Volg ons

Terugblik op Groenpand Vriendendag 2023
De start van veel moois

Groenpand Vriendendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarop we honderden (oud)collega's, hun familie en vrienden, gewaardeerde partners en nieuwsgierige klanten verwelkomen. Door de coronacrisis en een verhuizing hebben we het evenement een aantal jaar moeten overslaan, dus in 2023 pakten we extra groot uit!

Feestelijke opening van het pand

Ons “nieuwe” pand is op feestelijke en officiële wijze geopend door de Utrechtse wethouder Susanne Schilderman . Het lintje van kokostouw werd vastgehouden door Groenpand oprichters Joren Harmanny en IJmert Muilwijk. Susanne vertelde dat je als bewoner van de gemeente Utrecht altijd mag aankloppen bij de gemeente als je ergens tegenaan loopt bij het verduurzamen van je woning of pand en dat ze ook graag horen als het juist goed lukt.

Samenwerkingen met Triodos Bank en Stichting The Tree Party

Daarna hebben we geluisterd naar alle Groenpand nieuwtjes die Joren voor ons in petto had. Hij heeft onze samenwerking met Triodos Bank  en Stichting The Tree Party  aangekondigd en verschillende mensen bedankt voor hun inzet in de energietransitie. Ook als je in het publiek zat ben je bedankt voor je komst, want dat betekent dat je betrokken bent bij het een stukje mooier maken van de wereld. Voor het lanceren van de Groenpand Energie App  en het laten zien van ons jaarlijkse terugblikfilmpje over 2022  was zelfs geen tijd meer!

Paneldebat & workshops

Binnen en buiten vonden er diverse leerzame workshops en debatten over verduurzamen plaats.

Paneldebat: Uitdagingen in de verduurzamingsmarkt

In de grote zaal was het panel met Gerja Koldenhof van netbeheerder Stedin , Erik Kelhout van Triodos Bank , Janwillem Liebrand van Stichting The Tree Party  en mede-oprichter van Groenpand IJmert Muilwijk.

Gerja schetste ons het beeld van de enorme uitdaging waar netbeheerders voor staan komende jaren op het gebied van piekgebruik, netbeheer en opslag. IJmert schetste een vergelijkbaar beeld voor de overgang van gas naar een duurzame, internationale energiemix. Erik had het over de uitdaging die starters op de woningmarkt hebben om een huis te vinden en daarna nog budget over te houden voor verduurzamen. Janwillem benadrukte het belang van zelf keuzes maken en solidariteit om met jongere generaties actie te voeren. Dit alles zorgde voor interessante discussies tussen de panelleden en het publiek. 

100% gasloos worden: Hoe doe je dat?

Wie aanwezig was bij deze workshop, heeft gehoord dat je verschillende stappen kunt doorlopen. Je begint met isoleren om de warmte zo goed mogelijk binnen te houden. Daarna ga je kijken naar je warmte-afgiftesysteem en je verwarmingsbron, zoals een warmtepomp. Ben jij benieuwd wat je ervoor moet doen om jouw woning of bedrijfspand gasloos te krijgen? Ons advies is om een plan te maken. Je kunt hiermee beginnen door een Energiescan te laten doen.

Duurzaam isoleren met biobased materialen

Buiten vertelden Rento Hermanns van Rondom Isoleren  en Joost van der Waal van Isoleer Bewust  over… je raadt het al… isoleren! Maar dan wel met biobased materialen. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt isoleren met houtwol, gemaakt van resthout uit het Zwarte Woud? En dat isoleren met duurzame materialen ook veel beter is voor je eigen gezondheid? We moedigen iedereen aan om de sprong naar duurzame isolatie te wagen.

Het Triple Solar PVT-systeem

Ook buiten stonden Henk van Heezick en Romeo Zwever van ​Triple Solar​  bij hun stand waar ze een PVT-systeem lieten zien. Dit ingenieuze staaltje techniek kan een woning of bedrijfspand van zowel elektriciteit als verwarming voorzien. Kijk vooral eens op de website van Triple Solar als je hierin geïnteresseerd bent, of laat gelijk een Energiescan doen om te kijken wat er bij jou mogelijk is.

De achtbaan van verschuivingen op de energiemarkt​

Onze eigen Renate en Luca vertelden over alle ups en downs die de Energiemarkt heeft doorgemaakt afgelopen tijd. De grootste piek lijkt voorlopig achter ons. Totdat één of andere magnaat het weer in zijn bol krijgt natuurlijk… Die afhankelijkheid daar moeten we vanaf! Je kunt je eigen steentje bijdragen door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen of overstappen op de zonnestroom van onze eigen zonnepaneel-installaties met Groenpand Energie

Bouw een insectenhotel

Ten slotte heeft een grote groep mensen lekker de handen uit de mouwen gestoken en onder begeleiding van Fokke, Joep en Anne insectenhotels gebouwd. Het resultaat mag er wezen, kijk eens wat een vijfsterrenhotel!

De sfeer zat er goed in

Na dit leerzame programma was het tijd voor een biertje en een ijsje! Het zonnetje scheen neer op onze parkeerplaats die omgetoverd was tot een feestterrein. De live band Mr. Allegaartje  maakte de sfeer compleet. Na het opruimen genoten we rond het vuurtje nog even na van een geweldige dag. Bedankt aan iedereen die erbij was en die heeft meegeholpen Groenpand Vriendendag 2023 tot een gezellige dag te maken!

Wil jij er de volgende keer bij zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van evenementen zoals deze!


Stroometiket Chiriqui 2022