Volg ons

Zinvol werk doen: een kijkje achter de schermen bij Groenpand

Leuk én zinvol werk combineren in één baan, kan dat? Onze medewerkers vinden van wel. Met ons super gemotiveerde team gaan wij zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens duurzamer maken. Dat doen wij met energie advies, warmtepompen, zonnepanelen en groendaken. Mission impossible? Niet voor ons. Ben je op zoek naar werk dat veel voldoening geeft? Neem een kijkje achter de schermen en ontdek wat werken bij Groenpand zo bijzonder maakt.


Bijdragen aan de grootste uitdaging van de 21e eeuw

Jezelf 100% inzetten voor de milieu. Dat is sinds het begin het diepe verlangen van IJmert en Joren, oprichters van Groenpand. Zij slaan een brug tussen de theorie en de praktijk van het verduurzamen van Nederland. Je kunt wel allerlei mooie plannen maken op papier, maar het milieu beschermen is natuurlijk ook gewoon een kwestie van doen!

Geschreven door
Mariska Middelburg

HR adviseur bij Groenpand. Mariska zorgt ervoor dat alles rondom HR binnen Groenpand goed wordt geregeld. Dit varieert van het aannemen van nieuwe collega’s tot het opzetten van een nieuwe pensioenregeling.

Groeipand


Groenpand is de afgelopen jaren flink gegroeid, en zelfs zo hard dat we de groei maar nauwelijks aan kunnen. En dus zijn we constant op zoek naar nieuwe professionals om ons team te versterken vanuit ons hoofdkantoor in Utrecht of bij de klant op locatie.

Joren: “Onze economie heeft een verwoestend effect op de natuur. Dat geeft veel mensen een schuldig en machteloos gevoel. Maar je kunt zelf wel degelijk iets doen. Je woning verduurzamen, bijvoorbeeld. Wij werken elke dag heel hard om dit voor miljoenen huishoudens in Nederland mogelijk te maken. Zo verkleinen we samen de CO2-uitstoot.”

groenpand oprichters joren en ijmert houden zonnepaneel vast voor het bedrijfspand

Joren en IJmert, oprichters van Groenpand

groenpand team juicht voor feestelijk versierd pand

Groenpand barbecue
IJmert: “Onze mensen maken het verschil. De meeste mensen in ons team hebben een grote liefde voor de natuur en duurzaamheid. In onze bedrijfsstrategieën is de natuur voor ons een bron van inspiratie. Dat geldt ook voor ons personeelsbeleid. Daarbij nemen we rustig de tijd om te groeien. Net als een eik. Andere bomen groeien sneller, maar die vallen misschien ook weer eerder om.”

Zingeving is de belangrijkste pijler voor werkgeluk​

In 2013 kwam de antropoloog David Graeber voor het eerst met de term ´bullshit job´, een zinloze betaalde baan waar de maatschappij geen enkel baat bij heeft. Twee jaar later bleek uit een enquête dat meer dan 1 op de 3 Britten van zichzelf vindt een “bullshit job” te hebben. Tegenover zinloos werk (bullshit job) staat juist een zinvolle baan (purpose job). Zingeving past ook veel beter bij mensen, het is zelfs één van de belangrijkste pijlers van werkgeluk. “Het zorgt ervoor dat je je eigen behoeften overstijgt,” schrijft hoogleraar en coach Hans Alma hierover in haar boek Het verlangen naar zin.

Hoe het is om voor een bedrijf te werken dat een missie heeft waar de maatschappij echt baat bij heeft? In andere woorden: hoe is het om zinvol en leuk werk te doen?

esther van der drift

Esther van der Drift, onze marketing professional zegt hierover: “Bij Groenpand is het geen kwestie van ’talk the talk’, maar écht ‘walk the walk’. Ons inzetten voor een beter milieu uit zich ook in biologische, vegetarische lunches, bedrijfskleding die is gemaakt van gerecycled materiaal of biologisch katoen, en het hergebruiken van bouwmaterialen in plaats van alles in een container af te voeren.”

