Volg ons

Van het gas af? Dit zijn de subsidiemogelijkheden

De overheid betaalt mee aan jouw verduurzaming

Je woning gasloos maken met past naadloos in de verduurzamingsdoelen van de Nederlandse overheid. Om woningeigenaren te helpen en de energietransitie te stimuleren zijn er diverse nationale en regionale duurzaamheidssubsidies. De subsidies maken dat je zelf minder hoeft te investeren. 

Snel naar:

Geschreven door
Mirjam Vonk

mirjam vonk

Controller bij Groenpand. Ruime ervaring in de financiële wereld en zet nu haar financiële kennis in voor duurzaamheid. Sterk met cijfers, maar ze heeft ook groene vingers..  

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De subsidie waarvoor je in aanmerking komt voor het verduurzamen van de woning is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) . Voor 2024 heeft de overheid € 600 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor de investering in een warmtepomp, isolatie maatregelen, de elektrische kookvoorziening, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. 

Voor een volledig overzicht kun je kijken op de website van het rvo .

De subsidie voor een warmtepomp

vaillant warmtepomp buitenunit

De subsidie die je kan ontvangen voor het plaatsen van een warmtepomp bedraagt meestal tussen de € 2.000,- en € 5.000,–. Voorwaarde voor de subsidie is dat de warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft. Al onze warmtepompen voldoen hieraan. De hoogte van de subsidie verschilt per merk, type en geïnstalleerd vermogen. Op de website van het rvo  vind je een lijst met een indicatief subsidiebedrag per merk, type en vermogen.

De subsidie voor isolatiemaatregelen

Voor isolatiemaatregelen kan je tot 25 euro per m2 vergoed krijgen vanuit de overheid. Voor isolerend glas tot € 65,50. De isolerende maatregelen waarvoor je subsidie kan krijgen zijn:

  • Gevel- of spouwmuurisolatie
  • Bodem- of vloerisolatie
  • Dakisolatie of zolderisolatie
  • Glasisolatie, kozijnen en deuren

aanbrengen isolatiemateriaal

Verdubbeling subsidie bij uitvoeren meer maatregelen

Je kunt al subsidie aanvragen vanaf 1 maatregel. Als je meerdere isolatiemaatregelen uitvoert verdubbelt je subsidie voor de isolatiemaatregelen. Dit geldt ook bij de combinatie van de isolatiemaatregel met de plaatsing van een warmtepomp. Bekijk de website van het rvo  voor alle details.

Salderingsregeling voor het opwekken van zonne-energie 

dak met zonnepanelen 

Alle energie die je opwekt op jaarbasis, mag je aftrekken van alle energie die je verbruikt. Hierdoor betaal je over die opgewekte energie dus geen leveringstarief, energiebelasting, toeslag duurzame energie en btw. Dit noem je salderen, en scheelt jou jaarlijks veel geld. Er is sprake dat de salderingsregeling afgebouwd gaat worden, maar voor nu is de regeling er nog.  

Sommige gemeentes verstrekken extra subsidie

Verschillende gemeenten verstrekken bovenop de overheidssubsidie nog een aanvullende subsidie. Dit kan van toepassing zijn op verschillende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden en de hoogte van het subsidie bedrag verschilt sterk per gemeente. Bekijk de subsidiewijzer van Milieu Centraal  voor een indicatie per gemeente. 

Veel mogelijk om verduurzaming te financieren

Naast subsidies voor verduurzaming zijn er ook andere mogelijkheden om het verduurzamen van je woning te financieren. Zo is krijg je bij de aanschaf van zonnepanelen de btw terug en kun je een verduurzamingslening afsluiten tegen een gunstig rentetarief. Wij helpen jou als groene voorloper graag op weg in de wereld van de diverse financieringen en subsidies beschikbaar om je huis te verduurzamen. Lees ook ons artikel over financieringsmogelijkheden


Maakt een warmtepomp veel geluid?