Volg ons

Easee laadpaal en zonnepanelen: rijden op je eigen zonnestroom

Misschien heb je al een Easee laadpaal, of overweeg je hem te plaatsen. In beide gevallen geldt: Easee is de perfecte oplossing om met zonnestroom jouw auto te laden. Met de software-update die in het eerste halfjaar van 2023 is uitgerold kan Easee namelijk rekening houden met de opbrengst van jouw zonnepanelen! Aangezien de salderingsregeling wordt afgebouwd is het verstandig je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Met Easee voorkom je dat je onnodig stroom inkoopt en ben je voorbereid op de toekomst.

Snel naar:

  1. Je software updatet automatisch
  2. Hoe werkt Easee laden met zonnestroom?
  3. Wat is een Equalizer?
  4. Waarom werkt Easee zo goed met zonnepanelen?
  5. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn auto te kunnen laden? 
  6. Waarom is Easee de beste laadpaal voor zonnepanelen?
  7. Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto met zonnestroom op te laden?  

Geschreven door
Douwe Bijlsma

douwe bijlsma

Zonnepaneel en laadpaal specialist bij Groenpand.
Douwe heeft ruim twintig jaar ervaring als elektricien, o.a. in het plaatsen van zonnepanelen, omvormers, kabeltrajecten en laadpalen. 

Je software updatet automatisch

De update om te kunnen laden met zonnestroom is softwarematig en is uitgerold in het eerste halfjaar van 2023. Deze is gratis voor alle Easee klanten. Alle geïnstalleerde Easee laadstations zijn voorbereid op deze update. Je krijgt in de app (of in de cloud omgeving) automatisch bericht zodra de update klaar staat.

Hoe werkt Easee laden met zonnestroom?

Na de update kun je in de Easee app kiezen voor 3 standen:

Stand 1: Alleen laden met stroom van het net (geen zonnestroom)

Bij stand 1 kun je inspelen op dynamische energietarieven door dagelijks je verbruik af te stemmen op het energietarief per uur. Hiervoor heb je een dynamisch energiecontract nodig.

Stand 2: Laden met zowel zonnestroom als stroom van het net

Bij stand 2 zal de Easee laadpaal zoveel mogelijk zonnestroom gebruiken, maar dit aanvullen met netstroom. Op het moment dat er met de zonnepanelen minder dan 6 ampère wordt opgewekt, zal de laadpaal netstroom gebruiken. Wekken de zonnepanelen wel meer stroom op dan nodig is om tot minimaal 6 ampère stroomsterkte te komen, dan zal de Easee laadpaal helemaal stoppen met gebruik van netstroom. Met stand 2 garandeer je dat je auto opgeladen wordt, ongeacht of er genoeg zonnestroom is, maar wel met voorkeur voor de zonnestroom. 

easee app op mobiele telefoon

Stand 3: Alleen laden met zonnestroom

Bij stand 3 zal de auto alleen worden geladen als er zonnestroom beschikbaar is. Je kunt in de app zien hoe de verdeling is van zonnestroom vs. netstroom tijdens het laden.

Om te laden met zonnestroom heb je de Easee Equalizer nodig. Hoe deze werkt, lees je hieronder.

easee equalizer

Wat is een Equalizer?

De Equalizer is een klein kastje die in de meterkast wordt aangesloten op de (slimme) stroommeter. Deze leest uit hoeveel stroom er nodig is in huis, maar ook hoeveel er wordt opgewekt door zonnepanelen. Met de Easee laadpaal i.c.m. de Equalizer ben jij helemaal voorbereid op de update.


De Equalizer zorgt ervoor dat de laadsnelheid van je auto wordt aangepast op hoeveel stroom je zelf nodig hebt in huis. Op het moment dat je bijvoorbeeld de droger aanzet en op inductie gaat koken, zal de Equalizer het laden van de elektrische auto een tandje terug schroeven. Zo is er altijd genoeg stroom voor de apparaten in huis. Dit heet dynamic load balancing.

Waarom werkt Easee zo goed met zonnepanelen?

Elke laadpaal heeft een minimum vermogen nodig om te kunnen starten met laden. Het grote voordeel van Easee is dat deze al kan laden met 1.400 Watt vermogen van jouw zonnepanelen. Dit betekent dat je ook op momenten dat de zon minder fel schijnt, zoals in de winter en bij bewolking, je auto nog met je zonnepanelen kunt laden. Wel zo fijn!


woning met zonnepanelen en easee laadstation

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn auto te kunnen laden?


Als voorbeeld nemen we zonnepanelen van 390 Wattpiek. Deze wekken gemiddeld 330 kWh op per paneel per jaar (85% rendement). Stel je rijdt 15.000 kilometer per jaar in een Hyundai Kona met een bereik van 6,2 km/kWu. Dan heb je 8 zonnepanelen nodig om deze van zonnestroom te voorzien: (15.000 / 6,2) / 330 = 7,3.


Rijd je 25.000 km per jaar in een Tesla Model S (verbruik: 6,5 km/kWu) dan heb je (25.000 / 6,5) / 330 = 11,7 zonnepanelen nodig. Wil je dit sommetje voor jouw auto maken? Op de website van EV Database  vind je het gemiddeld verbruik van jouw auto.

easee laadstation in het gras

Waarom is Easee de beste laadpaal voor zonnepanelen?

Easee heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere laadpalen:

  • Het is een Noors bedrijf, de assemblage vindt in Europa plaats

  • De installatie is ‘Easee’

  • Easee laadstations zitten vol slimme techniek om het laden af te stemmen op jouw energiesituatie

  • Voor elk voertuig geschikt

  • Keuze uit 5 stijlvolle kleuren

  • Aantrekkelijk geprijsd


Zie ook de website van Easee  voor meer informatie.


Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto met zonnestroom op te laden? 

  • Zonnepanelen

  • Easee laadpaal

  • Easee equalizer

  • Easee app

  • Internetverbinding


Wil jij ook je elektrische auto opladen met je eigen zonnestroom? Houd je Easee app in de gaten voor de update. Heb je nog geen laadpaal? Bekijk dan onze laadpaal pagina en vraag direct een offerte aan!


laadpaal monteur douwe bij een easee laadstation

Ook thuis opladen met zonnestroom?

Wil jij ook je elektrische auto opladen met je eigen zonnestroom? Houd je Easee app in de gaten voor de update. Heb je nog geen laadpaal? Bekijk dan onze laadpaal pagina en vraag direct een offerte aan!

Vraag je laadpaal offerte aan >


Groendak met zonnepanelen: een win-win