Volg ons

Aanbod /  Duurzame Energie  /  Groene stroom en gas

Groenpand Energie: 

lokale groene stroom en gas


Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen door over te stappen op groene stroom? Naast duurzame installaties, leveren wij ook groene stroom en gas. Onze zonne- en windenergie wordt 100% lokaal opgewekt in Nederland. Een deel van deze stroom komt van zonnepanelen die we zelf plaatsten bij klanten. Schone stroom voor en door Groenpanders: daar gaan we voor! Doe je mee?

Overstappen naar duurzame energie

Bekijk hier onze actuele tarieven 

Hoe groene stroom wordt opgewekt verschilt per energieleverancier. Bij Groenpand bieden we zonne- en windenergie van Groenpanders met zonnepanelen en duurzame, lokale projecten. Zo kunnen we transparantie bieden over de herkomst en impact van onze stroom.

Als de energieprijzen dalen, profiteer jij daar van mee. Dat is logisch, toch? Wij passen meteen onze tarieven aan zodat jij steeds een eerlijke prijs betaalt voor je stroom en gas. 

Naast groene, lokale stroom, leveren we ook duurzame installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen. Vergroen je pand zonder zorgen met één betrouwbare partner.

Als welkomstcadeau krijg je gratis de Energiescan t.w.v. €300,- om jou te helpen je energierekening te verlagen!

Ontmoet onze expert
Renate

groenpand energie expert renate harmanny

“Veel van onze energieklanten hebben al zonnepanelen of een warmtepomp van Groenpand. Maar ook als je nog niet zo ver bent is groene energie een hele laagdrempelige manier om te beginnen met het verduurzamen van je huis.”

3 Redenen om over te stappen op groene stroom en gas

Als je overstapt op Groenpand Energie krijg je daar drie dingen voor terug die je bij de meeste andere energieleveranciers niet kunt krijgen:1 Wij helpen je écht besparen op je energierekening

Als energieklant ontvang je korting op al onze installatiediensten. Bij ons geen energieslurpende overstapcadeau's, maar alleen dingen waar je echt iets aan hebt. Zoals onze Energiescan of een HomeWizard. Zo helpen we jou écht energie te besparen.

vriendelijke klantenservice medewerkster

2 Persoonlijk contact met onze klantenservice

Bij ons ben je geen nummertje. Wij hebben geen grote klantenservice afdelingen waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Bel je naar Groenpand Energie, dan krijg je echte mensen aan de lijn die je echt verder kunnen helpen.


3 De duurzaamste

Maar liefst 40% van onze stroom wordt opgewekt door onze eigen klanten met zonnepanelen. De rest komt van Nederlandse zon- en windprojecten. 

 

100% Groene stroom

Groenpand gelooft dat alle energie uiteindelijk uit hernieuwbare en lokale bronnen moet komen. Daarom wordt door ons alleen zonnestroom en windenergie uit Nederland geleverd. 
Iedere energieleverancier geeft een stroometiket af. In het stroometiket kun je zien uit welke duurzame bronnen de geleverde stroom afkomstig is. Dit wordt elk jaar begin mei gepubliceerd over het voorgaande jaar. Ons stroometiket vind je hier. 

Klimaatstichting HIER  heeft de herkomst van onze stroom gecheckt en bevestigd dat onze stroom 100% groen is. 

Groenpanders met zonnepanelen zijn onze energiebron

Bij Groenpand gaan we graag een stapje verder. Of liever: een stapje dichterbij! Want in 2023 kwam ruim 66% van onze groene stroom van onze eigen zonnepaneel klanten . Dat werkt zo: wij kopen stroom die Groenpand zonnepaneel klanten opwekken in. Deze kunnen we vervolgens aanbieden aan onze Groenpand Energie klanten. Zo hoeven we minder stroom in te kopen op de energiemarkt én sluiten we onze groene stroomcirkel. 
Voor Groenpanders, door Groenpanders dus!


zonnepanelen op het dak van sportcomplex het baken in zeewolde

Energiecoöperatie ZeewoldeZon

In 2023 werd 39% van onze eigen groene stroom opgewekt door de energiecoöperatie ZeewoldeZon . Deze vereniging legt zonnestroomsystemen o.a. aan in samenwerking met Groenpand. Zo plaatsten we bijvoorbeeld 358 zonnepanelen op het sportcomplex Het Baken in Zeewolde, die genoeg stroom leveren om het verbruik van 37 huishoudens te compenseren!


