Volg ons

Checklist: is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Wil jij duurzaam verwarmen, maar twijfel je of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Dan zit je vast met een heleboel praktische vragen. Zoals: hoe groot is een warmtepomp en heb ik genoeg ruimte? Welke warmtepomp moet ik kiezen en vanaf wanneer is die rendabel? Of misschien woon jij in een karaktervolle jaren 30 woning en ben je benieuwd of een warmtepomp mogelijk is in zo’n oud huis.  

Nou, deze checklist is voor jou! We nemen je mee door alle factoren die van belang zijn bij je keuze. Dankzij onze warmtepomp check, weet jij straks welke hybride of volledig elektrische warmtepomp het beste bij je past. Heb je achteraf nog vragen over jouw persoonlijke situatie? Onze warmtepomp experts staan voor je klaar!

Ontvang warmtepomp advies

Snel naar:

Geschreven door

warmtepomp adviseur luca gordijn
Luca Gordijn

Warmtepomp adviseur bij Groenpand. Luca is warmtepomp expert op het gebied van de hybride warmtepomp en de full-electric warmtepomp. 

Wel of geen warmtepomp in mijn huis?

7 op 10 woningen voldoen per direct  aan de voorwaarden voor een warmtepomp. De kans is dus groot dat ook jouw pand nu al warmtepomp-proof is, zonder dat je moet investeren in extra maatregelen. Bij sommige huizen zijn zulke maatregelen (bv. meer isolatie, ander warmteafgiftesysteem) wél nodig om een warmtepomp efficiënt te laten werken. In slechts een heel klein aantal huizen is een warmtepomp echt niet mogelijk of rendabel.

Is jouw pand warmtepomp-proof?

 Je huis is redelijk tot goed geïsoleerd
 Je hebt voldoende afgiftevermogen (radiatoren, vloerverwarming)
 Je gasverbruik is hoger dan 500 m3
 Je hebt plek voor een buitenunit of PVT- panelen
 Je wil je gasrekening verlagen én iets goed doen voor het klimaat!

Je huis is niet of onvoldoende geïsoleerd (te laag rendement)
 Je hebt niet genoeg afgiftevermogen (verwarmen met enkel normale radiatoren is meestal niet aan te raden)
 Je gasverbruik is lager dan 500 m3
(terugverdientijd is dan te lang)

Checklist: welke warmtepomp heb ik nodig?

Het aanbod aan warmtepompen is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Van stille warmtepompen, monoblocks en warmtepompen zonder buitenunit tot de revolutionaire PVT-warmtepomp panelen van Triple Solar. Heb jij geen idee welk systeem je moet kiezen? Laten we beginnen bij het begin: een volledig elektrische of een hybride warmtepomp?

schematische weergave hybride warmtepomp systeem

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt net zoals een volledig elektrische  warmtepomp, maar is gekoppeld aan de huidige cv-ketel. Je cv-ketel springt enkel bij op hele koude dagen als je warmtepomp niet voldoende opwekt om je huis warm te krijgen.

schematische weergave zelfstandige warmtepomp systeem

Zelfstandige warmtepomp 

Een volledig elektrische warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht of de bodem om je woning en tapwater te verwarmen. Je hebt dan niet langer een cv-ketel op gas nodig. 

In de regel geldt dat een all-electric warmtepomp ideaal is voor een huis met goede isolatie. Een hybride warmtepomp is de beste keuze voor een huis met matige isolatie. Als je je huis later beter isoleert, kan je alsnog overschakelen op full-electric. Wil je een warmtepomp in een oud huis met matige isolatie? Dan moet je sowieso eerst isoleren.

Naast grootte, leeftijd en isolatie van je huis, spelen er nog heel wat andere factoren mee. Daar gaan we hieronder dieper op in.

  1. Doe de 50 graden warmtepomp test

De 50 graden test is een simpel trucje om te checken of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Alles wat je moet doen is de temperatuur van je cv-ketel verlagen naar 45-50°C. 


Geslaagd

Krijg je het lekker warm in de lente en herfst? Dan is jouw huis waarschijnlijk geschikt voor een hybride warmtepomp. Krijg je het ook lekker warm in een koude winter? Dan is jouw huis waarschijnlijk geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. 


Gezakt

Wordt het bij koud weer na een tijdje toch te fris in huis? Dan is een hybride warmtepomp de beste keuze. Als je toch een all-electric warmtepomp wil, moet je eerst beter isoleren of efficiëntere warmteafgifte elementen installeren (vloerverwarming of LT-convectoren). 

Wist je dat: De warmtepomp van Triple Solar kan tot 70°C verwarmen. Vaillant warmtepompen en NIBE kunnen dit ook. Je zit er dus gegarandeerd warmpjes bij! Dit geldt zeker met een hybride systeem. Met een volledig elektrisch systeem zal dit wel ten koste gaan van je rendement.  

