Volg ons

Wat betekent de hybride warmtepomp verplichting in 2026 voor jou?

Onze regering heeft bekend gemaakt  dat het voor huishoudens vanaf 2026 verplicht is om bij vervanging van de gasketel (ook vaak hr-ketel of cv-ketel genoemd) een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet is ook mogelijk. Maar de sector kampt met leveringsproblemen en personeelstekort. Ook kunnen de aanschafkosten van een hybride warmtepomp een obstakel zijn voor mensen. Toch denken wij dat de maatregel haalbaar is – en hard nodig om van het gas af te komen. Lees waarom.

Jouw woning ook duurzaam verwarmen met een warmtepomp?

Vraag direct een offerte aan ❯


Direct naar:

Geschreven door
Joren Harmanny

Oprichter en algemeen directeur bij Groenpand. Hij overziet het geheel van activiteiten en maakt zelf ook energieadviezen. Als milieuwetenschapper en idealist pur sang is hij aanjager van innovatie en verduurzaming binnen Groenpand.

Waarom de verplichting?

We weten al een tijdje dat we minder gas moeten gaan gebruiken. Voor sommige toepassingen is dat lastig, zo wordt er bijvoorbeeld gas gebruikt bij de productie van kunstmest. Daar is de oplossing nog niet voorhanden. De oplossing voor minder tot geen gasgebruik in huis is er gelukkig al wel, namelijk de warmtepomp. In landen als Noorwegen en Japan wordt deze oplossing al veel toegepast en in Nederland gelukkig ook steeds meer. Het verplicht maken van de (hybride) warmtepomp in woningen is één van de manieren waarop we relatief makkelijk een deuk kunnen slaan in ons gasverbruik.

Welke soorten warmtepompen zijn er eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: lucht-lucht, water-water en lucht-water warmtepompen. In Nederlandse huishoudens wordt de laatste optie het meest geïnstalleerd, omdat dit systeem het beste samenwerkt met het Nederlandse cv-systeem. De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water in huis. Het voordeel hiervan is dat je geen boring in de grond hoeft te doen zoals bij een bodemwarmtepomp.

Daarnaast is er nog een verschil tussen de hybride en de zelfstandige warmtepomp. De hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd naast de bestaande gasketel, en verwarmt het water en het huis tot op het punt dat het te koud wordt buiten. De gasketel wordt dan dus alleen nog ingeschakeld op extreem koude dagen en voor het verwarmen van tapwater. De zelfstandige warmtepomp werkt zonder hulp van een bestaande gasketel.

Moet iedereen nu een warmtepomp?

Als je cv-installatie aan vervanging toe is, zul je die vanaf 2026 vervangen door een hybride warmtepomp of ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Oude techniek wordt uitgefaseerd en er komt nieuwe, zuinigere techniek voor in de plaats. Je kunt het vergelijken met het vervangen van gloeilampen door zuinigere LED lampen.

In theorie is het mogelijk om tot eind 2025 een nieuwe gasketel te laten installeren, die vervolgens nog een jaar of 15 draait. Dan verbruikt die woning nog jaren langer meer gas dan nodig is. Tegelijkertijd kun je er ook al vóór 2026 voor kiezen om minder gas te gaan verbruiken en bij te dragen aan een beter milieu.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Tot maar liefst -10 °C is dat mogelijk. Bekijk onze uitlegvideo over warmtepompen voor meer informatie.

Zijn we in 2026 klaar voor de uitrol van warmtepompen?

Anno 2023 hebben we te maken met het staartje van alle chiptekorten en leveringsproblemen die we in 2022 hadden. Je ziet nu al dat de productie flink wordt opgeschaald en installateurs worden klaargestoomd. Als we de schouders eronder zetten, moet het haalbaar zijn.

De warmtepomp wordt op dit moment natuurlijk ook al toegepast. Er draaien vandaag de dag duizenden warmtepompen in Nederland naar volledige tevredenheid van eigenaren. Hoe eerder we het proces kunnen standaardiseren, hoe efficiënter de keten en de installaties worden. De verplichting die overheid heeft aangekondigd is een manier om dit te versnellen. En om dus eerder van gas los te komen en gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

 
 

TV-interview met Groenpand over de verplichting van de hybride warmtepomp vanaf 2026 in het programma Uitgelicht!

