Volg ons

Begrippen /  Energieverbruik

Energieverbruik


Je energieverbruik kun je vanuit een aantal verschillende hoeken benaderen. In onze Energiescan doen we dat op 4 manieren:

  1. De gebruikelijke manier in kWh en m³.
  2. Omgerekend naar Jouleom stroom en gas vergelijkbaar te maken.
  3. Kosten per jaar, zodat duidelijk wordt wat je kunt besparen. We gaan uit van actuele prijzen die je zou betalen als je nu een nieuw contract aangaat.
  4. CO ₂-uitstoot de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering. We gaan voor de CO₂ uitstoot van jouw energie uit van de gemiddelde stroom- en gasmix in Nederland (0,536 kg CO₂ per kWh en 2,134 kg CO₂ per m³).*
*Heb je zonnepanelen, dan pakt deze rekensom veel gunstiger uit, maar als je geen groene stroom hebt, is het juist minder gunstig

1 kubieke meter gas (goed voor 2,1 kg CO₂) bevat dezelfde hoeveelheid energie als 9,8 kWh stroom (goed voor 5,2 kg CO₂). In theorie is het daarmee dus schoner om je huis op standaard aardgas te verwarmen, dan op de grijze stroom uit het elektriciteitsnet. Maar heb je groene stroom, of nog beter, zonnepanelen op je eigen dak, dan is het juist veel schoner om je huis op stroom te verwarmen dan op gas.