn aan het eind van het jaar geplaatst en aangesloten. In de eerste twee maanden ging het verwarmen nog niet helemaal vlekkeloos, vertelt Albertus. De CV-thermostaat en temperatuur-gestuurde radiatorknoppen moesten nog worden vervangen. Daarmee was het eerste succesvolle PVT-systeem eindelijk een feit.

"Het stookseizoen was toen ongeveer voorbij, dus we zijn heel benieuwd naar de prestatie van het geheel. We hopen/verwachten in het bovenhuis ongeveer 650 m3 gas te besparen per jaar."

Op de vraag wat ze het meest is bijgebleven van Groenpand antwoorden ze: "Wat ons is bijgebleven is dat de Groenpand-medewerkers technisch zeer goed zijn (belangrijk, een goede vriendin van ons heeft heel veel nazorg gehad aan haar zonnepanelen van een andere leverancier). En de Groenpand-medewerkers zijn zeer betrokken en klantvriendelijk. Het is allemaal niet perfect verlopen, maar we zouden zeker weer voor Groenpand (en Triple Solar) kiezen!"

Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten

Wil je ook duurzaam verwarmen met PVT-panelen?

Vraag direct een offerte aan ❯


Zonnepanelen op het dak bij Sociale huurwoningen in Amersfoort