Een warmtepomp is gebaseerd op beproefde techniek. De techniek is te vergelijken met die in je koelkast en vriezer

Is een warmtepomp niet erg duur?

Er zijn verschillende type warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt naast je cv-ketel en kost rond de €6.000,-. Een zelfstandige, elektrische warmtepomp waarmee je volledig van het gas af kan, kost rond de €15.000,-. Dan hebben we het over de aanschafwaarde en die is inderdaad hoger dan die van een cv-ketel. Maar als je kijkt naar de maandelijkse kosten die je betaalt voor energie, dan is een warmtepomp juist voordeliger! Reken even met ons mee.

Met het prijspeil van januari 2022 betalen huishoudens gemiddeld €2.298,- aan gas per jaar . Dat is €34.470,- in 15 jaar tijd (de gemiddelde levensduur van een cv-ketel en een warmtepomp). Met een hybride warmtepomp kan je gasrekening direct 60% lager worden. In bovenstaand voorbeeld betekent dat dus een besparing van €17.235,- op de gasrekening. Met een zelfstandige warmtepomp kan de gasrekening zelfs helemaal naar €0,-. Een warmtepomp gebruikt in plaats van gas elektriciteit, dus je stroomrekening wordt wel hoger. Maar onderaan de streep, ben je voordeliger uit met een warmtepomp. Vul het bedrag van je eigen gasrekening maar eens in bovenstaande berekening in.

Bovendien kun je subsidie  krijgen op warmtepompen. Je kunt ook een speciale energiebespaarlening  afsluiten met lage rente. Deze lening kun je mede afbetalen met de besparing die je doet op je energierekening.

Let wel op dat je huis geschikt moet zijn voor een (hybride) warmtepomp. Zeker als je helemaal gasloos wilt gaan wonen, zal je huis goed geïsoleerd moeten zijn. Ook hier kunnen eenmalige investeringskosten bij komen kijken, die je ook hier weer snel kunt terugverdienen door je lagere energierekening.

Is een warmtepomp duurzaam?

Ja, een warmtepomp is duurzaam omdat hij het gasverbruik in woningen enorm vermindert. Met een warmtepomp kun je 50% tot wel 100% van je gasverbruik verminderen. Gas is een fossiele brandstof en bij het verbranden ervan komen broeikasgassen vrij. Als we minder gas verbranden, komen er minder broeikasgassen vrij. Dat is beter voor het klimaat.

De productie en transport van warmtepompen gebeurt over de hele wereld, om de kosten laag te houden en de kwaliteit te waarborgen. Als we kijken naar de gehele levensloop van een warmtepomp, kunnen we stellen dat een warmtepomp duurzaam is. Op het gebied van recycling van warmtepompen kan er nog het nodige verbeterd worden. Dit is echter geen reden om niet nu al een warmtepomp aan te schaffen, want net als met zonnepanelen zal het recyclen steeds beter worden.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Volgens onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn 7 op de 10 woningen  geschikt voor een hybride warmtepomp. Dat is dus al het grootste gedeelte van de woningen in Nederland! Bij de overige woningen was er sprake van ruimtegebrek voor het plaatsen van de warmtepomp binnen of van de buitenunit. Echter, de technologische ontwikkelingen gaan in razend tempo en worden er elke dag oplossingen bedacht voor alle denkbare situaties.

Wat verder meespeelt is of jouw woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt je huis met water dat 30 à 40 graden is, in tegenstelling tot een cv-ketel die het water tot wel 80 graden verwarmt. Verwarmen op lagere temperatuur kan prima, zolang de woning niet teveel van de warmte weer kwijt raakt via het dak, de muren en de vloer. Huizen gebouwd na 1980 zijn meestal al genoeg geïsoleerd. Huizen gebouwd voor 1980 moeten soms nog worden na-geïsoleerd. Ook werkt het beter om moderne radiatoren of vloerverwarming te hebben dan ouderwetse radiatoren.

Wil je jouw woning ook duurzaam verwarmen met een warmtepomp?

Vraag direct een offerte aan ❯

warmtepomp en boilervat in wasruimte

Test het zelf!

Wil je weten of jouw huis nu al goed geïsoleerd is? Zet de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden. Krijg je het op koude winterdagen nog steeds goed warm binnen, dan is je huis waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp.


Gasloos wonen? Dit zijn de subsidiemogelijkheden