Volg ons

De 8 voordelen van een groendak

Een beter milieu begint bij jezelf. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om jouw (dak)steentje bij te dragen. Een groendak laten aanleggen bijvoorbeeld. Een groendak ziet er mooi uit, maar welke voordelen heeft het nog meer? Overweeg je om duurzamer te leven en jouw woning te vergroenen? Hierbij de 8 voordelen van een groendak op een rij.


Snel naar:

  1. Een groendak is mooier dan een zwart dak en helpt tegen stress
  2. Nooit meer te warm of te koud binnen
  3. Je bespaart energie en geld met een groendak
  4. Verbeter je gezondheid door schonere lucht in huis te halen
  5. Planten nemen broeikasgassen op en zijn daardoor een wapen tegen klimaatverandering
  6. Een groendak draagt positief bij aan de biodiversiteit
  7. Een groen dak gaat langer mee dan een zwart dak
  8. Groendaken zorgen voor afvoer regenwater en voorkomen overstromingen

Geschreven door
Marijn van Rossum

groendak installateur marijn

Groendak specialist bij Groenpand. Marijn heeft in 2014 Earth Kweek opgericht, de eerste biologische groendak teler van Nederland. Hij houdt zich dagelijks bezig met het kweken van groendaken en verder ontwikkelen van zijn producten.

1. Een groendak is mooier dan een zwart dak en helpt tegen stress

Groenpand legt wekelijks groendaken aan bovenop kantoren, woningen en op de daken van een uitbouw, schuur of garage. Steeds meer mensen genieten hierdoor dagelijks van een extra stukje natuur op hun woning.

Vooral in de steden staat het extra groen op de daken gezellig en mooi, maar deze groene aanblik heeft ook nog een ander voordeel: het helpt tegen stress. Meerdere onderzoeken (zoals deze) tonen aan dat meer groen in en rondom je huis een meetbaar kalmerend effect heeft op je fysieke en mentale gestel. Wie zichzelf omringt met natuurlijk groen maakt minder cortisol aan, ook wel bekend als het stresshormoon. Je kunt een groendak dus zien als de groene stressverlager voor jezelf en de buurt.

bovenaanzicht van groendak casettes in patroon gelegd op dak

2. Nooit meer te warm of te koud binnen

Een ander voordeel van een groendak is een prettig binnenhuisklimaat. Vooral in de winter en tijdens een pandemie spenderen we veel tijd binnenshuis. Dan is het prettig wanneer alle kamers een aangename temperatuur hebben. Niet te warm, niet te koud, maar gewoon lekker.

Via je hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte. Bij een woning is het niet anders; maar liefst 30% van de warmte die een woning verliest gaat via het dak. Bekijk ook het overzicht van Milieucentraal voor de kosten en besparingen die je met een goede dakisolatie kunt realiseren.

schuin aanzicht van een groendak op een schuin dak

Door jouw dak te vergroenen met een kurklaag met daarop planten, plaats je dus eigenlijk een soort groene wintermuts op jouw woning waardoor de warmte de woning niet verlaat.

In de zomer vormt het groendak juist een verkoelend hoofddeksel tegen de zon. Als je een zwart plat dak hebt (het merendeel van de daken in Nederland) waar de zon de hele dag fel op schijnt, dan kan het binnen erg heet worden. Een groendak biedt verkoeling, zonder dat je je airco aan hoeft te zetten, omdat het dak in de zomer de warmte terugstraalt. Ook ademen planten in de zomer waterdamp uit. Je zou het zweten kunnen noemen. Omdat het dak hierdoor afkoelt, geniet je binnenshuis van een prettiger klimaat. Dit noemen we passieve koeling en is een stuk goedkoper, milieuvriendelijker en mooier dan een airco :-) Eerlijk is eerlijk: als je snel en goed wilt koelen is een airconditioning (actieve koeling) wel effectiever.