Douwe Bijlsma werkt sinds 2018 bij ons als elektricien. Er was een tijd dat hij het wel gezien had met ´het draadjes aan elkaar knopen’. Dacht hij. Want door elektriciens werk doen om de wereld duurzamer te maken vond Douwe zijn passie weer terug. “Als ik aan het einde van de dag weer een werkend zonnesysteem heb opgeleverd bij een klant, dan overvalt mij echt een gevoel van voldoening. Op een hele praktische manier heb ik toch weer een belangrijke bijdrage geleverd aan een extra stukje groene energie!

douwe bijlsma

Eigenlijk heeft iedereen die voor ons werkt wel iets met duurzaamheid. Of het nou de liefde is voor de natuur, of de wens om ook een leefbare planeet achter te laten voor de generaties na ons. Natuurlijk is Groenpand een bedrijf, maar winst maken is niet het hoofddoel, impact maken is belangrijker. Daardoor trekken wij ook professionals aan die zingeving belangrijker vinden dan geld.

jasper de rooij

Jasper de Rooij is serviceplanner op ons kantoor in Utrecht. Wat hem aantrok in Groenpand is dat wij als bedrijf één duidelijk doel hebben wat ons bindt. Weten dat iedereen met wie je samenwerkt net zo graag het milieu wil verbeteren als jij schept een band. Dat doet iets met de teamspirit! Het geeft een heel andere sfeer dan wanneer het doel enkel is om zoveel mogelijk winst te maken. Bij Groenpand groeien we niet om het groeien, maar om zoveel mogelijk impact te maken. Dat verschil merk je in alles.”

“Ik heb hier echt een huiskamergevoel”

Voordat Jasper dit jaar bij Groenpand kwam werken als service planner, was hij supermarktmanager. Hij draaide 55-urige werkweken en raakte vanwege een burn-out in de WW. Jasper: “In die tijd heb ik nagedacht over aspecten die voor mij belangrijk zijn in een baan. En dat zit ´m voor mij met name in de sociale hoek. Ik zocht naar een bedrijf waar je geen nummer bent, maar waar collega´s écht in elkaar geïnteresseerd zijn. Waar je samenwerkt als één team, elkaar helpt in plaats van alleen maar hard te rennen voor je eigen gewin.”

Esther: “Onze werkoverleggen beginnen altijd met de vraag ‘hoe gaat het?’. En dan verwachten we ook een oprecht antwoord. Niet alleen ‘goed’ en gelijk weer door, maar er is echt ruimte om het ook te hebben over de spanningen of leuke dingen die er spelen in je leven.”

Douwe hierover: “Ik was in mijn vorige baan als elektricien de praatjes over voetbal en blote vrouwen een beetje zat. Toen ik Joren en IJmert tegenkwam en we in gesprek raakten, dacht ik: hé, dit is geen standaard installatiebedrijf. Hier werken mensen uit allerlei verschillende hoeken. Inmiddels praat ik met collega´s over voeding of nieuwe technieken in de duurzaamheidssector. Het team voelt als een soort vriendengroep waar iedereen oog heeft voor elkaar. Zo had ik een collega met een pasgeboren baby. Hij deed geen oog dicht ´s nachts. Nou dan vangen we het werk voor hem gewoon samen op. Dit soort dingen zorgen ervoor dat ik me hier heel erg thuis voel.”

Om de teamspirit extra te stimuleren organiseren we elke laatste vrijdag van de maand een teamdag voor de installateurs. In de ochtend is er scholing, gevolgd door overleg of inspectie van gereedschappen. De collega´s op kantoor komen in de middag bij elkaar, waarna we samen luisteren naar een spreker, gaan we borrelen of er is een uitje. Op die manier houden we nauw contact.

groenpand team zit buiten op stoeltjes en luistert aandachtig naar een presentatie

Groenpand teamdag (2020)

groenpand team geniet buiten van gezelligheid en eten

Tijd voor vertier en ontspanning (Groenpand Vriendendag)

Tijd voor hobby’s en persoonlijke ontwikkeling

We zijn een groot deel van ons leven aan het werk. Door te hard te werken, kun je de verbinding verliezen met je familie, je passies, de mensen en de wereld om je heen. Dat kan leiden tot slechte beslissingen en destructief gedrag. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar ga maar eens na: bedrijven waar de focus het meest ligt op ambitie, winst maken, carrière najagen en status verkrijgen, dat zijn precies de bedrijven met de minste maatschappelijke relevantie, die het meest van de wereld kapot maken.

Dus wij doen het anders. Wij willen niet dat onze mensen in een burn-out terecht komen, zonder terugkijken een zinloze carrière najagen alleen om in de duurste auto te kunnen rijden. We gunnen onze mensen vrijheid, rust, menselijkheid. Echt contact met vrienden en familie. Ontwikkelen van passies en talenten. Daarom werken veel professionals bij ons parttime. We hebben bijvoorbeeld iemand die in zijn vrije tijd DJ is, hij kan vet goed draaien. En we hebben een bierbrouwer. Een toneelspeler en een muzikant. Een columnist en een dichter. Een bakker en een kok, er zit van alles tussen hier. Sommigen van ons verrichten vrijwilligerswerk of doen mantelzorg voor oma of een ander familielid. Het is heel bijzonder om te zien wat mensen met hun vrije tijd doen als je het ze gunt!

