Volg ons

Begrippen /  TCO & investering

TCO & investering 


TCO staat voor Total Cost of Ownership, ofwel Totale Kosten van Eigenaarschap. 

Hoeveel kost het om 10 jaar lang eigenaar te zijn van een auto? Daarvoor moet je een hoop bij elkaar op tellen: de aanschafkosten, de onderhoudskosten, de benzine (of stroom)kosten, verzekering, wegenbelasting, enz. 

Voor ons huis en voor allerlei apparaten kunnen we ook TCO berekeningen maken. Mensen vragen vaak: "wat kost een warmtepomp?" Maar een betere vraag zou zijn: "wat zijn de totale kosten (TCO) van een warmtepomp en hoe verhoudt zich dat tot de totale kosten (TCO) van een gasketel?" 

Voor het maken van een TCO berekening gebruiken we de (economische) levensduur van een object. Een gasketel en een warmtepomp kun je makkelijk vergelijken: ze gaan beide ongeveer 15 jaar mee en ze hebben beide als doel om je huis en douchewater te verwarmen. Als je een gemiddeld woonhuis hebt uit 1980 dan is de TCO van een gasketel met de huidige gasprijzen meer dan 40.000 euro (!), voor een warmtepomp is dat 25.000 euro. De initiële investering voor een warmtepomp is dus wel hoger, maar de totale kosten van eigenaarschap van een warmtepomp zijn juist veel lager. Een gasketel is dus veel duurder dan een warmtepomp. 

Bij iedere maatregel die we adviseren in onze Energiescan geven we aan wat de besparing van deze maatregel is ten opzichte van de huidige situatie, gedurende de economische levensduur van de maatregel. 

Je moet natuurlijk wel het geld hebben om te kunnen investeren in die goedkopere oplossing met die mooie TCO. Daarom geven we bij iedere maatregel de investering weer. Let wel op: dit is de geschatte benodige investering op basis van alléén het energiebesparende werk, zonder extra's of ingewikkeldheden en na aftrek van subsidie. Bijvoorbeeld: je gaat vloerverwarming aanleggen. Maar daarvoor moet je eerst de huidige vloer er uit slopen. Als de vloerverwarming erin zit, leg je er een mooie natuurstenen vloer overheen. De investering die wij weergeven is alleen voor de materialen en werkzaamheden van de vloerverwarming, niet voor het slopen en de natuursteen. Om het overzichtelijk te houden kunnen we niet alle opties weergeven, zoals zelf slopen of uitbesteden. Daarom geven we alleen een reëele inschatting van de kosten van de verduurzamingsmaatregel, in dit voorbeeld: vloerverwarming.

Meer weten over TCO? Wij schreven er een artikel over met rekenvoorbeelden.