  2. Isolatie

Goede isolatie staat sowieso bovenaan het lijstje met voorwaarden voor een  warmtepomp. In een slecht geïsoleerd of tochtig huis zal de warmtepomp namelijk harder moeten werken om het binnen lekker warm te houden. Niet zo fijn voor je energierekening, natuurlijk! 

Hoe weet je welke isolatie je hebt? Als je pand een energielabel heeft, kan je in het rapport checken of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Bij A-label woningen is dit meestal het geval. Bij B- en C-labels hangt het af van verschillende factoren. Als je jouw energielabel niet kent, kan je met de 50 graden test je opties achterhalen.  

Hulp nodig bij het bepalen van de isolatie in jouw huis? Doe de Energiescan!

isolatiemateriaal

man zit op de vloer met zijn rug tegen de radiator te werken op zijn laptop

  3. Warmteafgifte systeem

Een warmtepomp geeft warmte af via vloerverwarming, radiatoren of convectoren. Afgifte elementen die op lage temperatuur werken (vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren) geven een hoog rendement en hebben meestal voldoende aan een zelfstandige warmtepomp. Als je “gewone” radiatoren hebt, zal de 50 graden test je vaak vertellen dat je een hybride warmtepomp kunt laten installeren. Wil je toch een zelfstandige warmtepomp met radiatoren? Dat kan als je investeert in goede isolatie en/of radiator ventilatoren (warmteafgifte vergroten).

  4. Budget

Welke warmtepomp je ook zal kiezen: het is altijd een investering. Daarom is het belangrijk dat je vooraf een realistische berekening maakt van het budget en het rendement. Bekijk daarbij zeker ook wat goede isolatie en een warmtepomp installatie doen voor je woningwaarde. Andere zaken om rekening mee te houden zijn de verhouding tussen de prijzen van elektriciteit en gas en of je al dan niet vastrecht op gas betaalt (± 300 euro/jaar).

Subsidie
Kan je in Nederland subsidie krijgen voor je warmtepomp? Absoluut! Het subsidiebedrag varieert van € 1.950 tot € 3.750 en is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Op www.milieucentraal.nl​  vind je alle info over hoe je subsidie kan aanvragen. 

Wat is mijn terugverdientijd?

spaarvarkentje en rekenmachine

  5. Gasverbruik

Als je huidige gasverbruik al heel laag is (<500 m3), zal je bespaarpotentieel met een warmtepomp ook lager zijn. Maar volledig gasvrij gaan is voor het milieu natuurlijk wel een topbeslissing. Bovendien ben je met een zelfstandige warmtepomp niet meer afhankelijk van energieleveranciers en vrij van Russisch gas. Als je in een buitengebied woont, heb je met een zelfstandige warmtepomp mogelijk ook geen propaantank meer nodig.

vrouw opent deuren naar grote veranda

  6. Woonoppervlak

Hoe kleiner je woont, hoe minder gas je nodig hebt. Aangezien een warmtepomp een aanzienlijke initiële investering vraagt, is het bij een kleine woning (<50 m2) mogelijk nog niet rendabel om een warmtepomp te nemen. Toch zijn er bij kleine woonoppervlakken of heel laag gasverbruik (<500 m3) andere interessante opties. We lichten ze je graag persoonlijk toe! 

Bij middelgrote woningen (50-250 m2) met een gemiddeld gasverbruik (500<m3) is een warmtepomp meestal wel interessant. Dit geldt ook voor grote woningen met een hoog gasverbruik. Vaak zijn er dan wel eerst voorbereidingen nodig, zoals vloerverwarming en isolatie. Naast het woonoppervlak, is het aantal personen in je huishouden ook een bepalende factor voor je verbruik van gas en warm water. 

Op termijn zal de (hybride) warmtepomp de nieuwe standaard  worden voor woningverwarming. Wist je dat in Zweden maar liefst 60% van de woningen al een warmtepomp heeft? En daar is het een stuk kouder dan bij ons in Nederland!

  7. Plek buitenunit en geluid

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor je warmtepomp verschilt per type en je persoonlijke situatie. De buitenunit moet relatief vrij staan van je woning voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Anderzijds wil je ook niet dat die te dicht bij de buren staat i.v.m. geluidseisen voor warmtepompen (max. 40 dB aan de erfgrens). Gelukkig zijn hier heel wat oplossingen voor zoals geluidswerende omkasting of speciale stille warmtepompen.