3. Je bespaart energie en geld met een groendak

Een groendak zorgt in de zomer voor extra verkoeling en houdt in de winter extra warmte vast. En dat zie je terug op je energierekening. In de zomer hoef je de airco of ventilator minder vaak aan te zetten. ´s Winters hoef je vanwege het groendak minder te verstoken om de woning warm te houden.

Maar er is meer. Daken waarop energie wordt opgewekt, worden ook wel ‘gele’ daken genoemd. Een gouden combinatie is een groen dak met een geel dak (zonnepanelen). Het geheim is de verkoelende werking die de planten hebben op de zonnepanelen. De luchttemperatuur kan op een bitumendak in de zomer oplopen naar 50 tot 70°C, maar met een groendak blijft deze doorgaans beperkt tot 35°C. En dat is gunstig om hittevorming in de stad tegen te gaan, maar ook voor de levensduur en het rendement van de zonnepanelen. Je verhoogt de efficiëntie van de zonnepanelen met zo´n 6 tot 10 %, doordat zonnepanelen meer energie opwekken bij lagere temperaturen.

schuurdak met twee zonnepanelen en een groendak naast een leeg schuurdak

4. Verbeter je gezondheid door schonere lucht in huis te halen

Schone frisse lucht thuis en op je werk is belangrijk voor je gezondheid. Vieze lucht vormt een steeds groter risico voor onze gezondheid. Zo sterven er volgens een onderzoek van de WHO alleen al in Europa een half miljoen mensen aan de gevolgen van teveel fijnstof in de lucht.

Wat veel mensen niet meten en daardoor ook niet weten is dat de luchtkwaliteit in huis vaak te wensen overlaat. Dat geldt helemaal voor wie dicht bij een snelweg woont, midden in de stad of dicht bij een industrieterrein. Fijnstof heeft een nadelig effect op de longen, en dat is extra vervelend voor wie last heeft van astma, corona of een andere longziekte. De lucht binnenshuis wordt daarnaast ook vervuild door giftige stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit bijvoorbeeld verf en schoonmaakmiddelen.

groendak met veel bloemen en kruiden

Door een groendak te plaatsen zuiver je de lucht rondom je huis en door te ventileren haal je deze gezonde lucht naar binnen.

Onze tips om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren:

  • Ventileer de woning iedere dag minimaal 2 keer voor meer frisse lucht. Het RIVM adviseert om ramen en deuren 10-15 minuten per dag open te zetten;
  • Haal planten in huis die de lucht zuiveren, zowel ín de woning als bovenop de woning of uitbouw. Bekijk hier de lijst van luchtzuiverende planten voor in huis volgens NASA.

Als je ervoor kiest om planten als rotsplantjes en sedumsoorten op de woning te plaatsen, dan haal je maximale frisse lucht in huis door vaker te ventileren. Wil je het helemaal goed aanpakken, plaats dan de ventilatie-ingang net naast of boven het groendak voor extra schone lucht.

5. Planten nemen broeikasgassen op en zijn daardoor een wapen tegen klimaatverandering

De grote hoeveelheid broeikasgassen zoals CO2 en NOx vormen behalve een risico voor onze gezondheid, ook een gevaar voor opwarming van de aarde. Eén van de gevolgen van klimaatverandering is de stijgende zeespiegel.

In totaal 35% van alle CO2 die de lucht in gaat, stoten wij samen uit. Jij en ik, vanuit onze eigen woning of kantoor. Dat is CO2 waar jij zelf verantwoordelijk voor bent en die je ook zelf kunt verminderen.

Met Groenpand geven wij jou de tools om zelf vanuit jouw huis of kantoorpand de vieze lucht en CO2-uitstoot terug te dringen. Doordat wij planten op jouw dak plaatsen, verminder je direct de CO2 in jouw buurt.

Planten zetten via de fotosynthese namelijk CO2 om in zuurstof (O2). Waar je met een zonnepaneel minder CO2-uitstoot, haal je met een groendak echt actief CO2 uit de lucht. Gaaf toch?!

