Wat is salderen?

Laatst geüpdatet: 3 november 2023

In dit artikel leggen we uit hoe salderen en terugleveren van stroom aan het net werkt, nu en in de toekomst.

Op 3 oktober heeft de Eerste Kamer voorlopig ingestemd   met de afbouw van de salderingsregeling. Op 7 februari 2023 had de Tweede Kamer al ingestemd . Het lijkt erop alsof de salderingsregeling dus inderdaad afgebouwd gaat worden. Wel is het nog de vraag wanneer de afbouw zal starten  . 2025 was eerder het startjaar, maar dat lijkt nu niet meer haalbaar. 

Onze verwachting is dat de salderingsregeling vanaf 2026 stapsgewijs afgebouwd zal worden. 

Snel naar:

  1. Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?
  2. Wat is salderen?
  3. Wat verandert er in de salderingsregeling na 2025?
  4. Terugleververgoeding op je zonnestroom
  5. En als de salderingsregeling volledig is afgebouwd? 
  6. Je eigen energiebedrijfje

Geschreven door
Renate Harmanny 

Adviseur groene energie bij Groenpand. Helpt klanten met vragen over energie en hun energierekening. En geeft bespaar advies op basis van het verbruik.

Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?

Je zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer. Vanaf de omvormer loopt een kabel naar je groepenkast. De stroom die de zonnepanelen met die kabel op de groepenkast invoeden kan eigenlijk maar twee kanten op: (1) De stroom wordt in huis gelijk gebruikt als er apparaten aanstaan. Of (2) de stroom wordt teruggeleverd aan het net als er meer wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt. Een oude meter gaat dan letterlijk terugdraaien. En moderne meter registreert de teruggeleverde stroom op een apart telwerk. Dat laatste lijkt een detail, maar is best belangrijk leggen we verderop uit.

De stroom die direct in huis gebruikt wordt gaat niet door de meter en wordt dus niet geregistreerd. In feite moet je het zien als een besparing, want als je geen zonnepanelen had gehad zou wel elektriciteit van het elektriciteitsnet gebruikt hebben. De mate waarin je direct je eigen zonnestroom gebruikt is heel erg verschillend. Een ding is zeker, vrijwel niemand kan helemaal los van het elektriciteitsnet, omdat je altijd wel een overschot of een tekort hebt aan stroom.

icoon teruglevering zonnestroom

Wat is salderen?

Op een heel zonnige dag wekken je zonnepanelen veel zonnestroom op. Het kan zijn dat je dan niet alles zelf nodig hebt. Met de salderingsregeling mag je de de zonnestroom die je niet direct zelf gebruikt en dus terug levert aan het net, wegstrepen tegen de elektriciteit die je op een later moment afneemt van het stroomnet.

De salderingsregeling voor zonnepanelen houdt in dat de stroom die je van het stroomnet afneemt en de stroom die je aan het stroomnet terug levert op jaarbasis tegen elkaar mag wegstrepen. 

Een rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak wek je 3000 kWh in totaal op. Daarvan gebruik je 1000 kWh direct zelf en lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan heb je netto dat jaar 500 kWh uit het net afgenomen. Alleen die 500 kWh moet je aan de energieleverancier betalen (en alleen daarover moet je ook de belasting en andere opslagen betalen).

Kijk eens mee naar deze illustratie, hopelijk verduidelijkt dat wat:

         
Opwekking thuis
 
Gebruik in huis
 
Uitwisseling met net
1000 voor eigen gebruik   1000 eigen zonnestroom    
    2500 uit het net   2500 geleverd door net
2000 aan teruglevering       2000 geleverd aan net
3000 totaal opgewekt   3500 totaal gebruik   500 netto afgenomen


Kortom: dankzij de salderingsregeling betaal je alleen voor de stroom die je niet zelf opwekt! Ongeacht of je die stroom op dat moment zelf kunt gebruiken of niet.

Wil je alle details weten van de salderingsregeling? Dan kun je het beste kijken op de website van de ACM zij waken erover dat dit correct wordt toegepast door alle energieleveranciers.

Wat verandert er in de salderingsregeling vanaf 2026?

Als je in het bovenstaande voorbeeld alle 3000 kWh gelijktijdig zou verbruiken en alleen die 500 kWh extra zou afnemen verandert er niets na 2026. Het verschil zit dus in die “gelijktijdigheid”. De overheid wil op termijn dat je ook over die 2000 kWh die eigenlijk wel van het net afneemt (maar op een ander moment zelf opwekt) energiebelasting gaat betalen.