Lees ons artikel over geluid


De binnenunit van een hybride warmtepomp plaatsen we bij voorkeur naast de bestaande cv-ketel in verband met de koppeling hierop. Een zelfstandige warmtepomp heeft meer plaatsingsopties, je hebt dan immers geen cv-ketel meer. We houden hierbij rekening met de koppeling op je warmteafgiftesysteem, zoals je vloerverwarming verdeler.

stil gebaar naast de buitenunit van een warmtpomp

Hoe groot is een warmtepomp ongeveer?


Hybride
Zelfstandig (all-electric)
Buitenunit
Hoogte: 60-90 cm
Breedte: 80-100 cm 
Diepte: 30-40 cm
Hoogte: 80-140 cm
Breedte: 90-130 cm
Diepte: 35-50 cm
Binnenunit
Hoogte: 60-120 cm
Breedte: 40-60 cm
Diepte: 30-50 cm
Hoogte: 100-200 cm
Breedte: 50-80 cm
Diepte: 50-80 cm
Voor een Triple Solar PVT-systeem heb je ruimte nodig voor 3 tot 5 PVT-panelen op je dak. Dit kan ook aan de noordkant van je woning, zoals in de praktijkcase hieronder. Je hebt dan iets minder elektrische opwek, maar het thermische gedeelte werkt dag en nacht.

Triple Solar PVT-panelen*Lengte: 1743-2115 cm
Breedte: 1071-1143 cm
Dikte: 53 mm
Oppervlakte: 2,0-2,4 m2

* Min. 3 panelen voor hybride. Voor volledig elektrisch: 1 à 2 extra panelen + 1 extra binnenunit.

vaillant warmtepomp met geïntegreerd boilervat ter grootte van een koelkast

  8. Plek boilervat (voor volledig elektrisch)

Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je een tapwatervoorziening nodig voor warm water uit de kraan en douche. Hiervoor wordt vaak een boilervat van 200 of 300 liter gekozen Het water wordt dan verwarmd door de warmtepomp en eventueel bijverwarmd door een elektrisch element (ook voor legionella). 

De afmetingen van zo’n boilervat komen ongeveer overeen met een koelkast. De boiler mag niet te ver van de warmtepomp geplaatst worden en heeft een stevige ondergrond nodig (weegt zo’n 200-300 kg). Als je hem bijvoorbeeld op een oude houten zoldervloer wilt plaatsen, zal je die eerst moeten verstevigen. Een thermische batterij is een kleiner alternatief voor een boilervat. 

De meeste hybride warmtepompen kunnen geen tapwater verwarmen. De hybride warmtepomp van Triple Solar kan dit wel! 

Praktijkcase: PVT-warmtepompinstallatie in 19e eeuws pand

Mieke en Albertus wonen in een prachtig pand uit 1984 aan de Utrechtse singel. In de lente van 2021 besloten ze om dit grondig te verduurzamen. Zo lieten ze onder andere hun dak renoveren en isoleren, de tochtende balkondeuren vervangen en HR++ glas laten plaatsen. Eind 2021 contacteerden ze ons voor een energiescan om te bekijken hoe ze nóg meer konden verduurzamen.  

Uit deze scan bleek dat het dak aan de achterzijde van hun huis (de “minder gunstige” noord/noordwest kant) geschikt was voor Triple Solar PVT-warmtepomp panelen. Naast elektriciteit opwekken, onttrekken deze panelen ook warmte uit de lucht, zelfs bij bewolking en vorst. Die warmte wordt vervolgens naar een PVT-warmtepomp in huis geleid en omgezet in bruikbare warmte voor ruimteverwarming en water. 

In tegenstelling tot een standaard warmtepomp, heeft dit systeem geen gehorige buitenunit. Ideaal, want de buurman van Albertus en Mieke was erg gevoelig voor geluid en ze hadden ook niet meteen plek voor een buitenunit. Naast 13 klassieke zonnepanelen, plaatsten we 3 Triple Solar panelen op het dak en de warmtepomp met bijbehorend 200 liter boilervat binnenhuis. Benieuwd naar hun ervaring?

Lees hun verhaal 

historisch pand in utrecht met zonnepanelen en pvt-panelen

Veelgestelde vragen

groenpand adviseur Luca aan de keukentafel met zijn laptop en meetapparatuur

Warmtepomp: ja of nee? Ontvang advies op maat!

Wil jij 100% zeker zijn dat je woning geschikt is voor een warmtepomp? Of ben je al overtuigd, maar weet je niet goed welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie en wensen? Onze warmtepomp adviseur belt je graag online op met video videocall of komt bij je langs voor een huisopname. Nadien ontvang je een adviesrapport toegespitst op jouw situatie, inclusief de terugverdientijd en het verwachte rendement.

Plan direct een afspraak​ 


'Gratis' laden met een slimme laadpaal en zonnepanelen