6. Een groendak draagt positief bij aan de biodiversiteit

In Europa wordt minstens 1 op de 10 bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd. Dit betekent een verlies aan biodiversiteit, wat een nadelig effect heeft op de voedselvoorziening in de wereld. Insecten zorgen namelijk voor bestuiving en dat is nodig om appels, peren, courgettes en tomaten te laten groeien.

Om insecten en vogels onderdak geven kun je een insectenhotel ophangen. Nog beter is een groendak, omdat je de insecten en vogels daarmee ook eten geeft. Waar een insectenhotel enkel een slaapplaats biedt, kun je een groendak meer vergelijken met een Bed en Breakfast.

vlinder op een bloem

7. Een groen dak gaat langer mee dan een zwart dak

Een standaard Bitumen dak heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Een dak met een EPDM-dakbedekking gaat twee keer langer mee, zo´n 50 jaar. Als je daarboven nog een groendak plaatst, dan verleng je de levensduur van je dak nog meer.

Waarom een groendak het langst mee gaat?

Dat is omdat de planten een bescherming bieden tegen schadelijke weersomstandigheden, met name de zon. Het zijn de felle zonnestralen die platte daken verouderen en verdrogen en op termijn voor lekkage zorgen. Door jouw dak te vergroenen breng je als het ware een blijvende zonnebrandcrème aan op jouw dak. Sterker nog: door de groene planten op het dak ligt jouw dak voortaan altijd in de schaduw.

Een groendak vraagt wel meer onderhoud dan een standaard zwart dak. Kies je voor een sedumdak of kruidendak, dan kun je het beste 1 of 2 keer per jaar de uitgezaaide boompjes er tussenuit halen en meteen even controleren dat er niet 1 soort dominant wordt.

Vind je het geen prettig idee om zelf het dak op te gaan? Dan kun je het onderhoud uitbesteden aan een hovenier.

Als je helemaal geen onderhoud wilt, kun je ook kiezen voor een bruindak. Dat is een soort ongecontroleerd groendak. Vraag een van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

8. Groendaken zorgen voor afvoer regenwater en voorkomen overstromingen

Het regent veel in ons land. De overheid investeert miljarden om water slim te managen. Watermanagement staat hoog op de overheidsagenda, om te voorkomen dat onze polders overstromen, de dijken doorbreken en de riolering overbelast raakt. Doordat ons land in rap tempo is verstedelijkt ontstaat er overal bebouwing en daardoor is er geen open grond meer om regenwater op te nemen. Dat zorgt voor een enorme overbelasting van de riolen in Nederland, met name in de grote steden.

close-up van een sedumdak

Door een groendak toe te passen breng je de open grond eigenlijk weer terug waar die verdwenen is. De wortels van de planten en de onderliggende kurk doen namelijk dienst als waterbuffer: de regen blijft liggen op de plek waar het neervalt. Zo worden de riolen ontlast. De overheid, en veel gemeentes in ons land, zien deze mogelijkheid ook en promoten daarom het plaatsen van sedumdaken en kruidendaken.

Grote gemeenten als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg stimuleren burgers vanwege deze waterbufferfunctie om een groendak aan te leggen. Dit doen ze door de kosten van groendaken te subsidiëren. Maar ook kleinere gemeenten zoals Schiedam en Amstelveen geven subsidies op groendaken. De subsidies kunnen oplopen tot wel 50% van de aanschafkosten.

sedumdak wordt nat gesproeid en afgewerkt

Wil jij een stukje natuur op jouw dak?

Spreken de voordelen van een groendak (of bruindak) jou aan en wil jij graag een stukje natuur op je dak? Bij Groenpand zijn we gespecialiseerd in het aanbrengen van groene daken, sedumdaken en kruidendaken. Meestal is dit klusje binnen een dag geklaard. Voor bruine daken kun je informeren naar de mogelijkheden, we zijn dit nog aan het testen.

Vraag direct een offerte aan >


6 Antwoorden op je meest prangende vragen over zonnepanelen!