Volg ons

Wat is salderen?

Laatst geüpdatet: 13 februari 2024

In dit artikel leggen we uit hoe salderen en terugleveren van stroom aan het net werkt, nu en in de toekomst.

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer besloten dat de salderingsregeling blijft bestaan . Er lag een wetsvoorstel om de regeling af te bouwen, maar dit voorstel is niet door de Eerste Kamer heen gekomen. Dit betekent dat iedereen met zonnepanelen kan blijven salderen. 

Snel naar:

  1. Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?
  2. Wat is salderen?
  3. Terugleververgoeding op je zonnestroom
  4. Je eigen energiebedrijfje

Geschreven door
Renate Harmanny 

Adviseur groene energie bij Groenpand. Helpt klanten met vragen over energie en hun energierekening. En geeft bespaar advies op basis van het verbruik.

Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?

Je zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer. Vanaf de omvormer loopt een kabel naar je groepenkast. De stroom die de zonnepanelen met die kabel op de groepenkast invoeden kan eigenlijk maar twee kanten op: (1) De stroom wordt in huis gelijk gebruikt als er apparaten aanstaan. Of (2) de stroom wordt teruggeleverd aan het net als er meer wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt. Een oude meter gaat dan letterlijk terugdraaien. En moderne meter registreert de teruggeleverde stroom op een apart telwerk. Dat laatste lijkt een detail, maar is best belangrijk leggen we verderop uit.

De stroom die direct in huis gebruikt wordt gaat niet door de meter en wordt dus niet geregistreerd. In feite moet je het zien als een besparing, want als je geen zonnepanelen had gehad zou wel elektriciteit van het elektriciteitsnet gebruikt hebben. De mate waarin je direct je eigen zonnestroom gebruikt is heel erg verschillend. Een ding is zeker, vrijwel niemand kan helemaal los van het elektriciteitsnet, omdat je altijd wel een overschot of een tekort hebt aan stroom.

icoon teruglevering zonnestroom

Wat is salderen?

Op een heel zonnige dag wekken je zonnepanelen veel zonnestroom op. Het kan zijn dat je dan niet alles zelf nodig hebt. Met de salderingsregeling mag je de de zonnestroom die je niet direct zelf gebruikt en dus terug levert aan het net, wegstrepen tegen de elektriciteit die je op een later moment afneemt van het stroomnet.

Met de salderingsregeling mag je de stroom die je afneemt van het net wegstrepen tegen de stroom die je teruglevert, op jaarbasis. 

Een rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak wek je 3000 kWh in totaal op. Daarvan gebruik je 1000 kWh direct zelf en lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan heb je netto dat jaar 500 kWh uit het net afgenomen. Alleen die 500 kWh moet je aan de energieleverancier betalen (en alleen daarover moet je ook de belasting en andere opslagen betalen).

Kijk eens mee naar deze illustratie, hopelijk verduidelijkt dat wat:

         
Opwekking thuis
 
Gebruik in huis
 
Uitwisseling met net
1000 voor eigen gebruik   1000 eigen zonnestroom    
    2500 uit het net   2500 geleverd door net
2000 aan teruglevering       2000 geleverd aan net
3000 totaal opgewekt   3500 totaal gebruik   500 netto afgenomen


Kortom: dankzij de salderingsregeling betaal je alleen voor de stroom die je niet zelf opwekt! Ongeacht of je die stroom op dat moment zelf kunt gebruiken of niet.

Wil je alle details weten van de salderingsregeling? Dan kun je het beste kijken op de website van de ACM zij waken erover dat dit correct wordt toegepast door alle energieleveranciers.

Terugleververgoeding op je zonnestroom

Met de salderingsregeling is het gunstig om stroom terug te leveren aan het net: voor de stroom die je levert aan het net krijg je hetzelfde tarief als stroom die je afneemt. Daarom kun je ze tegen elkaar wegstrepen. Hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan dat je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot. Dit noem je de terugleververgoeding. Het tarief van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Bij Groenpand Energie was dat bijvoorbeeld tot en met 2022 100%. Pas in 2023 zijn we overgestapt op een terugleververgoeding van 85% van het inkooptarief.

Stel je wekt in een jaar tijd 4000 kWh op met je zonnepanelen en je gebruikt maar 3000 kWh. De eerste 3000 kWh die je teruglevert kun je wegstrepen tegen je eigen energieverbruik. Hiervoor ontvang je dus hetzelfde tarief als het kosttarief: bijvoorbeeld €0,40 per kWh. Voor je overschot van 1000 kWh ontvang je het lagere tarief, welke door jouw energieleverancier wordt bepaald. De verschillen per leverancier kunnen groot zijn, op 6 februari 2024 lagen deze tarieven bijvoorbeeld tussen de €0,04 en €0,115 per kWh. 

In illustratie ziet dat er zo uit:

         
Opwekking thuis
 
Gebruik in huis
 
Uitwisseling met net
2000 voor eigen gebruik   2000 eigen zonnestroom    
    1000 uit het net   1000 geleverd door net
2000 aan teruglevering       2000 geleverd aan net
4000 totaal opgewekt   3000 totaal gebruik   -1000 netto afgenomen


Je eigen energiebedrijfje

Zoals je hierboven kunt lezen, kun je flink besparen op je stroomkosten met zonnepanelen. Wil jij ook energie opwekken met je eigen zonnepanelen installatie? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan en word je eigen energiebedrijf! Wil je je aansluiten bij een energiebedrijf dat altijd hoge vergoedingen blijft betalen voor teruglevering van zonne-energie? Overweeg dan eens een overstap naar Groenpand Energie.

Vraag een offerte voor zonnepanelen >


Hoe werkt een zonnepaneel?