Jasper bijvoorbeeld kan door zijn parttime baan bij ons ook genoeg tijd besteden aan zijn dochtertje van 3. En daarnaast nog crossfitten, zaalvoetballen en trainen voor de Nijmeegse vierdaagse.

Of je nu parttime werkt of niet, er is ook binnen werkuren tijd om te genieten van wat jij leuk vindt om te doen. Douwe: “Het vervangen van een meterkast is een routineklus [Douwe doet dit al 15 jaar, red.]. Om het voor mezelf interessant te houden luister ik onder werktijd podcasts over sport, het opvoeden van kinderen en het sterrenstelsel. Soms zet een collega ook radio 4 aan. Daar lachen klanten wel eens om: een bouwvakker die naar klassieke muziek luistert!”

Om ervoor te zorgen dat vrij écht vrij is, heeft iedereen bij ons het recht van onbereikbaarheid. Dat nemen wij standaard op in het arbeidscontract. Dit betekent dat wanneer je vrij bent, je de telefoon niet op hoeft te nemen (ok, tenzij dat voor je werk echt essentieel is, we willen een klant ook niet in de kou laten zitten). Ook wordt in het weekend werken of constant je telefoon checken bij ons niet gestimuleerd. Daardoor kun je in het weekend of op je vrije dag met een gerust hart afstand nemen van het werk en dat is alleen maar gezond.

groenpand team op twee bootjes in de sloot

Veel Groenpanders houden wel van het buitenleven

Afwisseling en jezelf blijven ontwikkelen

Ondanks de grootte van het bedrijf hangt er bij ons nog best wel een start-up sfeer. Althans, dat vindt Douwe.

“Stel, er komt een nieuwe duurzame techniek op de markt waar niemand nog iets van weet. Als je zelf initiatief toont en met een plan komt, dan bestaat de kans dat je daar een afdeling voor mag opzetten. Of stel dat ik als elektricien me graag wil omscholen als marketeer, dan is dat zeker ook niet ondenkbaar. Er is hier heel veel bespreekbaar en mogelijk. Het is niet: je bent wie je bent en verder moet je je kop houden.”

Jasper houdt heel erg van de afwisseling tussen binnen en buiten. “Panelen vervangen, een dakpan die kapot is: één keer in de week verruil ik mijn werkplek op het hoofdkantoor voor het dak. Lekker in de buitenlucht mijn handen uit de mouwen steken. Ik geniet van de afwisseling van zowel op kantoor én in de buitenlucht werken.”

Iedereen is van harte welkom

Mariska Middelburg voert als HR-adviseur de sollicitatiegesprekken. Mariska: “We zijn een inclusief bedrijf, dat wil zeggen dat we iedereen graag een kans willen geven om bij ons te werken”.

Grace Yawe is na haar stage bij ons in dienst gekomen als assistent office manager en administratie. Haar Nederlands is nog niet perfect, maar wordt elke dag beter omdat we zoveel mogelijk Nederlands met haar praten. “Ik kom uit Oeganda en dit is mijn eerste échte baan in Nederland. Omdat ik verder wil studeren tot junior assistent accountant werk ik twee dagen in de week. Groenpand is voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn nieuwe leven, omdat ik erg veel leer en veel nieuwe mensen ontmoet die mij hier écht thuis laten voelen. Toen mijn fiets was gestolen kreeg ik spontaan een nieuwe fiets cadeau.“

simone en grace met groenpand fiets

Grace met haar Groenpand fiets

nieuwe werknemers krijgen groenpand petjes uitgereikt

Bouw jij mee aan een duurzame wereld?

Ben jij niet meer gelukkig in je huidige baan? Heb jij het gevoel dat je meer kunt betekenen voor de wereld, als je maar op de juiste plek zit? Wil je meer doen om de wereld wat groener te maken?

Wij zijn voortdurend op zoek naar gedreven collega’s.

Als jij de missie van Groenpand deelt, bekijk dan de openstaande vacatures en bekijk wie er nog meer onderdeel uitmaakt van ons team.

We hopen van je te horen, wie weet tot snel, bij Groenpand!

Openstaande vacatures bekijken >


Welke subsidies en leningen zijn er voor woningverduurzaming in 2024?