Vloerverwarming en warmtepomp: het droomduo voor comfort én energiebesparing

Denk je na over een warmtepomp, en ben je benieuwd of jouw vloerverwarming daarvoor geschikt is? Of ga je vloerverwarming aanleggen en wil je het meteen goed aanpakken? Dan zit je hier goed. In deze blog vertellen we je waarom vloerverwarming en een warmtepomp zo goed samengaan, én waar je op moet letten als je deze combinatie in huis haalt.

Snel naar: 

Geschreven door
Luca Gordijn

warmtepomp adviseur luca gordijn

Warmtepomp adviseur bij Groenpand. Luca is warmtepomp expert op het gebied van de hybride warmtepomp en de full-electric warmtepomp.  

Waarom vloerverwarming en warmtepompen zo goed samenwerken

Een warmtepomp werkt optimaal bij een lage watertemperatuur. En laat dat nou precies zijn waar vloerverwarming in uitblinkt! Waar radiatoren vaak water van 60 tot 80 graden nodig hebben, doet vloerverwarming het al heerlijk comfortabel bij 30 tot 40 graden. Dat betekent: een aangename, gelijkmatige warmte én een lager energieverbruik. Dit maakt de combinatie warmtepomp en vloerverwarming ideaal.

 Is jouw vloerverwarming geschikt voor een warmtepomp?

Heb je al vloerverwarming liggen en wil je overstappen op een (hybride) warmtepomp? Goed nieuws: in de meeste gevallen hoeft alleen de verdeler aangepast te worden. Dat is dat verdeelbalkje (vaak van RVS of kunststof) waar alle vloerverwarmingsbuizen op aangesloten zijn. Er zijn verschillende soorten verdelers:

  • Voor stadsverwarming: vaak mĂ©t pomp Ă©n een mengventiel met vaste mengverhouding (niet instelbaar).
  • Voor gasketels: ook vaak met pomp Ă©n mengventiel.
  • Voor zowel gasketel als (hybride) warmtepompen: als de verdeler een pomp heeft moet deze ofwel een instelbaar mengventiel hebben, ofwel een slimme regeling met temperatuursensor en computergestuurd ventiel, ofwel een bypass bij de pomp hebben.
  • Voor warmtepompen: deze zijn meestal lekker simpel – zonder pomp en zonder mengventiel.


De kern? Uiteindelijk draait het allemaal om de temperatuur van je cv-water. Een warmtepomp draait het liefst op een cv-temperatuur van 35 graden (meest energiezuinig). Een cv-ketel op gas staat meestal op een veel hogere temperatuur, bijvoorbeeld 70 graden. Dit te hete water moet bijgemengd worden met kouder water, voordat het de vloer ingaat. Daarvoor worden een mengventiel en een pomp gebruikt. Als het water uit de warmtepomp wordt bijgemengd wordt het te koud, of de temperatuur van de warmtepomp moet omhoog, waardoor het energiegebruik ook stijgt. Zonde!

Waar in huis vloerverwarming aanbrengen?

Je hoeft echt niet je hele huis van vloerverwarming te voorzien. Ons advies:

Woonverdieping: absoluut doen! Hier zit je immers het vaakst. Vloerverwarming geeft een aangenaam comfort, precies waar je het nodig hebt.

Slaapkamers: in een goed geĂŻsoleerd huis hebben slaapkamers doorgaans geen vloerverwarming nodig, omdat het daar minder warm hoeft te zijn.

Badkamer of werkkamer: Voor ruimtes die je sporadisch gebruikt of die snel verwarmd moeten worden, adviseren we infraroodpanelen. Die geven snel en gericht warmte wanneer je die nodig hebt – lekker efficiënt.

Welke vloer is geschikt bij vloerverwarming?

Niet elke vloer is een match made in heaven met vloerverwarming. Dit zijn de beste keuzes:

 Topper: Minerale vloeren, zoals beton, natuursteen, plavuizen of keramische tegels geleiden de warmte zeer goed en zorgen voor een efficiënte warmte-afgifte. 

 Ook prima: Laminaat en PVC of gietvloeren kunnen ook goed gecombineerd worden met vloerverwarming, mits je kiest voor speciale varianten die hiervoor geschikt zijn. 

 Minder slim: Tapijt en massief houten vloeren zijn minder geschikt, die houden de warmte juist tegen. Wil je toch graag een houten vloer, kies dan voor dunne, gelaagde parketvloeren die speciaal ontworpen zijn voor vloerverwarming.


Zo leg je vloerverwarming aan voor een warmtepomp

Wanneer je nog geen vloerverwarming hebt, is dit het ideale moment om je systeem goed aan te leggen, zeker als je toekomstbestendig wilt zijn. Kies voor vloerverwarming die optimaal werkt bij een lage temperatuur van 35 graden. Daarvoor wil je zoveel mogelijk water de vloer in kunnen pompen en dus kies je voor lekker dikke leidingen:

  • Gebruik leidingen van minimaal 16 mm dikte.
  • Houd elke vloerverwarmingsgroep korter dan 80 meter.
  • Leg de leidingen op maximaal 10 cm hart-op-hart afstand.
  • Kies een pomploze verdeler van composiet. Daarmee kun je je vloer gebruiken als buffer – handig Ă©n ruimtebesparend, want je hebt dan geen apart buffervat meer nodig bij de warmtepomp. En: je bent meteen voorbereid op passief koelen in de zomer!

De voordelen op een rijtje

Door vloerverwarming en een warmtepomp slim te combineren, profiteer je van:

 Lagere energierekeningen door efficiënte verwarming

 Comfortabele en gelijkmatige warmte

 Een duurzame woning die klaar is voor de toekomst

Benieuwd of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp met vloerverwarming? Laat het ons weten! We denken graag met je mee en zoeken samen de slimste en duurzaamste oplossing voor jouw situatie.

Maak een afspraak voor een Warmtepomp Ontwerp


Hoe vraag ik ISDE subsidie aan voor mijn warmtepomp?