Het deel van de teruggeleverde stroom die je in mindering kunt brengen op de stroom die je hebt ontvangen van het net, wordt vanaf dan steeds lager. In de tabel hieronder zie je het afbouwpad.*

Jaar2022202320242025202620272028202920302031

100%100%100%64%64%55%46%37%28%0

*Deze tabel is gebaseerd op het oude afbouwvoorstel. De afbouw start mogelijk later, bijvoorbeeld in 2026

Terugleververgoeding op je zonnestroom

Met de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom terug te leveren aan het net: voor de stroom die je levert aan het net krijg je hetzelfde tarief als stroom die je afneemt. Daarom kun je ze tegen elkaar wegstrepen. Hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan dat je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot. Dit noem je de terugleververgoeding. Het tarief van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Bij Groenpand Energie was dat bijvoorbeeld tot en met 2022 100%. Pas in 2023 zijn we overgestapt op (nog steeds een ruime) terugleververgoeding van 85% van het inkooptarief.

Stel je wekt in een jaar tijd 4000 kWh op met je zonnepanelen en je gebruikt maar 3000 kWh. De eerste 3000 kWh die je teruglevert kun je wegstrepen tegen je eigen energieverbruik. Hiervoor ontvang je dus hetzelfde tarief als het kosttarief: bijvoorbeeld €0,40 per kWh. Voor je overschot van 1000 kWh ontvang je het lagere tarief, welke door jouw energieleverancier wordt bepaald. De verschillen per leverancier kunnen groot zijn, op 14 juli 2023 lagen deze tarieven bijvoorbeeld tussen de €0,05 en €0,13 per kWh. 

In illustratie ziet dat er zo uit:

         
Opwekking thuis
 
Gebruik in huis
 
Uitwisseling met net
2000 voor eigen gebruik   2000 eigen zonnestroom    
    1000 uit het net   1000 geleverd door net
2000 aan teruglevering       2000 geleverd aan net
4000 totaal opgewekt   3000 totaal gebruik   -1000 netto afgenomen


En als de salderingsregeling volledig is afgebouwd?

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Na 2030 ontvang je nog wel de teruglevergoeding, die staat los van de afbouw van de saldering. De terugleververgoeding kan minder gunstig uitpakken dan de salderingsregeling, omdat je met salderen het kosttarief terugkrijgt en met de terugleververgoeding een lager tarief. Ook zul je meer belasting betalen, namelijk over alle energie die je afneemt van het net (i.p.v. alleen over de jaarlijkse kWh die je niet zelf hebt opgewekt). Maar als je een energieleverancier uitkiest die een gunstig teruglevertarief hanteert, dan kun je zelfs na de salderingsregeling nog een mooie terugleververgoeding verwachten.

Opgewekte energie die je direct zelf gebruikt, daar hoef je gelukkig geen belasting over te betalen. Dat is nu en in de toekomst gelijk. Wat je daarbij extra kunt doen na de salderingsregeling, is nog slimmer omgaan met wanneer je energie gebruikt. Gebruik zoveel mogelijk je eigen zonnestroom. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser overdag aan of laad je elektrische auto op. Verwarm je huis met een elektrische warmtepomp waardoor je gasverbruik omlaag gaat. In de toekomst zullen we waarschijnlijk ook meer samenwerking met elektrische auto’s gaan zien, de batterij daarvan kan overdag opgewekte energie daar in stoppen en ’s avonds er weer uit halen. Allemaal dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk te profiteren van je zonnepanelen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Je eigen energiebedrijfje

Zoals je hierboven kunt lezen, kun je flink besparen op je stroomkosten met zonnepanelen. De salderingsregeling is er voorlopig nog en ook daarna kun je door slim je energieleverancier te kiezen profiteren van een mooie terugleververgoeding. Elke kWh stroom die je direct zelf gebruikt is natuurlijk 100% besparing op je energierekening. Wil jij ook energie opwekken met je eigen zonnepanelen installatie? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan en word je eigen energiebedrijf! Wil je je aansluiten bij een energiebedrijf dat altijd hoge vergoedingen blijft betalen voor teruglevering van zonne-energie? Overweeg dan eens een overstap naar Groenpand Energie.

Vraag een offerte voor zonnepanelen >


Hoe werkt een zonnepaneel?