​  “Wij hebben in de jaren ’90 een houten huis gebouwd. Door de goede isolatie hebben we weinig stookkosten. Wel hadden we een behoorlijke elektriciteitsrekening. Door de installatie van 23 zonnepanelen blijft de elektriciteitsmeter in de zomer nu stil staan, maar in de winter neem ik nog wel elektriciteit af. Dit restje neem ik via Groenpand af. Door nog meer te besparen in huis hoop ik uiteindelijk €0,- op de rekening te krijgen.”

Hans van der Mey
Giessenburg

 Energieverbruik: 6000 kWh en 1500 m3 gas

 Zelf opgewekt met 23 zonnepanelen: 5000 kWh

 Maandelijkse energierekening: €133,-

 Volgende bespaardoel: gloeilampen huiskamer vervangen door led-lampen


Andere zon- en windparken

De overige stroom die nodig is om aan de energievraag te voldoen, kopen we in bij andere duurzame projecten. Zonne- of windparken kunnen hun opgewekte stroom aanbieden op de markt in de vorm van certificaten. In 2022 kochten we o.a. energie aan van een windproject in Kampen. De verkoop van deze certificaten verloopt steeds onder toezicht van het ACM en wordt gepubliceerd op hier.nu .


Wist je dat:
Door over te stappen naar groene stroom je 4.339 tot 4.725 kg CO2-uitstoot per jaar kan besparen? Dat is evenveel als 28 tot 38 vluchten van Amsterdam naar Parijs! 
Bron: wisenederland.nl 

Waarom is groene stroom zo belangrijk?

Groene stroom is elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en water. Grijze stroom, daarentegen, wordt opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen, waaronder gas en steenkool. Niet hernieuwbaar betekent dat ze op kunnen raken. In de meest pure zin van het woord is grijze stroom dus niet duurzaam. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en opwarming van de aarde. Groene stroom stoot niet of nauwelijks CO2 uit.

Waar komt ons gas vandaan?

In tegenstelling tot stroom, hebben we helaas minder controle over de herkomst van gas. Dit komt doordat gas op Europees niveau wordt aangekocht en alle leidingen aan elkaar verbonden zijn. Het grootste gedeelte van Groenpand gas komt uit Noorwegen, het Midden-Oosten en een steeds kleiner gedeelte uit Rusland. Om onafhankelijk te worden van Russisch gas, is de import van LNG per schip de laatste jaren sterk toegenomen. Dit gas komt voornamelijk uit Amerika. Uiteraard is ons ultieme doel om gasverbruik te minimaliseren en volledig in te zetten op groene stroom. Zo brengen we samen de energietransitie in een stroomversnelling!


“De ovens waar we de pizza’s in bakken, gebruiken veel elektriciteit. Hier verdienen we wel ons brood mee, dus kunnen we ze er niet zomaar uitgooien. Om onze zaak toch meer duurzaam te maken, nemen we via Groenpand nu Nederlandse windenergie af. In de toekomst willen we ook echt gaan besparen en misschien zelf energie opwekken met eigen zonnepanelen.”

Anneke Klompenmaker
Croissanterie / Pizzeria De Dis (Terschelling)​

 Energieverbruik: 35.000 kWh elektriciteit & 3.000 m3 gas

 Maandelijkse energierekening: €784,-

 Volgende bespaardoel: energiezuinige koeling


Projecten waar we trots op zijn

zonnepanelen op schooldak
Zonnepanelen op dak schoolgebouw Pallas Athene

Op het dak van het Pallas Athene College in Ede installeerde Groenpand 463 zonnepanelen, genoeg voor zo'n 30 huishoudens. De panelen zijn voor de school een stap richting verdere verduurzaming van het schoolgebouw en het betrekken van leerlingen hierbij.

zonnepanelen op dak van karakteristieke vrijstaande woning naast het water
Zonnepanelen en groene stroom voor een gastenverblijf

In de gemeente De Ronde Venen organiseerde Groenpand voor de tweede keer een succesvolle groepsaankoop voor zonnepanelen. Verkoopadviseur Eline blikt terug op een installatie die deel uitmaakte van de actie.

zonnepanelen op dak van twee tussenwoningen
Zonnepanelen, warmtepomp en groene stroom in Lunetten

In de Utrechtse wijk Lunetten installeerde Groenpand zonnepanelen en een warmtepomp bij Nineke en haar buren. Ook haar groene stroom neemt Nineke via Groenpand af.

Veelgestelde vragen over groene stroom en gas


Je pand nog meer vergroenen?